Prevencija bolesti važna je za zdravlje nacije, ali i domaćeg gospodarstva

Prevencija bolesti važna je za zdravlje nacije, ali i domaćeg gospodarstva

Postoji izravna i snažna povezanost javnog zdravlja i zdravlja nacionalnog gospodarstva, istaknuto je na okruglom stolu Zdravlje & gospodarstvo - partneri u zdravlju, koji su organizirali Hrvatska gospodarska komora i Udruženje veletrgovine u Zagrebu. farmaceutskih proizvoda i ortopedskih pomagala HGK. U raspravi su glavni igrači na tržištu istaknuli probleme s kojima se susreću u poslovanju, a jedan od njih je nestašica lijekova - prema podacima HALMED-a zabilježena je nestašica više od 300 različitih lijekova.

"Novi poslovni modeli zahtijevaju brzu primjenu načela održivosti, zelene i digitalne transformacije, bez obzira radi li se o poslovnom subjektu ili javnoj ustanovi ili bolnici. U nadolazećim godinama to će biti imperativ bez kojeg neće moći opstati u novim tržišnim izazovima koje nam nameću sve brojniji vanjski i unutarnji utjecaji, a tu ističemo svoju ulogu Komore koja je središnje mjesto distribucije znanja i informacija“, istaknuo je. predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović u pozdravnom govoru .

Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je reformu zdravstva i istaknuo kako zdravstvena administracija nastoji njezinu sveobuhvatnost iskoristiti za šire društvene promjene i još bolje rezultate u gospodarstvu.

 "Zdravstveni sustav predstavlja javno dobro, koje mora biti dostupno i dostupno, stoga se njegovo postojanje ne smije promatrati isključivo kroz prizmu financijske isplativosti već kroz održivost. Stoga je uloga države osigurati održivost sustava kroz svoje javne politike, što ova Vlada i provodi, najbolji dokaz za to su aktualne, sveobuhvatne reformske mjere, a naš zaokret prema prevenciji rezultirat će smanjenjem čimbenika rizika za razvoj bolesti i smanjenjem tereta bolesti. , što izravno utječe i na zdravlje i na gospodarstvo, rekao je Beroš.

Usvojeni proračun cjelokupnog zdravstvenog sustava za 2024. godinu iznosi 7,1 milijardu eura, što je 500 milijuna eura ili 8,7 posto više nego u 2023. godini te čak 41 posto više od zdravstvenog proračuna u 2022. godini. Ministar Beroš istaknuo je kako su dodjelom navedenog iznosa stvoreni preduvjeti za daljnje promjene i nastavak reformi prema djelotvornijem i još kvalitetnijem zdravstvenom sustavu koji će zadovoljiti zdravstvene potrebe stanovništva, te očuvati zdravlje i povećati zdrave godine. građana.

 Nacionalnim planom oporavka i otpornosti Vlada je osigurala oko 340 milijuna eura bespovratnih sredstava za zdravstvo, što je najveći iznos ikada osiguran iz europskog proračuna, iznio je Zvonimir Savić , posebni savjetnik predsjednika Vlade RH. Republika Hrvatska za gospodarske poslove .

"To usmjeravamo u reforme i ulaganja koja pridonose kvaliteti i učinkovitosti zdravstvenog sustava. Ministarstvo zdravstva do sada je ispunilo sve reforme i sva ulaganja iz Plana oporavka i time doprinosi da Hrvatska i dalje bude najviše uspješna zemlja u EU u provedbi Plana oporavka", kazao je. Savić.

Za funkcioniranje zdravstvenog sustava potrebno je osigurati dostupnost i kontinuitet opskrbe lijekovima, u čemu je važan partner uloga veledrogerija. Jedna od posljedica pandemije koronavirusa je poremećen lanac opskrbe, što rezultira nestašicom lijekova. Na stranicama HALMED-a prijavljen je privremeni prekid opskrbe za 31 lijek te manjak 308 različitih lijekova.


“Sigurnosne zalihe i postojeća dugovanja u zdravstvu, uz rast troškova financiranja, energenata i inflatornih učinaka, dodatno opterećuju drogerije koje nemaju kompenzacijske mehanizme kojima bi nadoknadile povećanje ulaznih troškova, jer cijene lijekova padaju na niže cijene. i medicinskih proizvoda, kao i drogerijskih marži, regulirane su zakonskim propisima koje donosi Ministarstvo zdravlja. Veledrogerije također nemaju utjecaja na potrošnju lijekova i medicinskih proizvoda", rekla je Diana Percač , predsjednica Udruge veledrogerija Proizvodi i ortopedska pomagala, HGK.

Članovi Udruge zajedno s proizvođačima nastoje osigurati sigurnu opskrbu lijekovima kako hrvatski pacijenti ne bi doživjeli prekid opskrbe, istaknuo je Percač dodavši kako nastoje rokove plaćanja bolnica i HZZO-a ljekarnama postići u financijski prihvatljivim okvirima. okvirima, dok se ne svedu na zakonom definirane rokove.

Ukupan dug bolnica za lijekove i medicinske proizvode krajem listopada dosegao je 500 milijuna eura, a ukupni dug HZZO-a prema ljekarnama 260 milijuna eura. Ove su godine do sada osigurane tri izvanredne isplate bolnicama u iznosu od 221,5 milijuna eura kako dugovi u zdravstvu ne bi uzrokovali dodatne manjkove.

Zaključeno je kako je važno pravodobno osigurati potrebne količine lijekova, ali i podići zdravstvenu pismenost građana. Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, procjenjuje se da je oko 50 posto lijekova koji se prodaju putem internetskih stranica krivotvoreno. Zbog toga je uspostavljen sustav provjere autentičnosti lijekova gdje se sigurnosnom naljepnicom koja se sastoji od jedinstvenog identifikatora i zaštite od otvaranja provjerava svaka kutija lijeka čime se sprječava ulazak krivotvorenih lijekova u legalni lanac opskrbe.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.