Ulaganje u zaposlenike ključ je dugoročnog uspjeha kompanija

Ulaganje u zaposlenike ključ je dugoročnog uspjeha kompanija

Nedostatak radne snage izazov je s kojim se globalno suočavaju kompanije, a prema nekim procjenama do 2030. godine će čak 85 milijuna radnih mjesta ostati nepopunjeno. Za stabilno poslovanje ključno je sačuvati postojeće kvalitetne zaposlenike, stoga kompanije strateški sve više ulažu u svoje djelatnike, svjesni da značajna fluktuacija zaposlenika znači financijsko opterećenje i mogući pad produktivnosti.

Da su zaposlenici ključ dugoročnog uspjeha kompanije, slažu se i menadžeri kompanija. Čak 85 posto menadžera istaknulo je da ulaganje u razvoj korporativne kulture treba biti prioritet i dio poslovne strategije kompanije, pokazala je studija konzultantske kuća Horváth.

‘’Kultura kompanije je jedinstvena za svaku organizaciju, no i ona se razvija kako kompanija raste i mijenja se. U vremenu stalne organizacijske transformacije, upravo je korporativna kultura ‘’ljepilo’’ koje povezuje sve zaposlenike na putu prema zajedničkom cilju, a budući zaposlenici se upravo zbog nje odlučuju za pojedinog poslodavca. Inkluzivna kultura kompanije, praćenje trendova i osnaživanje zaposlenika kako bi ostvarili svoj puni potencijal, područja su na koja se svaka kompanija treba fokusirati ukoliko želi ostvariti dugoročnu stabilnost’’, pojasnila je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth.

Zaposlenicima treba ponuditi jasne mogućnosti daljnjeg usavršavanja, mogućnosti napredovanja, te uzimati u obzir na koji način očekivanja novih generacija mogu biti u interakciji s ciljevima kompanije.

Zbog sve veće nestabilnosti poslovnog okruženja, kompanije se više ne mogu oslanjati isključivo na obrazovne institucije da će im osigurati idealne radnike. Naprotiv, upravo kompanije moraju preuzeti aktivnu ulogu u kontinuiranom razvoju budućih i postojećih zaposlenika, kreirajući okruženje u kojem svaki zaposlenik ima mogućnost ostvariti svoj puni potencijal.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.