Obilježen Dan Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman”

Obilježen Dan Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman”

Osnivanje Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” upravo je ona karika koja je nedostajala u sustavu obrane i sigurnosti, poručio je ministar Anušić

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je danas 14. svibnja 2024. godine na obilježavanju Dana Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman”. 

Dan Sveučilišta obrane i sigurnosti obilježava se 14. svibnja prema datumu rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je rođen 14. svibnja 1922. godine, po kojem to Sveučilište nosi ime.

„Znanje spojeno s obranom i sigurnošću je nešto što svaka država želi imati, a ona koja to ima je sigurna u svakom pogledu. Sveučilište obrane i sigurnosti 'Dr. Franjo Tuđman' je zbog toga iznimno bitno za Hrvatsku i njezinu budućnost“, poručio je ministar Anušić. 

Ministar je u ime Vlade i Ministarstva obrane RH izrazio punu podršku radu Sveučilišta i svima onima koji će graditi njegovu budućnost te nadograđivati Oružane snage RH, kao i sigurnost i obranu Republike Hrvatske. 

„Sigurnost danas nije nešto što se podrazumijeva, ona košta i trenutačno je, recimo to slikovito, najtraženija roba u svijetu. Hrvatska ima iskustvo i znanje iz Domovinskog rata i danas 34 godine nakon osamostaljenja moramo razmišljati o višoj razini obrane i sigurnosti i svega onoga što nas čeka u budućnosti“, istaknuo je ministar zaključivši da je osnivanje Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” upravo ona karika koja je nedostajala u sustavu obrane i sigurnosti. 

Rektor Sveučilišta  prof. dr. sc. Ivica Lučić u prigodnom obraćanju rekao je kako to Sveučilište predstavlja temeljne ciljeve Republike Hrvatske usmjerene na izgradnju znanstveno obrazovne i istraživačke institucije koja će svojim kapacitetima i znanjem pružiti potrebnu potporu sustavu domovinske sigurnosti i obrane RH. 

„Sveučilište obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman”, pod geslom „Usudi se misliti i djelovati“, razvijat će programe i projekte u skladu s ukazanim potrebama koje će se određivati u izravnoj komunikaciji s državnim institucijama i organizacijama kao javnim i privatnim sektorom“, rekao je rektor Lučić. Istaknuo je da međunarodni projekti i međunarodna suradnja predstavljaju jedan od ključnih strateških usmjerenja sveučilišta, ali da rade i na očuvanju tradicije i na jačanju sustava vrijednosti, načela i uvjerenja na kojima je Hrvatska osamostaljena i obranjena u Domovinskom ratu.

Na svečanosti su sudjelovali i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, izaslanik ministra znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, izaslanik i savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja general u mirovini Dragutin Repinc, izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH general-bojnik Slaven Zdilar i drugi. 

Misija Sveučilišta obrane i sigurnosti „Dr. Franjo Tuđman“ usmjerena je na organiziranje i izvedbu kvalitetnih studijskih programa u području vojno-obrambenih i sigurnosno-obavještajnih znanosti i umijeća, obrazovanje budućih časnika Hrvatske vojske i zaposlenika u drugim tijelima čiji su poslovi i nadležnosti povezane s domovinskom sigurnosti te provedbu znanstveno-istraživačkog rada u potpori vojno-obrambenih i sigurnosno-obavještajnih aktivnosti, čime se omogućava efektivan doprinos razvoju i jačanju institucija domovinske sigurnosti i obrane u Republici Hrvatskoj. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.