Srušen kokainski kartel, za distribuciju koristili i Hrvatsku

Srušen kokainski kartel, za distribuciju koristili i Hrvatsku

Nakon ključnih uhićenja u Španjolskoj srušen je kokainski kartel koji je organizirao krijumčarenje više tona te droge iz Južne Amerike diljem Europske unije, pri čemu su za distribuciju koristili i Hrvatsku, čiji su državljani također bili uključeni u kriminalnu mrežu, priopćio je danas Europol, a prenijelo Ravnateljstvo hrvatske policije.

Kako se navodi u priopćenju, dugotrajno istraživanje koje je vodila španjolska civilna garda (Guardia Civil) uz potporu Europola zadalo je presudni udarac kriminalnoj mreži koja je sudjelovala u krijumčarenju velikih količina droga iz Južne Amerike u EU.

Jučer je u Španjolskoj uhićeno četvero ljudi, a u svim akcijama usmjerenim na ovu kriminalnu mrežu uhićeno je njih ukupno 40 - među ostalim i u Hrvatskoj.

Finalna operacija bila je vrhunac niza akcija usmjerenih protiv ove mreže koje su se odvijale tijekom tri godine. Ova posljednja akcija pod međunarodnom koordinacijom vezana je za niz nacionalnih i međunarodnih istraživanja koja su se vodila u Belgiji, Brazilu, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Srbiji i Turskoj. Operaciju je koordinirala Europolova operativna radna skupina.

Osumnjičenici su organizirali krijumčarenje u EU putem pomorskih pošiljaka preko logističkih čvorišta u Zapadnoj Africi i na Kanarskim otocima. Nakon što je droga stigla u EU, osumnjičenici su koristili distributivne centre u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj za daljnje slanje kokaina diljem Europe.

Vođe organizacije za krijumčarenje droge privremeno su bili smješteni u Turskoj i Dubaiju gdje su uspostavili kontrolne i zapovjedne centre kriminalne mreže.

- U kolovozu 2023. godine, službenici španjolske civilne garde presreli su plovilo sa 700 kilograma kokaina u blizini Kanarskih otoka. Obavještajna analiza povijesnih podataka iz istraživanja šifrirane komunikacije otkrila je da je hrvatsko-talijanska posada na tom plovilu već prije uspjela uvesti barem 500 kilograma kokaina iz Brazila u Španjolsku. Ista operativna metoda pomogla je istražiteljima otkriti koordinatore i posrednike s područja Zapadnog Balkana. Operativna radna skupina označila ih je kao visokovrijedne mete zbog njihove uključenosti u financiranje i koordinaciju obiju pošiljaka. Također su povezani s prijašnjim presretanjem tone kokaina koji je zaplijenjen u rujnu 2020. godine na Kanarskim otocima. Osim istraživanja provedenih u Španjolskoj, razmjena informacija između zemalja pod vodstvom Europola pokazala je da su istraživanja pod vodstvom Belgije, Njemačke i Srbije bila usmjerena na iste pojedince i njihove suradnike, navodi Europol. 

Brojne akcije širom svijeta već su zadale značajne udarce kriminalnoj mreži, navodi Europol. Dana 11. svibnja 2023. godine, vlasti Srbije i Nizozemske zajednički su djelovale protiv vodstva kartela i njihove infrastrukture za distribuciju. Tijekom operacije, vlasti su uhitile 13 osumnjičenika i zaplijenile velike količine oružja i imovine procijenjene na oko 50 milijuna eura. Tijekom još jedne operacije u listopadu 2023. godine, hrvatska, njemačka, španjolska i turska tijela za provedbu zakona provela su još jednu zajedničku akciju protiv ovog kartela. Rezultirala je uhićenjem 21 osobe u Hrvatskoj i Njemačkoj i velikom zapljenom droge, vatrenog oružja i gotovine. Mjesec dana kasnije, turske vlasti uhitile su jednog od glavnih vođa mreže i njegovog bliskog suradnika u Istanbulu. Obojica su bili hrvatski državljani.

Brazilske vlasti usmjerile su se na brazilsku kriminalnu organizaciju koja je prevozila kokain iz unutrašnjosti zemalja podrijetla do morskih luka u Brazilu i drugih logističkih čvorišta. Zatim bi pošiljke kokaina slali u Zapadnu Afriku kako bi se dalje prevozile uz koordinaciju europskih kriminalnih mreža. Brazilska mreža pružala je različitim kriminalnim mrežama niz kriminalnih usluga, uključujući logistiku i olakšavanje pranja novca. U ožujku 2024. godine, brazilske vlasti provele su posljednju fazu istraživanja pranja novca stečenog krijumčarenjem droge pri čemu je otkriveno da je kroz gotovo 500 bankovnih računa prethodnih godina prošlo više od dvije milijarde brazilskih reala (371 milijuna eura). Nakon akcijskog dana, nacionalne vlasti uhitile su dvojicu osumnjičenika. Također su blokirale i zaplijenile imovinu procijenjenu na 12 milijuna eura, kao i 3 milijuna dolara u gotovini.

IZVOR:HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/srusen-kokainski-kartel-za-distribuciju-koristili-i-hrvatsku-11604967

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.