Seizmograf: Najveća moguća magnituda na području Zagreba 6,5

POTRES/SEIZMOLOG

Nakon što su u četvrtak u noći dva slabija potresa zabilježena na zagrebačkom području, kod Markuševca, sinoć - novi potres. Nešto prije devet sati navečer, tlo se zatreslo, magnituda je bila 2,7 s epicentrom također u Markuševcu.

- Mi ne možemo prognozirati potrese i ne znamo hoće li biti neki novi potres nakon ovog. Ovo je prilično gusta serija potresa. Ljudi su s pravom uznemireni, ali su uznemireni jer su tankih živaca, rekao je seizmograf Ivica Sović.

Nije htio govoriti o tome kakvi su potresi neuobičajeni, ali je upozorio kako je najveća moguća magnituda na ovom području šest i pol.

- Ne mogu govoriti što bi bilo uobičajeno. Područje Zagreba i Medvednice je puno rasjeda. Ne znamo što se događa sa svima, kazao je.

- Najveća magnituda procijenjena je na šest i pol. To se računa na temelju duljine rasjeda i nekih drugih komponenata i pomaka koji se mogu dogoditi, nastavio je.

Objasnio je kako im nova mreža mjernih uređaja omogućuje precizno bilježenje magnitude potresa.

- Imamo mobilnu mrežu. Postavljeno je 20 kompleta. Imamo akcelometre i seizmografe. Oni nam daju vrlo točne podatke za točno lociranje potresa, dodao je.

Mnoge obitelji još uvijek čekaju obnovu

Žurne službe na terenu, građani na ulicama. Zatrpane ceste, svuda cigle i prašina. Metropola je u nekoliko sekundi postala neprepoznatljiva.

U Markuševcu, gdje je bio epicentar, živjela je obitelj Jurković. Već su tri i pol godine podstanari, čekaju rušenje stare kuće i gradnju nove.  

- Emocije su užasne kad dođem tu, ja prvenstveno izbjegavam dolaziti tu jer kad ju vidim ovakvu kakva je, muka mi je. kad u nešto uložite 25 godina života. Djeca su mi tu rasla, sve je tu, ti nisi doma, mi imamo, hvala Bogu, krov nad glavom, ali nisi doma, nisi na svom dvorištu, nisi. Emocije su... Bolje da ne govorim, rekla je Marina Jurković.

I dalje sanjaju povratak u svoj dom, no svaki novi potres budi sjećanja koja se trude potisnuti. Iako će biti svoji na svome i stvarati nove uspomene, strahuju od jačeg potresa.

Isti strah dijele i njihovi susjedi. Osluškivanja tla i spavanja u automobilu sjete se svaki put kada se tlo ponovno zatrese. U ovoj kući živi osmeročlana obitelj Jagar. Svoj su dom samo djelomično konstrukcijski ojačali. 

- Kad vam jednom takp se preplašite, normalno da vam to takp ostane, svaki novi potres je novi strah zapravo. Ne znam baš da je smirivanje, još uvijek mi se čini da nije smirivanje, kao da to opet bude krenulo. Mislim strah me je, poslije ovog što je bio u dva sata u noći, ne možeš ni spavati normalno, bojiš se da ne bude ponovno, sve se to vraća ponovno kao i prije ono kad je bilo, dodala je Mirjana Jagar.

Zbog nove serije potresa stanovnici Markuševca ne spavaju mirno. Osjećaji su jednaki kao i prije četiri godine. 

- Nije bilo ugodno, osjetilo se malo, malo se zadrmalo. Tko bi znao jer se to ploče spajaju ili ne spajaju, ali kažem, osjeti se. Ne daj Bože da bi više bilo ono kakav je bio prvi, ne daj Bože, kazao je Zoran Hadžić.

Iako su potresi bili slabijeg intenziteta, mnogima se čine mnogo jačima jer su se dogodili noću. 

- Bio je udar dobar, malo smo pobjegli s kata dolje. Nije to smirivanje, to prati skroz ovdje, ja kao dijete ovdje sam to osjećala, ali ne tako jako kao sad, ne vjerujem da će se smiriti. To će možda još jednom udariti, pa onda opet godinu, dvije, dodala je Draga Kučko.

A to se ne može predvidjeti. I stručnjaci ponavljaju, slabiji potresi ne moraju biti nagovještaj jačeg. 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/zagrepcani-u-neizvjesnosti-zbog-nove-serije-potresa-11404855

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.