Đuro Horvat (80), uspješan međimurski poduzetnik te osnivač i vlasnik tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca umro je danas u ŽB Čakovec

Đuro Horvat (80), uspješan međimurski poduzetnik te osnivač i vlasnik tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca umro je danas u ŽB Čakovec

 Danas je u Županijskoj bolnici Čakovec umro Đuro Horvat (80), poznati hrvatski inovator, uspješan međimurski poduzetnik te osnivač i vlasnik tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca.

Đuro Horvat rođen je u Draškovcu 1943. godine. Do osnutka tvrtke Tehnix, 25 godina radio je kao voditelj proizvodnje u tvornici „Rade Končar“ u Donjem Kraljevcu. Tehnix se od osnivanja početkom devedesetih prošlog stoljeća do danas razvio u jednu od vodećih eko industrija u Europi i svijetu na području projektiranja, proizvodnje i servisiranja strojeva, opreme i tehnologija za zaštitu okoliša te gospodarenje otpadom. Kao gospodarstvenik, poduzetnik i inovator, Horvat je primio niz nagrada i priznanja za svoj inovativni rad i djelovanje na području zaštite okoliša. Đuro Horvat je 2016. godine proglašen poduzetnikom godine u Hrvatskoj. Odmah zatim izabran je za najgospodarstvenika u Europi i nominiran je u uži izbor 4 najbolja svjetska EY poduzetnika.

Đuro Horvat bio je jedan od vodećih inovatora u segmentu zaštiti okoliša, a na nedavne optužbe i navodnu aferu o kojoj smo ranije pisali iznio je svoju istinu i rekao da njen to „lažno montirana optužba za Uskrs“, a svoju obranu iznio je u 14 točaka koje prenosimo u cijelosti:

1. Izvršeno je vještačenje inženjera građevine na postrojenju koje nije pušteno u pogon i nije recikliralo niti baliralo nijednu kilu otpada, a građevni inženjer ne može realno procijeniti specijalne robotske strojeve niti vrijednost informatičkog upravljanja.

2. Sortirnica koju je u cijelosti izgradila kompanija Tehnix s izumiteljem najsuvremenije ugrađene opreme, Đurom Horvatom, ekspertom za razvoj reciklažnih sustava sortirnica, kompostana i razvoj novih tehnologija za otpad s najvećim stupnjem reciklaže i ponovne uporabe sirovina za industriju za proizvodnju novih proizvoda, je potpuno automatska, proizvedena u Tehnixu.

3. Vlasnik sam patentnog prava za obradu otpada, sortirnica, što sve koje ste optužili za pogodovanje u nabavi oslobađa od Vaše montirane optužbe. Njemački nacionalni institut izdao je meni, Tehnixu certifikat o bitno pozitivnoj tehnologiji za reciklažu komunalnog otpada. Šaljem u prilogu.

4. U vremenu Vašeg ciljanog diskriminiranja i optužbe Vi niste znali da je sortirnica Mihačeva Draga projektirana prema važećem patentnom pravu Tehnixa i Đure Horvata te u svemu čini zaštitu mene i svih optuženih. Strašno! Šaljem u prilogu patent i certifikat.

5. Mene, Đuru Horvata, u javnosti ste optužili isti dan kada ste me uhitili i odveli u zatvor na Vaše montirano ispitivanje gdje sam Vama na ispitivanju odbacio svaku osudu u bilo kakvoj krivici, uručujući Vam dokument o patentnom pravu.

6. U istražnom zatvoru u pola dvanaest u noći dali ste dokument koji sam potpisao pod prisilom uz napomenu ako ne potpišem neću izaći iz zatvora najmanje 3 mjeseca. Potpisao sam naredbu koja me obvezuje da sam u zatvoru već dao ostavku na funkciju direktora s datumom 28.02., dakle gotovo 30 dana prije javne optužbe. Time sam prisilno priznao krivicu koju ste Vi montirali.

. Prije izlaska izzatvorske ćelije potpisao sam uvjetno ili neću izaći iz zatvora dva dokumenta. Prvi o potpunom ograničenju slobode kretanja, slobode komuniciranja mene i mojih najbližih suradnika te pod prijetnjom ponovnog zatvaranja. Žalbu na taj dokument mogao sam, morao sam izraditi za najviše 2 dana pred Uskrs, veliki petak i subotu, dakle gotovo 48 sati bez odmora napravio sam žalbu i na vrijeme predao mom odvjetniku koji je istu uredno zaprimio.
8. Drugi dokument koji je zapravo bila optužnica imao je rok žalbe 8 dana od primitka optužnice. Dobio sam ga 05.04.2023. na veliki četvrtak. Počeo sam izučavati optužnicu svjestan, ako ne odgovorim na vrijeme dozvoljeno za predaju žalbe, cijela sljedeća 3 dana i noći pišući žalbu u roku jer ako ne napravim, priznao sam montiranu optužnicu. Uredno sastavljena lažna optužnica u svemu negira Vaše lažne montirane optužnice.

