Standardi sigurnosti hrane postaju sve zahtjevniji, prehrambena industrija čeka prilagodbu

Standardi sigurnosti hrane postaju sve zahtjevniji, prehrambena industrija čeka prilagodbu

Hrvatska ima najviše standarde sigurnosti hrane, poručeno je sa 16. savjetovanja o sigurnosti i kvaliteti hrane koje se održava u organizaciji Sektora za poljoprivredu HGK, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravlja i Državnog inspektorata. , održanom u Opatiji.

Hrvatska prehrambena industrija, osim što je izložena jakoj konkurenciji i drastičnom povećanju inputa, posebice energetskih, suočava se s brojnim izazovima.

„EU standardi su sve rigorozniji, a prilagodbe i nova ulaganja bit će nužna zbog vrlo ambicioznog Zelenog plana i Strategije od farme do stola, koji donose nova pravila oko sigurnosti hrane, marketinških standarda i regulacije tržišta, zdravlja i dobrobiti životinja, zdravlja bilja , a posebice zaštite okoliša, pri čemu će za prehrambenu industriju poseban izazov biti prilagodba ambalaže“, istaknuo je na otvaranju Konferencije Dragan Kovačević , potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam.

Ministarstvo poljoprivrede aktivno djeluje na području sigurnosti i kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a samo godinu dana nakon što je EU usvojila novi pristup sigurnosti hrane, to je učinila i Hrvatska kroz Zakon o hrani. Dvije godine kasnije sve subjekte u poslovanju s hranom ujedinila je i na jednom mjestu okupila HGK na platformi Konferencije o sigurnosti i kvaliteti hrane, čime je značajno pridonijela podizanju svijesti o upravljanju rizicima u prehrambenom lancu. Ozbiljni incidenti vezani uz prijevare u sustavu sigurnosti hrane ukazali su na potrebu poduzimanja dodatnih mjera i aktivnosti.

"Kao nikada do sada, razmišljamo i djelujemo u cilju proizvodnje sigurne i kvalitetne hrane. Danas smo ponosni na našu prehrambenu industriju, okosnicu gospodarstva, a posebno ističemo zaštitu 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda, čiji su nazivi registrirani na razini cijele EU Kako bi se još više istaknula i pozicionirala domaća kvaliteta proizvoda uspostavljen je dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete Provjerena kvaliteta Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koji nose ovu oznaku jamče potrošaču da kupuju domaći proizvod s dodanom vrijednošću“, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić .

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić naveo je kako su sve zahtjevnije rastuće tržište te potreba za stalnim inovacijama i usavršavanjem proizvoda samo neki od izazova s ​​kojima se subjekti u poslovanju s hranom svakodnevno susreću u procesu proizvodnje, distribucije i usluživanja hrane. Navedeno ujedno predstavlja i izazov za inspekcijska tijela koja trebaju prilagoditi način rada i sustav kontrole promjenama na ovom iznimno dinamičnom i propulzivnom tržištu.

“Naša je zadaća prepoznati opasnost i rizik te donijeti odluku o poduzimanju svih aktivnosti, uključujući i odluku o proglašenju krize, kako bismo učinkovito i brzo djelovali u cilju zaštite zdravlja ljudi”, rekao je Mikulić.
Krize na svjetskim tržištima, uzrokovane pandemijom i ratom u Ukrajini, utjecale su i na poslovanje prehrambene industrije. S druge strane, sve jača konkurencija, kao i preferencije suvremenih potrošača, dodatni su izazov za domaće proizvođače.

"Rastući troškovi inputa, poremećaji u opskrbnim lancima, nedostatak radne snage, ali i nedovoljna proizvodnja lokalnih sirovina glavni su izazovi domaće prehrambene industrije. Istodobno, promjene u ponašanju potrošača, koji su zbog ekonomske nesigurnosti intenzivniji, sve su veći izazovi domaće prehrambene industrije. manje kupovine i traženja još boljeg omjera cijene i kvalitete pridonose složenosti uvjeta u kojima proizvođači hrane danas posluju“, rekao je  Goran Nidogon , zamjenik predsjednika Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK i direktor Kvalitete Dukata, dodavši kako svi Zadaća je osigurati prosperitetnu budućnost domaće prehrambene industrije, postavljajući najviše standarde kvalitete i sigurnosti hrane, a pritom vodeći brigu o željama i potrebama potrošača.

Ines Bertinovec , direktorica razvoja PIK-a Vrbovec, istaknula je kako tvrtka kontinuirano prati trendove i potrošačima uvijek nudi proizvode koji zadovoljavaju njihove potrebe te upravo na taj način potvrđuju svoju poziciju lidera u inovativnosti.

„Ovakva konferencija iznimno je važna jer svi zajedno na jednom mjestu možemo podijeliti iskustva i razgovarati o aktualnim temama o kvaliteti i sigurnosti hrane“, zaključio je Bertinovec.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.