Tijekom Protupožarne sezone 2023. zračne snage HRZ-a sudjelovale su u gašenju 22 požara

Tijekom Protupožarne sezone 2023. zračne snage HRZ-a sudjelovale su u gašenju 22 požara

Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama prestalo je s radom u nedjelju 10. rujna u večernjim satima, temeljem odluke glavnog vatrogasnog zapovjednika RH o prijevremenom završetku glavnog napora požarne opasnosti.

Naime, odluka o prijevremenom završetku glavnog napora požarne opasnosti donesena je zbog situacije na terenu, a vezano uz klimatske značajke i vremenske prilike duž cijelog priobalja koje uključuju duže razdoblje sa značajnijim padalinama i  smanjenu opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru.

Tijekom glavnog napora PP sezone 2023. zabilježeno je puno manje požara otvorenih prostora u odnosu na protekle protupožarne sezone, a zahvaljujući angažmanu zračnih snaga i vatrogasaca požari su brzo uočeni i stavljeni pod kontrolu. Najveći ovogodišnji požari zabilježeni su na području Grebaštice, Župe Dubrovačke i otoka Čiova.

Od početka II. faze PP sezone, od 19. lipnja do 10. rujna 2023., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH sudjelovale su u gašenju 22 požara i to: sedam u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, pet u Šibensko-kninskoj županija i tri u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Osim toga, izvršeno je 41 protupožarno izviđanje PP zrakoplovima u županijama priobalja.

Na navedenim zadaćama u II. fazi PP sezone ostvareno je 2.038 letova, 322:25:00 sati naleta, a izbačeno ukupno 9.680 tona vode.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava bio je angažiran tri puta pri čemu je ostvario 5:21:00 sati leta sa BZS „Orbiter 3“ u nadzoru visoko rizičnih područja za izbijanje požara.

U 2023. zaprimljen je 92 zahtjev Hrvatske vatrogasne zajednice za angažmanom zračnih snaga HRZ-a.

Također, jedan protupožarni avion Canadair CL-415 s dvije posade i zrakoplovno-tehničkim osobljem bio je angažiran tri puta u Helenskoj Republici i to tijekom srpnja, kolovoza i rujna, u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (rescEU) za pomoć drugim državama za koji Republika Hrvatska u stalnu pripravnost od lipnja do listopada 2023. stavlja na raspolaganje zračne snage HRZ-a s dva protupožarna aviona Canadair CL-415.

Ministar obrane Mario Banožić u ovoj prigodi zahvalio je svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti na svim naporima koji su uloženi tijekom ovogodišnje protupožarne sezone.

"Posebno zahvaljujem pripadnicima Hrvatske vojske koji su nam i ove godine pokazali što znači vrhunska organizacija, koordinacija i obučenost za nošenje i s onim najzahtjevnijim izazovima. Hvala našim pilotima i tehničarima koji su i ove godine pokazali kako izgleda profesionalizam, spremnost i požrtvovnost na djelu", poručio je ministar obrane.

Podsjećamo, nakon završetka glavnog napora Protupožarne sezone (II. faze), slijedi III. faza PP sezone koja traje do kraja prosinca 2023. godine. Ovu fazu obilježavaju raščlambe u cilju donošenja mjera kojima će se poboljšati postojeći način uporabe i angažiranja OSRH u provedbi slijedeće protupožarne sezone. Zračne snage HRZ-a u stalnoj su pripravnosti sukladno procjeni opasnosti i angažiraju se na zahtjev Vatrogasnog operativnog središta.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.