Završena vježba „Združeni odgovor 2024.“ - sudjelovalo oko 700 pripadnika HV-a

Završena vježba „Združeni odgovor 2024.“ - sudjelovalo oko 700 pripadnika HV-a

Tijekom završnog dijela vježbe uključene postrojbe pokazale su svoje sposobnosti u bojnim gađanjima kao i zajedničkom višerodnom djelovanju prilikom provedbe ofenzivnih aktivnosti

Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik kod Slunja danas 23. svibnja 2024. godine održan je završni dio i prezentacija vojne vježbe Združeni odgovor 2024.

Na završnom dijelu vježbe nazočili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Tihomir Kundid, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-bojnik Slaven Zdilar, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Valentin Skroza te drugi zapovjednici i predstavnici ustrojstvenih cjelina OSRH.

Nakon uspješne provedbe vježbe, general-pukovnik Tihomir Kundid rekao je postrojenim sudionicima kako je iznimno zadovoljan svime što su pokazali: "Uložili ste vrijeme, trud i energiju u procese obuke i priprema, sve potrebno da biste došli do krune tog procesa, a to je vježba s bojnim gađanjem”.

Također, objašnjavajući kontekst i svrhu vježbe, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske istaknuo je kako suvremene bojišnice karakteriziraju združene operacije stoga je njezin fokus bio upravo na združivanju rodova manevarskih snaga i snaga borbene potpore.

Među ključnim obučnim skupinama na vježbi bila je namjenski organizirana postrojba Hrvatske kopnene vojske kojom je zapovijedao pukovnik Marko Krpan.

"Pokazali smo svoje sposobnosti i mogućnosti u jednom organiziranom i združenom manevru. Sve je provedeno kao što je planirano, zadaće i cilj su ostvareni", istaknuo je pukovnik Krpan.

Upućujući pohvale svim sudionicima vježbe pukovnik je rekao kako je izvrsno što mladi pripadnici pokazuju veliki interes i motiv za obučne procese i vježbe kao što je Združeni odgovor 2024.

"Tada oni zaista mogu pokazati zašto su odabrali vojnički poziv", istaknuo je Krpan.

Združeni odgovor jedna je od najvećih ovogodišnjih vježbi Oružanih snaga Republike Hrvatske koja se održava od 16. do 24. svibnja 2024. godine.

Osim Hrvatske kopnene vojske kao nositelja predmetne vježbe u istoj sudjeluju i postrojbe Obavještajne pukovnije te Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Cilj vježbe je povećati dostignute operativne sposobnosti združenog djelovanja postrojbi Hrvatske kopnene vojske kao i steći uvid u spremnost za provedbu dodijeljenih misija i zadaća.

U vježbi sudjeluje oko 700 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, a od tehnike su, između ostalog, korišteni tenkovi M-84, borbena oklopna vozila Patria, borbena vozila pješaštva M-80, samohodne haubice PzH2000, haubice D-30, samohodni višecijevni lanseri raketa BM-21 Grad te helikopteri OH-58D Kiowa Warrior i UH-60M Black Hawk.

Tijekom završnog dijela vježbe uključene postrojbe pokazale su svoje sposobnosti u bojnim gađanjima kao i zajedničkom višerodnom djelovanju prilikom provedbe ofenzivnih aktivnosti.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.