Hrvatski vojnik Jure Šarić u akciji spašavanja američkog speleologa u Turskoj

Hrvatski vojnik Jure Šarić u akciji spašavanja američkog speleologa u Turskoj

"Moje znanje, iskustvo i fizičke sposobnosti bile su testirane do krajnjih granica, a od spašavatelja se očekuje britkost u donošenju odluka", poručuje pozornik Šarić.

Pripadnik Hrvatske vojske pozornik Jure Šarić sudjelovao je u međunarodnoj akciji speleospašavanja američkog speleologa koji je 2. rujna 2023. zbog bolesti ostao zarobljen u spilji na dubini od 1040 metara u južnoj Turskoj te uspješno spašen 11. rujna 2023. godine.

U spašavanju je sudjelovalo oko 190 ljudi, među kojima su i hrvatski speleospašavatelji, odnosno Hrvatska gorska služba spašavanja čiji je član i pozornik Jure Šarić.

Šarić je ispričao kako upravo akcije speleospašavanja predstavljaju jedan od najsloženijih oblika spašavanja.

„Osim složene organizacije i logistike pred spašavatelje se stavlja zadatak koji uz zahtjevan fizički rad očekuje britkost u donošenju odluka i situacijsku svjesnost u svakom trenutku. Posebnost ove akcije nazire se u radu devet različitih službi koje moraju savladati jezičine barijere i doktrinu spašavanja kako bi uspješno obavili postavljeni zadatak“, rekao je Šarić i dodao kako su u ovoj situaciji njegovo znanje, iskustvo i fizičke sposobnosti bile testirane do krajnjih granica. 

„Psihički sam se pripremio na višednevni boravak u podzemlju uz vrlo malo sna i hrane. Ono što mi je uvelike olakšalo i dalo sigurnost je kompetencija mojih kolega i odličan timski rad koji smo kroz godine izgradili. Kada smo konačno bili u prilici nakon nekoliko dana čekanja i pripreme, započeti s transportom unesrećenog, osjetio sam olakšanje i zahvalnost što sam u prilici sudjelovati u ovoj akciji spašavanja“, kazao je i dodao kako mu je najveća nagrada nakon ovakvog iskustva, činjenica da je unesrećeni sretno stigao u bolnicu i da se oporavlja.

Na kraju, Šarić je kazao kako je sudjelovanje na brojnim seminarima, tečajevima i vježbama kao instruktor ili voditelj aktivnosti, stekao nove vještine i znanja koja je implementirao u vojnički poziv: „Timski rad, prenošenje znanja i iskustva uvelike doprinose radu unutar Hrvatske vojske gdje se kao i u HGSS-u, čovjek tretira kao najveće bogatstvo“.

Akcija spašavanja u Turskoj organizirana je tako da se na određenim dubinama od -1.040m do površine, izmjenjuju spašavateljski timovi koji izvršavaju određene zadatke.

Zadaci su se sastojali od medicinske pomoći, transportiranja unesrećenog, uspostavljanja komunikacije sa površinom i timovima te osiguravanjem logistike za boravak u podzemlju.

Stabiliziranjem zdravstvenog stanja unesrećenog, odrađen je višednevni transport koji se odvijao u etapama. 

FOTO:HGSS

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.