Komentar predsjednika HGK Luke Burilovića na posljednji krug porezne reforme

Komentar predsjednika HGK Luke Burilovića na posljednji krug porezne reforme

Hrvatska gospodarska komora podržava svako porezno rasterećenje građana i poduzetnika. Iako se šestim krugom porezne reforme, osim dijela mirovinskih doprinosa za najniže plaće, ne smanjuje bruto II iznos plaće, izravni učinak reforme bit će povećanje neto plaća, što će dodatno stimulirati osobne potrošnja kao jedan od pokretača BDP-a.

 Smatram da najavljeno ukidanje prireza u značajnoj mjeri predstavlja administrativno pojednostavljenje procesa obračuna plaća, jer su svi prihodi od poreza na dohodak već godinama prihodi lokalnih i regionalnih jedinica, pa ima smisla pojednostaviti njihov obračun. Također, novi krug porezne reforme dolazi u trenutku kada država i jedinice lokalne samouprave ostvaruju suficit, pa je odabran dobar trenutak za daljnju decentralizaciju i fiskalnu autonomiju.

U prilog tome govori i činjenica da je Europska komisija u svojim prognozama od 15. svibnja projicirala da će Hrvatska ove godine imati jednu od najboljih proračunskih situacija u eurozoni, dok je prema projekciji Vlade RH konsolidirana Proračun lokalne samouprave u 2023. godini mogao bi ostvariti suficit od 0,4 posto BDP-a.

Predstavljeni krug porezne reforme, uz istovremeno jačanje fiskalne autonomije općina i gradova, pridonosi i daljnjem razvoju poduzetničke klime, jer će jedinice lokalne samouprave imati priliku utjecati na raspoloživi dohodak zaposlenih putem određivanje stope poreza na dohodak, a time i atraktivnost mjesta stanovanja te privlačnost rada i ulaganja.

Naposljetku, pozdravljamo i uređenje poreznog tretmana napojnica za koje se založilo Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK, što će doprinijeti podizanju osobne kreditne sposobnosti radnika u ugostiteljstvu i podizanju atraktivnosti ovih zanimanja u vrijeme kada bilježimo izniman deficit radne snage u ovom sektoru.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.