Rekordna količina kiše u Zadru, narančasto upozorenje za jug zemlje

ZADAR/OBILNE KIŠE

Na zadarskom području od nedjelje navečer do ponedjeljka ujutro pale su velike količine kiše, 164 litre po četvornom metru, poplavljeni su gotovo svi dijelovi Zadra, a olujno jugo odsjeklo je od kopna većinu otoka, potvrdio je Hini voditelj Meteorološke postaje u Zadru Anđelko Vidović.

Situacija do 12 sati

1. Prema jutrošnjim mjerenjima na meteorološkoj postaji DHMZ-a Zadar Puntamika od nedjelje u 7 sati do ponedjeljka u 7 sati palo je 164 mm oborine po četvornome metru, što je rekordna dnevna količina u ožujku, od 1961. godine, od kad postoje mjerenja na toj postaji. Štoviše, ta je količina pala u manje od 12 sati!

2. Pritom je već sada, premda je prošla tek trećina mjeseca, prema još neslužbenim podacima, postignut i novi rekord u ukupnoj mjesečnoj količini oborine u ožujku na postaji Zadar Puntamika - od 1. ožujka do 11. ožujka u 7 sati izmjereno su čak 223 mm oborine. Dosadašnji rekord je iz 1985. godine, kad su tijekog cijelog ožujka pala 202 mm.

3. Zbog jakog juga u prekidu su mnoge katamaranske i trajektne linije na srednjem i južnom Jadranu.

4. Najviše dnevne vrijednosti temperature zraka danas će u istočnoj Hrvatskoj biti oko 16 °C, a u središnjoj Hrvatskoj zadržat će se oko 10°C, rekao je meteorolog Zoran Vakula.

5. U Zadru dosad obavljeno 27 vatrogasnih intervencija, 14 ih je u tijeku.

U Zadru dosad obavljeno 27 intervencija, 14 ih je u tijeku

12:08

- Teško je reći da se stanje smiruje s obzirom na to da kiša još uvijek jako pada. Palo je 164 litre kiše po četvornom metru. Rekordno je to za mjesec ožujak, inače poznat po burama, a ne južini i poplavama. Najviše kiše palo je sinoć između 11 i 12 sati, rekla je prilikom javljanja iz Zadra novinarka HRT-a Katina Vrsaljko.

Tako su odmah sinoć, nakon 23 sata - krenuli pozivi građana. Uglavnom se, kako kaže - radi o garažama i podrumima.

- Iz cijele Zadarske županije dolaze snimke nezgoda. Na Dugom otoku odronio se velik komad kamena na prometnicu. Tijekom jutra, na terenu je bio i zadarski gradonačelnik, ali kaže da stanje ipak nije takvo da treba proglasiti elementarnu nepogodu, kazala je.

- Intervencije su krenule od sinoć od 23 sata. Dosad smo odradili na području Zadarske županije 27 intervencija, a 14 ih je u tijeku. Rješavaju se po prioritetima. Za područje Grada Zadra, koje je najviše pogođeno - smo podigli dodatne snage. To su sve intervencije poplavljenih podruma, garaža i poslovnih prostora, ali hvala Bogu, nema ozlijeđenih osoba, što je i najbitnije, rekao je Matej Rudić, županijski vatrogasni zapovjednik.

- Vatrogasci su svoje obavili, bila je visoka razina vode. Ovo je treći put već da je ovako poplavilo. Kad su jače kiše, cesta nema dobar odvod i s ceste ide sve, nadovezao se Ivica Brzoja, direktor poplavljenog gospodarskog objekta.

- U tim uvjetima zasićenost - teško ovo možete sanirati. Vjerojatno će morati proći nekoliko dana da prestanak oborina i vrijeme napravi svoje, dodao je Branko Dukić, gradonačelnik Zadra.

DHMZ: Žuto upozorenje za tri regije, narančasto za jednu

10:29

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za četiri regije.

