Najavljena protupožarna sezona i međuresorna vježba “Sigurnost 24”, vježbe tijekom ovog tjedna

Najavljena protupožarna sezona i međuresorna vježba “Sigurnost 24”, vježbe tijekom ovog tjedna

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska spremni za ovogodišnju protupožarnu sezonu, rekao je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta GS OSRH RH brigadni general Željko Ljubas. Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Željko Ljubas sudjelovao je, uz glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića  u prostorijama Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split u Divuljama, na konferenciji za medije povodom predstojeće protupožarne sezone.

Brigadni general Ljubas ovim povodom rekao je kako su Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska spremni za ovogodišnju protupožarnu sezonu te da će ove godine kroz trajanje protupožarne sezone vatrogascima iz zraka pomagati do pet Canadaira CL-415, do šest Air Tractora AT-802, jedan helikopter Mi-171 Sh, jedan zrakoplov Pilatus PC-9 za izviđanje i ostale zadaće te po potrebi bespilotni sustav Orbiter 3.

U protupožarnoj sezoni osim snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjeluju i snage Hrvatske ratne mornarice i to s desantnim brodom minopolagačem za prijevoz opreme i ljudi, jednim desantnim jurišnim brodom za prijevoz ljudi te dvije gumene brodice. Također, u vojarni “4. gardijske brigade Pauci” u Kninu nalazi se jedan vod iz sastava Hrvatske kopnene vojske u jednosatnoj spremnosti za izlazak na teren koji će se angažirati prilikom gašenja požara na otvorenom prostoru po potrebi i na zahtjev glavnog vatrogasnog zapovjednika.

Sve ove grane Hrvatske vojske imaju i snage ojačanja u različitim stupnjevima spremnosti koje se mogu angažirati sukladno operativnoj situaciji i zahtjevima. Angažman Hrvatske vojske u gašenju požara definiran je i koordiniran sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini koju je donijela Vlada RH. Zračne snage s dva aviona Canadair CL-415 od lipnja do listopada bit će u stalnoj pripravnosti za pomoć drugim državama u sklopu rescEU mehanizma.
Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je kako Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH obavlja operativne funkcije prikupljanja, objedinjavanja, obrade i distribucije svih informacija i podataka s terena u realnom vremenu, a za potrebe kvalitetne potpore u donošenju kvalitetnih odluka tijekom protupožarne sezone.

Zapovjednik Tucaković pohvalio je, između ostalog i suradnju s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske te je kao novinu ove godine naveo mogućnost praćenja pozicija protupožarnih zrakoplova u realnom vremenu. Također, rekao je kako prognoze za ljeto predviđaju srednju klasu opasnosti od požara te kako je od početka godine zabilježeno povećanje broja požara u odnosu na isto razdoblje lani od 21.48 %, s puno većom opožarenom površinom.

Tijekom ovog tjedna održat će se međuresorna vježba „Sigurnost 24“ na području otoka Raba i Varaždinske županije na kojoj će sudjelovati protupožarni avioni Canadair CL-415, Air Tractor AT-802 i helikopter Mi-171Sh

Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva će s protupožarnim avionima Canadair CL-415, Air Tractor AT-802 i helikopterom Mi-171Sh sudjelovati na međuresornoj vježbi „Sigurnost 24“ koja će se održati na nekoliko lokacija, na području otoka Raba, Varaždinske županije i Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama tijekom ovog tjednaRiječ je o međuresornoj vježbi „Sigurnost 24“ koja se održava s ciljem uvježbavanja i provjere funkcioniranja rada tijela sustava domovinske sigurnosti, pripadnika vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske, zračnih protupožarnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske i ostalih snaga za predstojeću požarnu sezonu.

Vježba će se održati na dvije lokacije, u primorskom i kontinentalnom dijelu Hrvatske, u dva različita dana istog tjedna, gdje će se provjeriti funkcioniranje sustava domovinske sigurnosti u odgovoru na požar plovnog objekta, veliki požar na otvorenom prostoru na otoku primorske Hrvatske, požar objekta i druge vrste ugroza te izvanrednih događaja na kopnu u unutrašnjosti Hrvatske. Planirano je održavanje pokazne vježbe na području otoka Raba u srijedu 13. lipnja 2024. godine, gdje će sudjelovati helikopter HRZ-a Mi-171Sh i protupožarni avioni Canadair CL-415 i Air Tractor AT-802.

Na području Varaždinske županije u petak 14. lipnja 2024. godine održat će se drugi dio vježbe Sigurnost 24 te prelet protupožarnih aviona Canadair CL-415 i helikoptera MI-171Sh. Tijekom provedbe ove vježbe na području Primorsko-goranske i Varaždinske županije može se očekivati pojačana buka koja je uobičajena tijekom letova zrakoplova.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.