Snažno nevrijeme poharalo Kutinu, vatrogasci ispumpavaju vodu

Snažno nevrijeme poharalo Kutinu, vatrogasci ispumpavaju vodu

Kutinu je pogodilo snažno oborinsko nevrijeme zbog kojeg je pod vodom završilo nekoliko prometnica, zatim kuhinja OŠ Mate Lovraka, Učenički dom, podrum Općinskog suda te objekt Maslačak Dječjeg vrtića Kutina.

Kutinjani, s kojima je razgovarao HRT-ov reporter Igor Ahmetović, kažu da ne pamte ovakve količine oborina.

- Petanest minuta prije podneva značajna kiša pala je na Kutinu i prouzročila kao posljedice 48 intervencija ispumpavanja vode. Iz stambenih prostora, iz podrumskih prostora, iz poslovnih subjekata, na to je izašla Kutinska vatrogasna postrojba s 18 vatrogasaca, sedam dobrovoljnih društava iz Kutine i okolnih naselja i polako se to sad nakon 2,5 sata završava. Ostalo je još sanirati posljedice nevremena na prometnicama kako bi se promet mogao dalje nesmetano odvijati, rekao je Danijel Lipšanski, zapovjednik JVP Kutina.

Vatrogasci su, osim u Kutini, intervenirali i u Repušnici, Šartovcu i Husinu.

Lipšanski ističe kako će materijalne štete vjerojatno biti, ali za procjenu će trebati neko vrijeme.

- Nažalost nemate se kome obratiti, svi prebacuju lopticu s jednog na drugog i nitko ne odgovara. Tu je prije asfalta bio kanal i nikad nije bilo problema, kazao je jedan stanovnik.

- Već treći put nam je kuća poplavljena, namještaj je kompletno uništen. Imamo sigurno dva-tri dana čišćenja, rekao je jedan Kutinjanin.

Na području Kutine, Zadarske i Sisačko moslavačke županije angažirano je ukupno 79 vatrogasaca koji ispumpavaju vodu i rade na sanaciji, nakon što je kišno nevrijeme u utorak prouzročilo plavljenje objekata i prometnica, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

Na području Kutine je zabilježeno 48 ispumpavanja i 6 ispiranja kolnika, a na terenu je 38 vatrogasaca, od čega 20 pripadnika iz 7 DVD-a te 18 pripadnika JVP Kutina, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Marijo Paluh.

Vatrogasci rade na sanaciji, kazao je Paluh, a na terenu će ostati do potpunog smirivanja situacije.

Do povećanog broja vatrogasnih intervencija došlo je i na području Sisačko-moslavačke županije. Situacija je kritična na tri mjesta: u Mečenčanima, u Donjim Kukuruzarima i u Gornjoj Gračenici.

U općini Donji Kukuruzari voda je prešla preko ceste i ušla u jedan kontejner, a na terenu su tri vatrogasaca iz DVD-ova Hrvatska Kostajnica i Donji Kukuruzari. U Gornjoj Gračenici na terenu je 14 vatrogasaca iz DVD-ova Donja i Gornja Gračenica te Volodera, navodi HVZ.

I u Zadarskoj županiji došlo je do velike količine oborina, točnije na na području Bibinja i Sukošana, gdje se nastavlja ispumpavanje vode iz objekata. Vatrogasci su odradili deset intervencija u kojima su angažirana 24 vatrogasca sa 10 vozila. Veći dio intervencija odrađuje se na području Sukošana.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/kutinu-i-okolicu-pogodilo-je-snazno-nevrijeme-10818965

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.