Preminuo bivši trostruki talijanski premijer i medijski mogul Silvio Berlusconi

BERLUSCONI

Umro je Silvio Berlusconi medijski mogul i trostruki talijanski premijer, jedan od najbogatijih Talijana.Otac je petero djece iz dva braka i višestruki djed, a 2020. godine pronašao je novu družicu, 53 godine mlađu bivšu manekenku Martu Fascinu i saborsku zastupnicu njegove stranke Naprijed, Italija.  Bivši talijanski premijer i medijski magnat Silvio Berlusconi, koji se posljednje dvije godine borio s kroničnom leukemijom, preminuo je u 87. godini života u bolnici u Milanu. Američki časopis Forbes ove je godine procijenio da njegova imovina, koju je podijelio s djecom, uključujući udjele u medijskim, izdavačkim i bankarskim tvrtkama, iznosi oko sedam milijardi dolara. Na Forbesovoj listi najbogatijih Zemljana zauzeo je 329. mjesto među 352 milijardera. 

Berlusconi je u petak primljen u bolnicu San Raffaele gdje je bio podvrgnut redovitim kontrolama zbog kronične leukemije od koje je bolovao dvije godine. U istoj bolnici političar se posljednji put do 19. svibnja 45 dana liječio od upale pluća, koja je bila posljedica kronične leukemije. Tada je prvi put objavljeno i da 86-godišnji čelnik vladine stranke Dalje, Italija već dvije godine boluje od kronične leukemije.
Posljednjih godina Silvio Berlusconi nekoliko je puta bio hospitaliziran. 2016. je bio na operaciji na otvorenom srcu, a tri godine kasnije operirana su mu crijeva. 1997. godine operiran je od tumora prostate. U 2021. nekoliko je puta bio hospitaliziran, što zbog problema sa srcem, što zbog covida-19 i njegovih komplikacija.
Populistički političar bio je tri puta predsjednik talijanske vlade između 1994. i 2011. u različitim vremenskim razmacima. Također je jedini talijanski premijer nakon Drugog svjetskog rata koji je uspio ostati na dužnosti cijeli petogodišnji mandat, točnije između 2001. i 2006. Također je bio premijer 1994. te između 2008. i 2011. Bio je i Zastupnik i senator u talijanskom parlamentu te zastupnik u Europskom parlamentu.

Ljubitelj nogometa, Berlusconi je 31 godinu bio predsjednik kluba AC Milan, koji je za njegove vladavine pet puta osvojio Ligu prvaka da bi 2017. bio prodan kineskim investitorima. Bio je vlasnik i nogometnog kluba Monza.
Njegova stranka Naprijed, Italija trenutno je članica vladajuće koalicije desnog centra premijerke Giorgie Meloni, a on sam je izabran u Senat na rujanskim parlamentarnim izborima. Iako Berlusconi nije imao formalnu ulogu u koaliciji, njegova će smrt vjerojatno destabilizirati političku scenu u Italiji u nadolazećim mjesecima. Prije nego što je ušao u politiku, bio je poslovni čovjek, osnovao je najveću talijansku medijsku tvrtku Mediaset. Bio je i vlasnik nogometnog kluba AC Milan, ali je svoj udio u njemu prodao kineskim investitorima 2017. godine. Zatim je kupio manji klub AC Monza.

Rođen je 29. rujna 1936. u Milanu kao sin službenice banke. Prošao je put od pjevača na kruzerima do odvjetnika. Svoje bogatstvo počeo je graditi kroz poslove s nekretninama. Početkom šezdesetih izgradio je modernu urbanu četvrt u Milanu, odakle sežu i njegovi televizijski počeci. Naime, četvrt je opremio vlastitom kabelskom televizijom koju je potom uspješno proširio po Italiji, uvelike koristeći manjkavo nacionalno medijsko zakonodavstvo na području zaštite tržišnog natjecanja.

Za milijune Talijana Berlusconi predstavlja zlatno doba talijanske ekonomije. Pod okriljem njegovog Fininvest holdinga, u kojem je bio većinski vlasnik, sa svojom djecom, najveća je talijanska privatna televizijska mreža Mediaset i najveća izdavačka kuća u zemlji Mondadori s brojnim novinama. 

 Tijekom dugogodišnje političke i poslovne karijere upleo se u nekoliko korupcijskih i seksualnih skandala. Od 1990-ih optužen je u tridesetak slučajeva, no u nizu suđenja na višim sudovima uslijedile su oslobađajuće presude, najčešće zbog nedostatka dokaza ili zastare, ali i godina. U veljači ove godine sud u Milanu oslobodio ga je optužbi za podmićivanje svjedoka u slučaju afere Bunga Bunga. Svih ostalih 28 optuženih također je oslobođen, uključujući i marokansku prostitutku Karimu al Mahrough, poznatiju kao Ruby. Ovo je bilo treće suđenje u aferi oko Ruby, kojoj je Berlusconi navodno plaćao za seksualne usluge dok je bila maloljetna. Oslobođen je i u preostala dva suđenja za navodno podmićivanje – u Sieni 2021. i u Rimu prošle godine.

Stigle su prve reakcije talijanskog državnog vrha na smrt Silvia Berlusconija.

- Silvio Berlusconi prije svega je bio borac. Bio je čovjek koji se nikada nije bojao braniti svoja uvjerenja i upravo ta hrabrost i odlučnost učinili su ga jednim od najutjecajnijih ljudi u povijesti Italije. Zbog toga je činio razliku u svijetu politike, komunikacije i poduzetništva. S njim je Italija naučila da joj nitko ne može nametati ograničenja. Italija je naučila da se nikada ne smije predati, poručila je Giorgia Meloni, talijanska premijerka.

- Veliki Talijan, jedan od najvećih, na ovaj sunčani dan odlučio nas je pozdraviti zauvijek. Uz najbolje želje svima vama, molim vas minutu šutnje za Silvija Berlusconija, rekao je Matteo Salvini, potpredsjednik talijanske vlade.

Izvor: HRT/rtvslo

 

foto: REUTERS

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.