Una buja iz sata u sat, očekuje se proglašenje izvanredne situacije

UNA

U mnogim dijelovima Hrvatske kiša ne prestaje, a vodostaji rijeka rastu. Najviše je problema zasad u Hrvatskoj Kostajnici jer Una buja iz sata u sat. U 13 sati vodostaj je bio 446 centimetara. 

Za obranu od poplave priprema se i Karlovac, a u Zagrebu vodeni val Save očekuje se sutra tijekom dana, no ne bi trebao ugroziti grad ni područja nizvodno.

Jučer je najgore bilo u Obrovcu, gdje je Zrmanja dosegnula rekordnu razinu od 302 centimetra i poplavila ulice, čak i povijesnu jezgru.

 

'Poplava, pa potres, pa poplava'

14:28

U Hrvatskoj Kostajnici Una buja iz sata u sat. U 14 sati vodostaj je bio 448 centimetara - a kad dosegne 450 proglasit će se izvanredno stanje, izvijestio je Gordan Čelić koji se u Vijesti u 14 sati javio iz ulice Ante Starčevića koja je pod vodom i zatvorena je za promet.

Gospođa Mira Jajčanin, koja je dosta imovine izgubila i u poplavama u prosincu - spašava s vatrogascima ono što joj je ostalo.

 

Karlovac: Sutra vrhunac vodenog vala

12:33

Za obranu od poplave pripremaju se i gradovi uz Kupu gdje se tek očekuje znatan porast vodostaja. Za sada su samo za Kupu u Farkašiću, uzvodno od Petrinje, uvedene pripremne mjere obrane od poplave, javila je za Dnevnik u podne Tanja Kuturovac. Iako je situacija bolja nego što je prognozirano jučer, sve ovisi o količini oborina i vodostajima koji rastu uzvodno. Vrhunac vodenog vala očekuje se sutra poslijepodne i navečer. 

- Prema sadašnjim prognozama, vodostaj Kupe ne bi trebao prelaziti 800, s čim se grad Karlovac, iako se dijelom brani, može nositi, rekao je Zoran Pavlović iz Hrvatskih voda. Dodao je kako sve ipak ovisi o oborinama. Taj vodostaj sigurno će značiti zatvaranje nekih prometnica, ponajprije u selima uz lijevu obalu Kupe. 

 

U Gračacu voda izbija iz podzemlja; Božinović: Situacija je ozbiljna

12:44

- Situacija u Gračacu je ozbiljna s obzirom na izlijevanje rijeke Otuče i podzemne vode te je potrebno naći sveobuhvatno infrastrukturno rješenje kako bi se pomoglo ljudima, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u tom poplavljenom gradiću. Naveo je kako je poplava kombinacija činjenice da se Otuča izlila i brojnih podzemnih voda, odnosno da je došlo do zasićenja tla. Dodao je kako se cijeli problem mora sagledati sveobuhvatno "jer je ono što se dogodilo u Gračacu imalo izravan utjecaj na ono što se dogodilo u Obrovcu".

- Trebamo uključiti svu znanost koju imamo. Nije lako otkriti sve one poticaje koji dovode do ovakvih ekstremnih poplava, međutim to je naša zadaća, rekao je Božinović. Naglasio je kako nije bilo ljudskih žrtava te da su sve sastavnice sustava civilne zaštite maksimalno kvalitetno i profesionalno odradile svoj posao.

Na upit razmišlja li se o tome da se naprave kanali prema donjim livadama kako naselje ne bi bilo poplavljeno u ovakvim situacijama, na što su građani upozoravali, Božinović je odgovorio da su razgovarali s predstavnicima Hrvatskih voda. Dodao je kako su im domaći rekli da pamte i veće kiše, ali nije bilo ovakvih poplava.

- Postoje projekti koji su u tijeku. Otuču očito treba očistiti od taloga koji se godinama prikupljao, međutim, ponavljam, uz 'ad hoc' rješenja trebamo tražiti dugoročna rješenja. Očito je da su i pod zemljom određeni procesi koje moramo vrlo precizno detektirati, uz ono što smo rekli i za Zrmanju - mora se dno početi čistiti od sedimenata, naslaga, mulja, pijeska jer nekad se to radilo i nekad je bilo mnogo manje poplava, ocijenio je ministar.

