Suđenje Hrvatima u Zambiji: Ispitane dvije svjedokinje, iduće ročište u utorak

Suđenje Hrvatima u Zambiji: Ispitane dvije svjedokinje, iduće ročište u utorak

Djelatnica smještajnog objekta i službenica imigracije u zračnoj luci Ndola ispitane su na ročištu u Ndoli u postupku koji se vodi protiv osmero Hrvata, potvrdili su Hini diplomatski izvori. 

Na visokom sudu u Ndoli jučer je počelo iznošenje dokaznog postupka na suđenju Hrvatima optuženima za trgovinu ljudima u pokušaju. Prvi dan su ispitane imigracijska službenica s graničnog prijelaza Konga i Zambije i recepcionarka hotela u kojem su Hrvati odsjeli. 


Na današnjem ročištu ispitane su dvije nove svjedokinje: djelatnica smještajnog objekta i službenica imigracije u zračnoj luci Ndola, koje su već prije svjedočile na nižem sudu, otkrili su diplomatski izvori Hini. 

 

Novo ročište održat će se idući tjedan 

 
- Sutrašnje ročište otkazano je zbog nedostupnosti svjedoka optužbe, a sljedeće je zakazano za utorak, dodali su izvori. 


Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravala napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.


Proveli su u zambijskom zatvoru gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja, kad su pušteni da se brane sa slobode. Sudac je na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u 48 sati napuste Zambiju, no već sljedeći dan parovi su ponovo vraćeni u pritvor zbog širenja optužnice za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Nedugo nakon toga ponovno su pušteni da se brane sa slobode, a suđenje im je premješteno na viši sud. 

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/sudenje-hrvatima-u-zambiji-ispitane-dvije-svjedokinje-iduce-rociste-u-utorak-10782759

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.