Žuto upozorenje izdano je za zagrebačku, splitsku i karlovačku regiju.

Narančasto upozorenje izdano je za kninsku regiju.

Povećan broj intervencija na području Zadarske županije

09:24

Velika količina oborina koja je tijekom noći i jutra pala na području Zadarske županije, uzrokovala je plavljenje objekata zbog čega su vatrogasci ove županije zabilježili povećan broj tehničkih intervencija. U sanaciji su angažirani vatrogasci iz IVP Zadar i JVP Zadar, Benkovac te DVD-a Kali-Kukljica, "Pljusak" Nin, Preko, "Škropac - Vrsi", "Rutnjak" Veli Iž, stoji u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice.

- Od ponoći do sada evidentirana je 21 tehnička intervencija, u tijeku je njih 12, a nove dojave građana neprestano pristižu. U intervencijama je do sada ukupno sudjelovalo 60 vatrogasaca s 28 vatrogasnih vozila, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić te dodao kako je najviše intervencija zabilježeno na području grada Zadra, Kožina, Dikla, Petrčana, Ugljana, Nina, Ninskih stanova, Žerave i Vrsa.

Na zadarskom području je zbog velike količine vode na kolniku otežan promet Jadranskom magistralom, a na Dugom otoku je zbog većeg odrona zatvorena cesta između mjesta Luka i Savar.

Zbog jakog juga u prekidu mnoge katamaranske i trajektne linije na srednjem i južnom Jadranu.

Vakula: Narančasto upozorenje za jug zemlje

07:30

Metorolog Zoran Vakula istaknuo je kako je temperatura zraka u većini Hrvatske još uvijek viša od prosjeka za ovo doba godine, i takva će biti u nastavku tjedna.

- Najviše dnevne vrijednosti temperature zraka će danas biti u istočnoj Hrvatskoj, do 16°C, 17°C, a u središnjoj Hrvatskoj će se zadržati oko 10°C, rekao je.

- Pri tome će zapuhati vjetar, zapadni i sjeverozapadni, a na Jadranu je i bit će vjetrovitije. Na srednjem i južnom Jadranu puhat će još i prijepodne olujno jugo. Na sjevernom dijelu Jadrana slabiji sjeverozapadni vjetar, dodao je.

Vakula je naglasio kako je za ovakvo vrijeme razlog premještanje ciklone.

- Temperatura se tijekom dana u većini Hrvatske neće značajnije mijenjati. Jutarnje vrijednosti od 8°C do 14°C, a poslijepodne oko 15°C, 16°C. Razlog za ovakvo vrijeme je premještanje ciklone i frontalnog poremećaja iznad našeg dijela Europe, kazao je.

- Pritom nam je došao dosta hladniji zrak nego što je bio jučer, prekjučer. U takvim okolnostima ćemo imati nestabilnu atmosferu, pljuskove praćene grmljavinom te narančasto upozorenje što znači obilnije pljuskove na srednjem i južnom Jadranu, rekao je.

Naglasio je da će najviša temperatura zraka danas najvjerojatnije biti na krajnjem istoku zemlje.

- Najviše temperature zraka u gorskoj Hrvatskoj oko 10°C. Sjevernije od 10 do 16°C, ponegdje na istoku Hrvatske i oko 17, u Podunavlju možda i 18 °C, na Jadranu uglavnom između 14 i 16°C.

"I dalje nema minusa, temperature iznadprosječne"

Za utorak Vakula prognozira malo povoljnije prilike.

- Nešto povoljnije prilike, u većini Hrvatske bit će sunčanih razdoblja, no i dalje dosta oblaka. U većini krajeva barem povremeno kiša. Daljnje slabljenje vjetra, a ponegdje će zapuhati bura, ne odviše jaka. 

- I dalje nema minusa, iznadprosječno toplo što se tiče jutarnjih vrijednosti, dodao je.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/vakula-u-zadru-rekordna-kolicina-kise-narancasto-upozorenje-za-jug-zemlje-11407203

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.