Načelnik općine Gračac Robert Juko rekao je da su na sastanku ministru iznijeli svoje probleme i trenutačno stanje. Juko je također naveo kako je "Otuča imala najveći vodostaj koji je ikad izmjeren". Prije je iznosio 200 centimetara, dok je jučer, kada je bila poplava, bio 235. Danas je vodostaj 123 centimetra.

 

U Obrovcu sudar juga i bujica

12:04

Stanje u Obrovcu i Gračacu malo je bolje, iako je i dalje teško, javila je za Dnevnik u podne Melita Šare. Vodostaj Zrmanje pao je jutros za oko 50 cm. No budući da se i dalje najavljuje kiša, slijedi još jedna besana noć za sve službe. Voda se iz poplavljenog centra Obrovca ispumpava i razina se smanjuje, dodala je. Obrovac je jutros posjetio i ministar Davor Božinović, koji je razgovarao s lokalnom zajednicom i dežurnim službama, a zatim je posjetio područja koja je poplavila rijeka Otuča u Gračacu. Razina rijeke je opala, no voda kulja iz podzemlja, osobito u Novom naselju 2, dodala je. 

Ministar Davor Božinović rekao je da je baš na području Obrovca došlo do sudara juga i velikih količina kiše s druge strane. Gradonačelnik Ante Župan rekao je da su bile pripremljene 2 tisuće vreća, ali to nije bilo dovoljno za toliki val. Napomenuo je da se pijesak godinama izvlači iz Zrmanje i da je na "njemu pola Zadra izgrađeno prije nego što su došli kamenolomi". "Gore nego ratno stanje", "Šteta je ogromna, samo gledamo da se to povuče", neke su od reakcija građana. 

 

Voda u Kostajnici i okolnim mjestima nije za piće

12:00

Iz JP-a Komunalac priopćili su kako bi građani trebali prokuhavati vodu za piće. Napominju da voda nije zdravstveno neispravna, ali su parametri granični.

- Vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici iznosio je jutros u 7 sati 434 cm, a narastao je na 443. Proglašenje izvanrednih mjera očekuje se kad vodostaj naraste do 445-450 cm. Kiša je prestala, no to ne mora ništa značiti jer se sutra očekuje izlijevanje, javio je novinar Gordan Čelić za Dnevnik u podne.

- Vojnici neumorno grade nasipe, a stanovništvo se osjeća sigurno, potvrdili su nam Crveni križ i HGSS, koji još nisu krenuli na intervencije, dodao je. 

 

Kostajnica nekoliko centimetara do izvanrednih mjera

11:32

- Na području Hrvatske Kostajnice bilo je šest obrana od poplava u zadnjih devet mjeseci. Neprestano imamo kišne uvjete pa se ne mogu provoditi ni građevinski radovi, a operativa je zauzeta i u obnovi od potresa. Projekt obrane bit će završen do kraja godine, trudimo se maksimalno iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti. Zato će možda neke tvrtke na nekim mjestima usporiti radove. Ali slijedi nastavak, najavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković

Dodao je da je Kostajnica dobila moderan sustav obrane od poplava, prvi takav u Hrvatskoj. Vrhunac vala očekuje se sutra, ali danas bi moglo doći do izvanrednih mjera obrane, rekao je. 

 

Banožić: Još vojnika u pripravnosti

11:22

Ministar obrane Mario Banožić izvijestio je da je na tom području u posljednja 24 sata angažirano 300 vojnika, od kojih je 150 u pripravnosti. Napunili su oko 45 tisuća vreća, za 500 metara zečjeg nasipa. Dodao je kako će se u obranu od poplava uključiti još vojnika, u skladu s potrebama.

 

Medved pozvao građane da se obrate HGSS-u u slučaju spašavanja životinja

11:08

Ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu u Hrvatskoj Kostajnici nakon sastanka Stožera civilne zaštite i ostalih službi. Zahvalio je svim službama iz Grada i Županije, vatrogascima, vojsci, HGSS-u, Crvenom križu i ostalima koji su se angažirali u obrani od poplava.

