HUP: Svako porezno rasterećenje je korak u dobrom smjeru; važno je osigurati porezno rasterećenje primanja visokokvalificiranih stručnjaka

HUP: Svako porezno rasterećenje je korak u dobrom smjeru; važno je osigurati porezno rasterećenje primanja visokokvalificiranih stručnjaka

Svako porezno rasterećenje je korak u dobrom smjeru. HUP očekuje da će se ovom prvom koraku pridružiti svojim potezima i jedinice lokalne samouprave. Prijedlog Vlade će rezultirati povećanjem plaća zaposlenicima s najnižim primanjima što HUP pozdravlja.

Danas predstavljenim izmjenama u sustavu poreza na dohodak stvoreni su preduvjeti za jače rasterećenje plaća. Poslodavci su snažno povećavali plaće kao odgovor na inflaciju i okolnosti u prošloj godini, što je kao rezultat imalo rast prihoda jedinica lokalne samouprave veći od 23 posto. Podsjećamo da su poslodavci u prošloj godini značajno dizali plaće, i preko 20%.

Povećanje plaća u privatnom sektoru se nastavlja i ubrzava i u ovoj godini i to već sada za više od 10 posto, što će rezultirati dodatnim povećanjem prihoda jedinica lokalne samouprave po osnovi poreza na dohodak.

Stoga smo uvjereni da postoji fiskalni prostor jedinica lokalne samouprave za dodatno rasterećenje plaća kroz primjenu nižih poreznih stopa od postojećih. Podsjećamo, veliki fiskalni kapacitet postoji i u poreznom tretmanu turističkog najma, koji je potpuno neiskorišten.

Pozivamo stoga jedinice lokalne samouprave da iskoriste svoj fiskalni prostor za dodatno rasterećenje plaća, povećanje efikasnosti i stvaranje boljeg investicijskog i poslovnog okruženja. Podsjećamo da rasterećenje poreza na dohodak za jedan postotni bod potencijalno podiže stopu rasta BDP-a za 2 posto, što ponovno znači nove prihode lokalnoj državi, nova zapošljavanja i daljnje dizanje plaća.

Jednako je važno iskoristiti priliku za rasterećenje dohodaka visoko kvalificirane radne snage te promovirati njeno zapošljavanje i zadržavanje na hrvatskom tržištu. Snižavanjem više porezne stope na  25 posto otvorena je mogućnost značajnog rasterećenja plaća upravo toj skupini zaposlenika, a oni su nam ključni za stvaranje veće dodane vrijednosti. Predlažemo i da se razmotri prijedlog ograničenja doprinosa na 4 prosječne plaće.

Pozitivan iskorak u danas predstavljenom prijedlogu su promjene u poreznom tretmanu napojnica, što je osobito važno u sektorima turizma i ugostiteljstva te uslužnim djelatnostima.

Povoljniji porezni tretman za opcijsku dodjelu udjela će se pozitivno reflektirati na IT sektor i startup zajednicu i sve poduzetnike koji udjelima u vlasništvu kompanije žele nagraditi svoje zaposlenike. Takav model nagrađivanja snažna je motivacija za zaposlenike i jaka poluga za zadržavanje najkvalitetnijih stručnjaka u Hrvatskoj.

HUP će i dalje inzistirati na daljnjem rasterećenju rada i nastaviti konstruktivno Vladi predlagati svoje prijedloge kako bi zajedno osigurali daljnje preduvjete za podizanje konkurentnosti i rast gospodarstva.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.