Predsjednik Milanović razgovarao s izaslanstvom Udruge Krijesnica koja pomaže djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima

Predsjednik Milanović razgovarao s izaslanstvom Udruge Krijesnica koja pomaže djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas izaslanstvo Udruge Krijesnica koja pomaže djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima te ima za cilj osnaživanje obitelji i pružanja potrebne pomoći i podrške za vrijeme liječenja. Udruga je osnovana 2000. godine i od tada aktivno djeluje prvenstveno kao inicijativa roditelja čija su se djeca liječila od malignih bolesti te medicinskog osoblja koje je skrbilo za oboljelu djecu.

Na sastanku su članovi izaslanstva upoznali predsjednika Milanovića o radu i aktivnostima Udruge pritom istaknuvši kako su članovi udruge uglavnom roditelji djece koja se liječe na nekom od onkoloških odjela u Hrvatskoj, roditelji čija su djeca uspješno završila liječenje kao i oni koji su dijete izgubili zbog maligne bolesti. Isto tako, njihovi su članovi i mladi ljudi koji su prošli liječenje od malignih bolesti kao i brojni stručnjaci iz različitih područja te kako svi skupa pomažu djeci u liječenju i doprinose uspjehu rada Udruge.

Osim deset zaposlenih u Udruzi, pomoć djeci i roditeljima pružaju i volonteri kojih je stotinjak i to uglavnom studenata. Prema riječima izvršne direktorice Udruge Mirele Stanić Popović, Udruga svoju pomoć pruža u oko 100 obitelji godišnje. Rad Udruge se financira donacijama fizičkih i pravnih osoba te kroz projekte iz državnog proračuna i europskih fondova.

Vizija udruge je društvo u kojem obitelj djeteta oboljelog od maligne bolesti ima jednak pristup svim relevantnim sustavima koji odgovaraju pojedinačnim potrebama djeteta i obitelji, rečeno je na sastanku. Udruga, ujedno, svojim programima nastoji obuhvatiti djecu koja se liječe u svim nacionalnim referentnim centrima za tumore pedijatrijske dobi, no, s obzirom da im je sjedište u Zagrebu, glavninu aktivnosti provode na širem zagrebačkom području. Povrh toga, istaknuli su kako su jedna od rijetkih udruga koje svakodnevno fizički borave i pomažu korisnicima u obje zagrebačke bolnice – Klinička bolnica Dubrava i KBC Zagreb.

Uz izvršnu direktoricu, u izaslanstvu Udruge Krijesnica bile su savjetnica za ostvarivanje prava pacijenata Jelena Češljar, voditeljica kreativnih radionica za roditelje i djecu na liječenju Dubravka Vidović, pružateljica peer podrške roditeljima Žana Salapić te pružateljica peer podrške djeci i mladima Lucija Dorotić.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.