Čiste tehnologije u industriji: Financijska potpora bit će prekinuta

Čiste tehnologije u industriji: Financijska potpora bit će prekinuta

Utrka za osvajanje titule šampiona dekarbonizacije je u tijeku. SAD, Indija, Kina i Japan počeli su masovno ulagati u zelene tehnologije i inovacije, a EU je odgovorila novim Industrijskim planom u okviru Europskog zelenog plana. Ključni dokument je Net Zero Industry Act koji je Komisija predstavila u ožujku, a čiji je cilj povećati proizvodnju čistih tehnologija u EU i postići nultu stopu emisija stakleničkih plinova. Kako će se određivati ​​i financirati strateški projekti, koliko treba smanjiti birokracije i koje nam vještine nedostaju na tržištu rada da bismo ostvarili ovaj ambiciozni cilj – bila je tema današnje konferencije Hrvatske gospodarske komore Net Zero Industry, održane u Zagrebu . .

"Tranzicija iz civilizacije pokretane fosilnim gorivima u svijet s nultim emisijama strateško je opredjeljenje EU koje zahtijeva gospodarsko restrukturiranje, tehnološke iskorake i značajna ulaganja. Riječ je o najvećoj transformaciji gospodarstva u posljednjih sto godina - primjeni inovativnih poslovnih modela dekarbonizacije industrije u skladu s nedavno objavljenim Net Zero Industry Act Europske komisije.S obzirom na radikalnost promjene, uspjeh ove konferencije neće se mjeriti izgovorenim riječima, već djelima. preuzimamo kada završe rasprave“, rekao je u ime domaćina konferencije potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš .

Ključno pitanje oko kojeg će se lomiti koplja je javna financijska potpora, kako na razini EU tako i na nacionalnoj razini. Komisija želi privremeno ublažiti pravila o državnim potporama, koja inače ograničavaju nacionalne subvencije – one bi trebale biti veće i dodijeljene na dulje vremensko razdoblje. Međutim, također je poznato da kapacitet zemalja EU-a za dodjelu državnih potpora jako varira. Romolo Isaia , voditelj korporativnog i javnog financiranja za Hrvatsku, Sloveniju i Italiju Europske investicijske banke, na konferenciji je govorio o tome što Zeleni industrijski plan donosi i kako ga financirati . Naglasio je da je potrebna jednostavnost i predvidljivost, kako u pogledu financiranja tako iu administrativnim procedurama.

Kreatori politike i čelnici industrije dekarbonizacije govorili su o novoj regulativi

"Smanjili smo intenzitet poslovnih putovanja, sve što možemo rješavamo kroz komunikacijske platforme, a ulaganja smo usmjerili u željeznički promet, što i EU ističe kao jedno od rješenja za smanjenje emisija CO2 iz prometa. Također ulažemo značajne sredstava u geotermalnu energiju i solarne projekte. Istovremeno razvijamo Rijeka Gateway terminal zajedno s APMT-om kao potpuno zeleni terminal“, objasnila je Sabina Škrtić, članica Uprave Energia Naturalis Grupe.

"Ova konferencija ukazala je na važnost teme dekarbonizacije industrije. Svjesni smo toga i u Nexe grupi, gdje već godinama radimo na projektima zelene tranzicije. Istaknuli bismo najnoviji projekt u Nexeu - CO2NTESSA, koji se odnosi na implementaciju tehnologije u proizvodnji cementa koja hvata emisije CO2 na samom izvoru nastanka čime će se pokazati koliko je CO2 neutralna proizvodnja moguća i troškovno konkurentna Projekt će omogućiti daljnju primjenu i unapređenje tehnologije i znanja u području dekarbonizacije industrije. Ova tehnologija omogućuje smanjenje emisije CO2 do 100 posto, što znači CO2 neutralnu proizvodnju", rekao je Davor Blažek, direktor Sektora za strategiju i razvoj Nexea .

Inovativne modele primjene obnovljivog vodika u različitim industrijama predstavio je izvršni direktor Clean Hydrogen Partnershipa.

"Vodikove tehnologije postaju komercijalno održiva rješenja za industriju, transport i kućanstva na načine kojima smo se mogli samo nadati prije nekoliko godina. Smanjenje CO2 neće se postići bez veće upotrebe vodika, najčišćeg mogućeg goriva", rekao je Bart Biebuyck, izvršni direktor tvrtke Partnerstvo za čisti vodik .

 Hilary Mine , potpredsjednik za strategiju i tehnologiju, CX u Nokiji i predsjednik Izvršnog odbora DIGITALEUROPE, govorio je o tome kako digitalna transformacija može pomoći u postizanju nulte emisije stakleničkih plinova.

"Više nego ikada, digitalna transformacija je hitna i moguća. Digitalni sektor ima nevjerojatno važnu ulogu u omogućavanju održive proizvodnje i potrošnje, u sigurnosti opskrbe i opskrbnog lanca, kao i u stvaranju otpornosti na buduće krize", rekla je Hilary Mine .

Na konferenciji je zaključeno da postoji prirodna potreba poduzeća za transformacijom. Jednostavan i uravnotežen pristup kapitalu i financiranju ključan je za uspješnu transformaciju, tj. učinkovito sufinanciranje iz EU fondova i državne potpore sektorima koji su ključni za prijelaz na gospodarstvo s nultom neto emisijom. Ne postoji čarobni štapić, nema brzih rješenja, ali potrebno je ozbiljno planiranje i dosljedna provedba.

Konferencijom HGK želi usmjeriti pozornost na novu europsku industrijsku agendu Net Zero Industry, koja predstavlja priliku za transformaciju prema industriji temeljenoj na čistim i digitalnim tehnologijama za net zero eru. Konferenciju su podržali Enna kao zlatni partner , Nexe kao srebrni partner te Holcim , KONČAR i Siemens Energy kao brončani partneri.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.