Važan dan u Ndoli: Iskaz dali Pernar i službenica Odjela za socijalnu skrb

Važan dan u Ndoli: Iskaz dali Pernar i službenica Odjela za socijalnu skrb

Na Visokom sudu u Ndoli, u Zambiji u tijeku je posljednje ročište na kojemu se sudi hrvatskim državljanima za navodnu trgovinu djecom. Na sudu je svjedočio bivši saborski zastupnik Ivan Pernar. Osim Pernara iskaz je dala i službenica Odjela za socijalnu skrb, koja je otkrila da su djeca dobrog zdravlja i da su upisana u školu.

Ako sutkinja nakon ispitivanja odbaci optužnicu, to bi značilo slobodu za osmero hrvatskih državljana koji su uhićeni prije gotovo šest mjeseci.


- Policija je u kontaktu sa međunarodnim policijskim organizacijama, a u ovom konkretnom slučaju - s Interpolom. Već nekoliko puta smo rekli i iskazali zabrinutost zbog toga što informacije ne idu brzinom kojom ide razmjena informacija između policija u Europi. Vidjet ćemo, mi se nadamo najboljem za sve naše državljane, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske otputovala su potkraj prošle godine u Zambiju kako bi preuzela posvojenu djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine. Hrvatski sudovi potvrdili su im odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata. 

Poslije su optuženi za trgovinu ljudima u pokušaju, a djeca su im oduzeta. Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djecu su preuzele službe socijalne skrbi, rekao je MVEP u srijedu. 

IZVOR: HRT 

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/na-sud-u-ndoli-privode-se-svjedoci-optuzbe-10797440

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.