- Hrvatske vode su unazad nekoliko dana počele s aktivnostima zaštite od poplava. Nasipe od jučer pomaže graditi i vojska. Vodostaj Une je 441, a na 445 bit će proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. S obzirom na najavljene padaline, Una će nastaviti rasti, izvijestio je.

Naglasio je da je ovo u posljednjih devet mjeseci šesta obrana od poplava u Kostajnici te da je razoran potres oštetio nasipe na 19 mjesta. S tim u vezi rekao je kako je u Kostajnici započet projekt uspostave trajnog rješenja, koji bi trebao biti završen do kraja godine, a vrijedan je oko 4 milijuna eura. Podsjetio je i na projekte zaštite od poplava u Petrinji i Jasenovcu.

Pozvao je građane da, ako trebaju spašavati životinje, ne ugrožavaju svoj život, nego da se obrate HGSS-u.

 

Civilna zaštita - obrana od poplava u više županija

09:28

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je najnovije priopćenje o stanju na terenu. 

Zadarska županija


Stanje u Gračacu i Obrovcu jutros je malo bolje, iako je i dalje teško. Vodostaj rijeke Otuče u Gračacu od sinoć je u opadanju i trenutačno stagnira (u 8 sati iznosi +123 cm, a najviši je bio +236 cm). I vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu je od sinoć u laganom opadanju (u 7.30 iznosio je +256 cm, a najviši je bio +301 cm, 40 cm više od ikad zabilježenog).

Zbog najave nove kiše i nailaska dodatne vode iz pritoka te nadiranja podzemnih voda, i dalje su aktivni stožeri civilne zaštite, a na svim branjenim područjima operativne snage civilne zaštite i sve nadležne službe angažirane su na postavljanju zečjih nasipa te ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekata i pomažu ugroženom stanovništvu u spašavanju imovine. U Gračacu se s pomoću radnih strojeva buše rupe u tlu kako bi se voda mogla brže povući, a u Obrovcu se ispumpava voda iz dijela grada koji je ograđen zečjim nasipom.

Sisačko-moslavačka županija


Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u protekla dva sata narastao je za 4 cm i u 8 sati iznosio je +438 cm, što je 12 cm do proglašenja izvanrednog stanja obrane od poplave. Aktivirani su svi stožeri civilne zaštite te angažirane sve operativne snage civilne zaštite, komunalne tvrtke i pripadnici Hrvatske vojske koji sudjeluju u obrani ugroženih područja od poplave, postavljaju zečje nasipe, grade upojne bunare i ulažu maksimalne napore radi smanjenja štete od nadolazećih vodenih valova. Osim toga za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području od 15. svibnja otvorene su ustave Trebež i Prevlaka, putem kojih se dio vode iz rijeke Save pušta u retenciju Lonjsko polje.

Karlovačka županija


I u Karlovcu se gradski Stožer civilne zaštite priprema za obranu od najavljenih visokih vodostaja rijeka na karlovačkom području. Sve službe su u pripravnosti i dogovaraju daljnje aktivnosti. Operativne snage, komunalne tvrtke sa svojim djelatnicima i Hrvatske vode sa svojim kooperantima pune vreće pijeskom za izgradnju zečjih nasipa na ugroženim područjima. Njihova podjela po gradskim četvrtima i mjesnim odborima Karlovca organizirana je preko povjerenika civilne zaštite. Hrvatske vode, ispostava Karlovac modele projekcije vodostaja dostavljaju Županijskom centru 112 Karlovac kako bi svi stožeri civilne zaštite uzvodno i nizvodno od Karlovca bili izviješteni o trenutačnim procjenama i opasnostima od izlijevanja rijeka. Vodostaji Kupe i Korane tijekom noći su bili u laganom opadanju i stagnaciji (pripremno stanje).

 

U dijelovima Gračaca voda prodrla duboko u kuće, stigao Božinović

10:52

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obilazi poplavljena područja u Gračacu, gdje je voda prodrla duboko u kuće. 

Posebno je teško u zaseoku Grab, na cesti od Gračaca prema Kninu. Naselje je izgrađeno u depresiji te se voda neprestano vraća natrag. 

