HND u povodu Dana planete: Dodijeljene nagrade „Velebitska degenija“

HND u povodu Dana planete: Dodijeljene nagrade „Velebitska degenija“

U povodu Dana planeta Zemlje Hrvatsko novinarsko društvo – Zbor novinara za okoliš dodijelilo je nagradu "Velebitska degenija" za najbolje novinarske radove o zaštiti prirode i okoliša objavljene u 2023. godini. Nagrađeni su HTV-ova novinarka Borka Juras Slamić za prilog "Ukradena zemlja", Martina Vazdar i Silvija Šeparović za emisija "Slušamo li more?" iz serijala Čuvarkuća radija Yammat FM, kolegica Melita Vrsaljko za serijal o devastaciji Velebitskog kanala objavljen na portalu Faktograf i fotoreporter Goran Šafarek za reportažu "Park prirode Telašćica – Raj za nautičare i ljubitelje prirode" objavljenu u Meridijanima. 

Za nagrade je ove godine stigla 56 prijava, i to u kategorijama Tisak i internet, Radio, Televizija i Fotografija. O dobitnicima je odlučivao Ocjenjivački odbor u kojem su bili: Robert Kakarigi (predsjednik), Lidija Komes, Silva Celebrini, Marina Bujan, Mirko Janković, Sandra Hudina i Mate Barišić. Obrazloženje njihovih odluka i izjave nagrađenih pročitajte u nastavku. 

Nagrada "Velebitska degenija"

Televizija

Borka Juras Slamić, prilog "Ukradena zemlja", emisija Plodovi zemlje, HTV

Kolegica Juras Slamić ukazala je na golem, a opet donekle nepoznat problem devastacije okoliša. Tema nije samo ekološka, nego govori i o tome koliko je pohlepa za osobnim profitom opasna po zajednički prostor u kojem živimo. Obrađena u dvije reportaže, jasno riječju i slikom ukazuje na kriminalne radnje koje kreću otkupom poljoprivrednog zemljišta, čije se plodno tlo potom iskopava i preprodaje, dok se preostale jame zatrpavaju mahom građevinskim otpadom. Priča jasno ukazuje na to da su institucije s time upoznate, ali da sustav još nije adekvatnim i oštrim kaznama obeshrabrio buduće počinitelje. Autorica izborom svojih sugovornika, od poljoprivrednika, odgovornih iz lokalne samouprave, stručnjaka za tlo i zaštitu okoliša do komunalnih redara ukazuje na to da ovo nije problem samo tla, nego i potencijalne ugroze podzemnih voda i  okoliša koji je nastajao milijunima godina, a koji je sada postao način lake zarade.

Ova je tema nagrađena ne samo zbog načina pristupa obradi teme i važnosti od javnog interesa, nego i činjenice da bi se problem na koji ukazuje, reakcijom odgovornih, mogao spriječiti i time zaustaviti daljnja devastacija.

Televizija Borka Juras Slamić: "Jako me veseli ova nagrada jer je divno priznanje mom radu, ali me veseli i zbog toga što ponovo stavlja u fokus ovu sveprisutnu problematiku devastacije zemlje. Većina ljudi misli da sa svojom zemljom može raditi što hoće, što, naravno, nije točno. Zemlja, zrak i voda koje sada koristimo moraju ostati čisti za generacije koje dolaze. Ova nagrada poticaj mi je da svojim radom doprinesem tom cilju."  

Nagrada "Velebitska degenija"

Radio

Martina Vazdar i Silvija Šeparović, emisija "Slušamo li more?", serijal Čuvarkuća, Yammat FM

Martina Vazdar, komunikologinja i radijska novinarka, Silvija Šeparović, višestruko nagrađivana radijska novinarka, i relevantni sugovornici u emisiji su na cjelovit, zanimljiv i stručan način obradili temu zvučnog zagađenja podmorja. U emisiji je povezan problem zaštite podmorja od antropogene buke, rad znanstvenika i umjetnička interpretacija kroz elektronsku glazbu. Doznajemo o glazbenim albumima utemeljenim na rezultatima znanstvenog proučavanja i snimanja prirodnih koncerata kitova. Kompilacije zvukova iz prirode i autorske elektronske glazbe iskorištene su kao komunikacijsko sredstvo usmjereno prema ljudskoj zajednici s ciljem poticanja učinkovite zaštite podmorja. Izvrstan spoj popularizacije glazbene kulture 21. stoljeća, prirodoslovlja, zaštite podmorja i borbe za smanjenje ljudskog utjecaja u eri antropocena ujedinjenih u dostizanju vrijednosti održivog razvoja. 

Melita Vrsaljko: "Priča o kontroverznom projektu uzgoja kalifornijskih pastrvi profesionalno me drži okupiranom već godinu i pol dana, a ovo priznanje je svakako motivacija da se njom nastavim baviti i dalje. Nadam se da će nagrada pridonijeti tome da ova tema postane vidljivija u javnom prostoru. Način na koji se ophodimo prema svom okolišu i prirodnim resursima bitan je jer utječe na kvalitetu života svih nas. Drago mi je što sam dio redakcije koja razmišlja isto kao i ja i koja se trudi da ovakve priče ugledaju svjetlo dana." 

Nagrada "Velebitska degenija"

Fotografija

Goran Šafarek, reportaža "Park prirode Telašćica – Raj za nautičare i ljubitelje prirode", Meridijani

Goran Šafarek, biolog, publicist, istraživač, fotograf, snimatelj i redatelj, nagrađen je za cjelovitu fotografsku priču o Parku prirode Telašćica na Dugom otoku. Fotografije prikazuju pojedine žive organizme, čitave ekosustave te skladan suživot čovjeka i prirode. Šafarek je u stvaranju ove reportaže uspješno koristio niz fotografskih tehnika i alata fotografirajući iz zraka, pod vodom i na kopnu. Fotografije su tehnički savršene, bogate informacijama i sadržajem te skladne kompozicije. Među njima se posebno ističe fotografija s jedrilicom u tirkiznom moru uz očuvanu obalu Parka prirode Telašćica snimljena iz zraka. Šafarek nas svojim fotografijama potiče i iznova podsjeća na razloge zbog kojih trebamo čuvati prirodu i ljudski okoliš.

Goran Šafarek: "Odabrao sam ovu temu jer je Park prirode Telašćica jedan od najznačajnijih prirodnih motiva, ne samo u Hrvatskoj, nego i mnogo šire. Zahvalan sam na nagradi koja potvrđuje važnost ovog područja te kvalitetu fotografija." 

Foto: Nikola Šolić:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.