Muškarac se zapalio na Markovu trgu, u životnoj je opasnosti

MARKOV TRG

Strašan događaj na Markovu trgu u Zagrebu. Ispred zgrade Vlade nepoznati muškarac polio se benzinom i zapalio.

Vatrogasci, hitna pomoć i policija brzo su stigli. Očevid je završen, njime je rukovodio zamjenik županijskog državnog odvjetnika.

Što se sve događalo, ispričala je saborska liječnica, čija je ekipa prva priskočila u pomoć.

- Isti čas sam poslala ekipu, liječnicu i mlađu sestru na intervenciju. Pronašli smo čovjeka koji je bio u izrazito teškom stanju. Na sebi je imao naočale i masku koja se totalno rastopila. Bio je u kontaktu. Pružena mu je hitna medicinska pomoć prema pravilima struke. Dani su mu opijati, da se zaustave jaki, nesnosni bolovi jer je cijelo tijelo u teškim opeklinama. Nakon toga smo mu dali 25 litara kisika. Pozvana je hitna pomoć. I vozilom hitne pomoći je prebačen na daljnje liječenje u odjel za opekline traumatološke bolnice u Zagrebu, rekla je Gordana Štaminger, saborska liječnica.

Ozlijeđeni muškarac ('67. godište) nalazi se u jedinici intenzivnog liječenja. Nije pri svijesti i ima opekline 4. stupnja, potvrdili su liječnici.

- Unatoč promptnoj reakciji hitne medicinske pomoći, unatoč maksimalno poduzetim mjerama intenzivnog rješenja medicinskog tima u Klinici za traumatologiju, pacijent je zbog opsega i težine ozljeda trenutačno u životnoj opasnosti, rekao je dr. Dinko Vidović, predstojnik Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

- Prognoze su loše, ali dajmo čovjeku šansu da preživi. Poduzet ćemo sve što je moguće danas u medicini, u intenzivnom liječenju, da spasimo čovjeka, dodao je Vidović.

Policija o tragičnom događaju

Policijska uprava zagrebačka zaprimila je u 9.37 dojavu da se izvan ograde na južnoj strani Trga svetog Marka osoba zapalila.

- Policijski službenik koji obavlja poslove osiguranja uočio je mušku osobu kako se polijeva tekućinom te je krenuo prema muškarcu koji se u tom trenutku samozapalio. Policijski službenik je odmah aparatom za gašenje požara krenuo gasiti i ubrzo ugasio plamen, a po dolasku Hitne medicinske pomoći, ozlijeđeni muškarac je hitno prevezen u Kliniku za traumatologiju u Zagrebu. Prema informacijama liječnika, muškarac je teško ozlijeđen i životno ugrožen, priopćili su iz PUZ-a.

Glasnogovornik Vlade: Svi smo potreseni

Glasnogovornik Vlade Marko Milić istaknuo je u utorak da su svi u Vladi potreseni viješću da se muškarac samozapalio na Trgu sv. Marka te izvijestio da su policija i sve nadležne službe žurno reagirale kako bi se unesrećenom što brže pružila pomoć.

- Svi smo, naravno, potreseni viješću da se čovjek samozapalio na Trgu sv. Marka. Policija i sve nadležne službe reagirale su žurno kako bi se unesrećenoj osobi što brže pružila pomoć i ugasila vatra, rekao je Milić.

U tom trenutku premijer Andrej Plenković bio je na sastanku u Vladi.

- Čim je obaviješten o ovom nemilom događaju, predsjednik Vlade i ministri financija i gospodarstva, koji su tada bili na sastanku u Vladi, odmah su izišli ispred zgrade Banskih dvora na mjesto nesreće kako bi vidjeli što se dogodilo, dok je liječnica iz obližnje ordinacije već pružala prvu pomoć unesrećenome, kazao je.

U tijeku je kriminalističko istraživanje, nakon čega ćemo imati jasniji pregled svih okolnosti ovog tragičnog čina, izvijestio je glasnogovornik Vlade.

 

Suicidalne i depresivne osobe u Hrvatskoj savjetodavnu pomoć mogu dobiti na više mjesta, a postoji i nekoliko telefonskih brojeva na kojima mogu zatražiti psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/muskarac-se-polio-benzinom-i-zapalio-na-markovu-trgu-11601090

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.