Najavljena je izrada Vodiča za kružno gospodarstvo EPS i XPS proizvoda

Najavljena je izrada Vodiča za kružno gospodarstvo EPS i XPS proizvoda

Problematika plastičnog otpada u Europskoj uniji i globalno predstavlja veliki izazov. Nepostojanje održivog sustava zbrinjavanja plastičnog i gumenog otpada opterećuje okoliš, ugrožava zdravlje građana i ruši ugled cijele industrije. EK je 2018. usvojila EU strategiju za plastiku u kružnom gospodarstvu sa zadaćom promjene ponašanja i isticanja potrebe za boljom komunikacijom i suradnjom na svim razinama kako bi se ispunili zadani ciljevi.

Izazovi u sektoru plastike bili su tema 15. hrvatsko-slovenske konferencije Što je potrebno promijeniti na nacionalnoj razini za poticanje kružnog gospodarstva u sektoru plastike ?, koja je održana jučer u HGK u organizaciji Hrvatske komore. trgovine, Udruge industrije plastike i gume, Gospodarske zbornice Slovenije i uz potporu Europske komisije DG Grow i pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

"Industrija poziva na suradnju sudionika u lancu vrijednosti kako bi se ostvarili uvjeti za povratak reciklabilne plastike u proizvodnju i time ispunili ciljevi EU. Naime, samo zajedničkom suradnjom svih dionika i zajedničkom odgovornošću moguće je moguće korisne frakcije plastičnog otpada vratiti natrag u proizvodnju, stoga je Udruženje plastične i gumarske industrije Hrvatske gospodarske komore osnovalo Hrvatsku platformu za plastični otpad kako bi pomoglo u pronalaženju održivih rješenja za zatvaranje kruga. po grupama proizvoda“, rekla je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac.

Šćulac je najavio izradu Vodiča za kružno gospodarstvo EPS i XPS proizvoda koji bi trebao pomoći u vraćanju vrijednih sirovina iz otpada za njihovu ponovnu upotrebu. Vodič je rezultat rada Udruženja plastične i gumarske industrije Hrvatske gospodarske komore u sklopu kojeg djeluje Hrvatska platforma za plastični otpad.

"Svi dionici potrebni za suradnju i zatvaranje kruga u području termoizolacije i ambalaže od EPS-a i XPS-a našli su svoj interes u međusobnom povezivanju i suradnji", istaknuo je Šćulac.

Odgovorno upravljanje resursima sastavni je dio kružnog gospodarstva. Nudi priliku za nove gospodarske aktivnosti s pozitivnim učincima na okoliš, uz istovremeno održiv i konkurentan gospodarski razvoj. Hrvatska gospodarska komora okuplja sve strukovne udruge i ima mogućnost poticanja suradnje i koordinacije aktivnosti potrebnih za postizanje ciljeva kružnog gospodarstva u ovoj i drugim gospodarskim djelatnostima.

Na konferenciji su sudjelovali uvaženi gosti i stručnjaci iz Europske komisije, hrvatskih i slovenskih ministarstava, industrije, institucija i znanstvene zajednice te predstavnici lanca vrijednosti. Poseban gost konferencije bio je Stefano Soro , voditelj Odjela za net-zero industrije te održive i cirkularne proizvode koji je dio Opće uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednja poduzeća Europske komisije ( DG GROW). Istaknuo je kako su mehaničko i kemijsko recikliranje bolje opcije od energetske oporabe ili odlaganja na odlagalištima prema publikaciji JRC studija 2023.

„Reciklaža plastike zahtijeva ulaganje u infrastrukturu, a usko grlo je nedostatak razvrstavanja plastičnog otpada“, zaključio je Soro.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.