 

Karlovac: Vrhunac vodenog vala sutra navečer

10:08

Od jučer se za moguću poplavu pripremaju u Karlovcu, iako vodostaji još nisu kritični. Od sinoć je 5000 vreća napunjeno pijeskom. Grade se zečji nasipi na kritičnim lokacijama, kaže Tanja Kuturovac, koja se javila sa šetnice u samom središtu Karlovca, uz rijeku Koranu. Vodostaj Korane i Kupe trenutačno stagnira. Za obje rijeke na snazi su pripremne mjere obrane od poplava. U gornjim tokovima vodostaj polako raste. Ovisno o oborinama, svaka količina vode na kraju će se sliti u Karlovac.


Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite grada Karlovca istaknuli su da se vrhunac vodenog vala na području Karlovca očekuje sutra navečer. Vodostaj, dodali su, ne bi trebao prelaziti osam metara. 

- Radi se o vodostaju s kojim ne bi došlo do poplavljivanja stambenih i gospodarskih objekata, dodala je. 

 

Gotovo 200 vatrogasnih intervencija sa 606 vatrogasaca

09:59

U sanaciji posljedica kišnog nevremena zabilježene su ukupno 192 tehničke intervencije, u kojima je sudjelovalo 606 vatrogasaca s 241 vatrogasnim vozilom, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Od 14. svibnja, otkako je Zadarsku županiju zahvatilo nevrijeme praćeno obilnom kišom, zabilježene su 64 tehničke intervencije koje su se odnosile na ispumpavanje vode iz objekata i izvlačenje vozila iz vode, a u kojima je sudjelovalo 149 vatrogasca sa 73 vozila.

Najviše intervencija zabilježeno je na lokacijama: Novo Naselje i Grab (Gračac), Obrovac, Benkovac, Lišane Ostrovičke i Turanj. Na području Obrovca trenutačno su angažirana 23 vatrogasca s 8 vozila iz JVP-a Zadar i Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar te DVD-ovi Obrovac, Jasenice i Žegar. Rade se smjene vatrogasaca koji neprestano izrađuju zečje nasipe te ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekata. Na području Gračaca angažirano je 8 vatrogasaca s 2 vozila iz JVP-ova Gračac i Pag te DVD-a Pag.

Rudić: Vatrogasci danonoćno rade na sanaciji


- Vatrogasci stalno rade na ispumpavanju vode u Obrovcu i jedna trećina vode je smanjena u poplavljenoj jezgri. Usporedno s tim radi se i na ispumpavanju vode iz poplavljenih podruma. Ako uspijemo smanjiti nivo vode, tada ćemo povećati broj vatrogasnih snaga i pumpi, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić. Dodao je da je u Gračacu jedno naselje izgrađeno u depresiji te se tu voda neprestano vraća natrag.


U Požeško-slavonskoj županiji zabilježene su 23 tehničke intervencije koje su se odnosile na ispumpavanja vode iz kuća, bunara i dvorišta te pregled šahtova i čišćenje prometnica od nečistoća. Na tim intervencijama ukupno je sudjelovao 81 vatrogasac s 24 vozila.

U Karlovačkoj županiji angažirana su 82 vatrogasca s 38 vozila, a zabilježeno je 11 tehničkih intervencija i ostalih operativnih aktivnosti koje uključuju ispumpavanje vode, uklanjanje stabala, izradu zečjih nasipa te punjenje vreća pijeskom.

 

Vodostaj Zrmanje pao za oko 50 cm

08:05

Iako je kiša padala cijelu noć, vodostaj Zrmanje pao je za oko 50 cm, javila je iz Obrovca Melita Šare, koja je razgovarala sa zapovjednikom DVD-a Obrovac Edom Šošom. On je rekao kako je iza vatrogasaca više besanih noći.

- Stizale su velike bujice, brane su se dizale maksimalno, ali voda je prodrla u staru jezgru Obrovca. Voda se jučer povukla i sad se vrše ispumpavanja, ali zbog najavljenog nevremena ne znamo što će još biti. Sve su službe na terenu, a nasipi se popunjavaju, izjavio je. Upozorio je na višegodišnje zapuštene odvode koji se ne čiste. 