9. Optužili ste nas da smo u vremenu od 2016. do 2020. digli cijene 30 %. Da točno je naše plaće su rasle od 01.01.2016. do 12 mjeseca 2020. 46 %. Cijena materijala rasla je najmanje 15 %, dakle potpuno neutemeljena optužnica mene i kompanije Tehnix, provjerena u stručnim službama.

10. Cijela informativna javnost, po nalogu Vašeg uživanja i dokazivanja da sam ja, Đuro Horvat, drugooptuženi prisvojio imovinsku korist na izgradnji sortirnice Mihačeva Draga. Drugi dan, 07.04.2023., lansirali ste vijest kako je račun kompanije Tehnix blokiran. Već u 10 sati skinuli ste 500.000,00 eura s računa prebacujući na svoj račun. Veliki četvrtak, veselje za sve zaposlene jer svi dobivaju plaću, 200,00 eura Uskrsnice te uskrsni poklon u vrijednosti od više od 100,00 eura. 650 zaposlenih, 350 u kooperaciji slave, vesele se, samo ja svjetski izumitelj, krivo javno optužen za moje patente, izume, plačem i pišem žalbu. Moja obitelj, supruga, sinovi, njihove supruge, njihova djeca Mura, Lovro, Magda, Erik i Juraj plaču sa mnom i sa svojim roditeljima jer znaju da nisam kriv. U 11 sati iz Kalifornije gdje studira strojarski menadžment, nazvao me Lovro i rekao deda ja znam da ti sigurno nisi kriv, ja znam tvoje poštenje i izume, osvojit ćemo svijet. Vaša neosnovana optužba je obišla svijet, strašno, zar ne? Nisam nikome mogao čestitati Uskrs niti sam mogao od nikoga primiti čestitku, osim biskupa koji se javio na telefon supruge. Tajno su dolazili znanstvenici, eksperti, prijatelji i dobri ljudi, građani, mahali i davali mi hrabrost da izdržim. Javna osuda da ste me pustili iz zatvora samo zbog bolesti jer sam bio na štakama i samo zbog godina uvrijedile su moju dušu i moje dostojanstvo.


11. Sada sam na ograničenoj slobodi bez mogućeg ponovnog uhićenja i boravka u istražnom zatvoru, već unaprijed osuđen bez mogućnosti da branim istinu i slobodu mene i mojih suradnika. U javnosti je data vijest da sam ja član SDP-a, što nije istina. Počinje rat među strankama s uvjerenjem da sam ja lopov, osuđen, a da nevinost mogu dokazati na sudu koji može trajati 5 godina. Ovo pišem Vama i javnosti koju ću prvo obavijestiti, poslati na stotine adresa i na adrese mojih poslovnih i osobnih prijatelja. Moraju znati istinu. Iza toga poslat ću svom odvjetniku Župiću da vas obavijesti o istini i mojem poštenju, o mojim patentima te lažnoj optužbi. Gdje je tu moja sloboda kao građana svjetskog izumitelja, vodećeg gospodarstvenika – poštenog čovjeka.

12. Uzeli ste mi slobodu, dostojanstvo, pravo na patentnu zaštitu, svim silama, uključujući raznu policiju i potpuni nadzor, optužili za krađu koju nisam učinio, montirajući lažnu optužnicu. Dati mi pravo da se branim na sudu, a sutra imam 80 godina poštenog stvaralačkog života. To je strašno, Vi ste sebi bez nas uzeli pravo javne optužbe, a ja neka se branim u tišini.

13. Neću na nikakav sud, hoću se braniti sa slobode, sa ljudima, s javnošću koja zna da sam pošteni stvaratelj, izumitelj najbolje tehnologije za reciklažu komunalnog otpada ugrađene u sortirnicu Mihačeva Draga Grada Rijeke. Molim Vas, mi možemo pustiti u rad sortirnicu, neka se u javnosti odmah provjeri kako dobro funkcionira, kako je to složena tehnologija koja trajno funkcionalna.

14. Kompanija Tehnix sa kooperantima ima gotovo 1000 zaposlenih. Ostvarujemo godišnji prihod od 100 mil. eura, od toga 80 % izvoza u cijeli svijet. Poziv mnogih zemalja da mi tamo gradimo sortirnice, kompostane jer su u velikim problemima, samo potvrđuje vrijednost našeg izuma. Imamo u pregovorima, ponudama preko milijardu eura vrijednosti. Mi to moramo pošteno sve proizvesti te isporučiti. Nemojte dalje uništavati zdravo poslovno tkivo Tehnix-a. Naš izum je jedinstven i primjenjiv svugdje u svijetu, a tako i u Republici Hrvatskoj te izrađenoj sortirnici Mihačeva Draga koja će biti ponos grada Rijeke te Europske Unije, koja u zakonima podržava moj patent.

PO

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.