Oko tisuću pravosudnih službenika i namještenika prosvjedovalo ispred Vlade

Oko tisuću pravosudnih službenika i namještenika prosvjedovalo ispred Vlade

Oko tisuću pravosudnih službenika i namještenika prosvjedovalo je u petak na Trgu sv. Marka ispred zgrade Vlade od koje traže povećanje plaće za 400 eura neto te reguliranje kolektivnog pregovaranja za zaposlene u sudbenoj vlasti i DORH-u.

Reporterka HTV-a Iva Vukadin rekla je kako su prosvjednici s Markova trga Vladi poslali jasnu poruku da im je dosta i da su godinama zanemarivani te da neće odustati od svog zahtjeva za povećanje plaće. Dodala je da se ušlo u četvrti tjedan štrajka i čini se da nijedna strana ne popušta. 

Prosvjednici, djelatnici sudova i državnih odvjetništava, koji su došli iz cijele Hrvatske, okupili su se na Trgu bana Jelačića i u organiziranoj povorci stigli na Trg svetog Marka. 

Prosvjednici su došli sa zviždaljkama, trubama, bubnjevima i transparentima poput: "Dajte nam tristo da džabe došli nismo", "Pravosuđe gori, AP s češlja", "Nepravda u Palači pravde", "Svi za jednog, povišica za sve", "Za nas je ovo hitan slučaj", "Ovo nije norijada" te brojnim drugima. 

Prosvjedu je prethodio štrajk koji su početkom lipnja, zbog istih zahtjeva, pokrenuli članovi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN). U međuvremenu je između predstavnika Sindikata i Ministarstva pravosuđa održano više krugova razgovora, međutim, nisu rezultirali dogovorom pa su članovi Sindikata organizirali prosvjed.

Obećali uključiti sindikate 


Prema izjavama predsjednice SDLSN-a Ive Šušković, pregovori nisu uspjeli jer od resornog ministarstva nisu dobili nikakvu konkretnu ponudu, stoga članovi nisu ni imali o čemu raspravljati.

S druge strane, iz Ministarstva su ponudili Memorandum o razumijevanju kojim su obećali uključiti sindikate u kontinuirani dijalog do donošenja zakonskih rješenja koja će urediti pitanje plaća u državnim i javnim službama i izjednačiti plaće s radnim mjestima u svim institucijama.

Novi Zakon o plaćama u prvom će čitanju biti izglasan u Hrvatskom saboru do ljetne stanke, najavio je nadležni ministar Malenica, koji se zalaže za sveobuhvatno rješenje. U suprotnom bi, kaže, spremačica u nekom ministarstvu bila diskriminirana ako bi se plaća podignula samo spremačici na sudu.

U rujnu nastavak pregovora o osnovici plaće


Vlada i sindikati javnih i državnih službi prije dva su tjedna dogovorili regres za svih 219.000 zaposlenika od 300 eura te povećanje plaća od 60, 80 i 100 eura, najviše onima s najmanjim plaćama.

Riječ je o trajnom privremenom dodatku, a u rujnu će se nastaviti pregovori o osnovici plaće. Ministar pravosuđa kazao je da su osnovice plaće pravosudnim službenicima i namještenicima u posljednjih pet godina narasle za trećinu, dok su koeficijenti zapisničara u istom razdoblju uvećani za 38 posto.

Radnici okupljeni u Sindikat traže povišicu od 400 eura jer im je, kako su rekli, trenutačna plaća jedva dovoljna za osnovne životne potrebe ili alternativnu ponudu Ministarstva pravosuđa i uprave u kojoj bi predložili povećanje plaća na način koji im je prihvatljiv.

Štrajk pravosudnih službenika i namještenika ušao je u četvrti tjedan, a SDLSN ističe da je Vlada već pristala na parcijalno povećanje plaća sucima koji su proveli dva tjedna u bijelom štrajku.

 

Prosvjednici naglašavaju da su im plaće male. Neki od njih navode da žive s roditeljima jer od svoje plaće samostalno ne mogu živjeti. Spomenuli su da neki imaju plaće 600, 700 ili 800 eura, ovisno o koeficijentu. Došli su na prosvjed jer više nemaju izbora. Kažu da se bez njih ne može, a za njih nitko ne pita i ne mari.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/prosvjed-sluzbenika-i-namjestenika-u-tijelima-sudbene-vlasti-10869360

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.