- Tu smo praktički od sinoć. Ovakve se situacije, koliko sam shvatio iz razgovora s gradonačelnikom, županom i zapovjednikom vatrogasne postrojbe - ne pamte u povijesti. Sve sastavnice sustava Civilne zaštite su ovdje bile maksimalno angažirane i odradile su veliki posao, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

 

U Hrvatskoj Kostajnici situacija mirna

08:01

U Hrvatskoj Kostajnici na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava, a zbog vode na kolniku kod Kuljana je prekinut promet na državnoj cesti između Hrvatske Kostajnice i Dvora. Na terenu su od jučer i vojnici, koji rade zečje nasipe. Napunili su više od 12 tisuća vreća. Na Banovini će danas biti ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić.

Gordan Čelić javio je da je na području Kostajnice situacija prilično mirna. Od sinoć u 19 sati vodostaj Une porastao je 7 cm i iznosi 434 cm. Svi vjeruju da do izvanrednog stanja, odnosno porasta vodostaja na 450 cm, neće doći. Voda je i dalje pitka, a HGSS i Crveni križ još ne izlaze na teren. 

 

Bujica u NP-u Krka

07:55

Obilna kiša izazvala je teškoće i u Nacionalnom parku Krka. Zbog izlijevanja rijeke po obližnjim stazama, iz sigurnosnih razloga za sve posjetitelje zatvoreni su Skradinski buk i Roški slap. Najposjećenije lokacije Nacionalnog parka Krka ostat će zatvorena sve dok se bujica ne smiri.

 

Božinović u Obrovcu

07:10

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obišao je poplavljena područja u Obrovcu. Ondje su se zbog ekstremnih količina oborina iz korita izlile Zrmanja i Otuča. Ministar je objavio da je noć u Obrovcu protekla bez novih većih problema te da sve žurne službe nastavljaju s naporima na sprječavanju štete i brizi za sigurnost građana zbog eventualnog pogoršanja situacije. Za sada nema ozlijeđenih.

Božinović će se u Obrovcu sastati s nadležnim službama i lokalnom zajednicom, a u 9.30 posjetit će Gračac.

 

Poplave u selima u vrgorskom kraju

07:03

Zbog oblilnih kiša poplavljeni su i dijelovi vrgorskog kraja. Pod vodom je vrgorsko polje i nasadi jagoda u mjestu Orah.  

 

Na Banovinu dolaze ministri Medved i Banožić

07:00

Diljem zemlje rastu vodostaji rijeka. U Hrvatskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave, raste vodostaj Une i Kupe. Svi gledaju u nebo, kiša je najavljena za idućih 36 sati. Na Savi se vrhunac vodostaja očekuje za oko pet dana.

Na Banovini će biti ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić. U 10 sati u Hrvatskoj Kostajnici sastat će se sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom, gradonačelnikom Daliborom Bišćanom i generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem. Zatim će ministri otići u Petrinju i obići kritične pozicije na nasipu (lokacije Drenčina).

Iz Vlade poručuju da je sustav domovinske sigurnosti i civilne zaštite u stalnoj koordinaciji i poduzima sve potrebne radnje s ciljem zaštite stanovništva.

 

Zamućen izvor rijeke Jadro

06:59

Zbog velikih kiša na širem splitskom području zamućen je izvor rijeke Jadro iznad propisanih vrijednosti, izvijestila je komunalna tvrtka Vodovod i kanalizacija. Pozvala je građane da zbog opreza prokuhavaju vodu za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i starije stanovništvo.

 

Stradali Požega, Orahovica, Slatina, Mikleuš i Čačinci

06:58

Proteklog vikenda nevrijeme je poharalo dio Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije, a zbog obilne kiše stradali su Požega, Orahovica, Slatina te općine Mikleuš i Čačinci. Šteta se još procjenjuje i sanira. Očekuje se proglašenje vremenske nepogode za neka mjesta.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/borba-stanovnika-gracaca-i-obrovca-s-velikim-poplavama-10778067

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.