Rekordna Zrmanja, rastu Una i Sava, najavljene nove oborine

Rekordna Zrmanja, rastu Una i Sava, najavljene nove oborine

Dijelovi Hrvatske bore se s poplavama, a najteže je na području Zadarske županije. Stanje na području Gračaca jutros se pomalo smiruje, no sinoć je bilo dramatično što najbolje prikazuje snimka koju je objavio HGSS. Dio stanovništva tražio je evakuaciju, a neki su morali pobjeći na više katove. Voda se jutros povukla iz nekih objekata jer se rijeka Otuča vratila u korito. Ipak, u nekim naseljima i dalje je teško jer voda sporo otječe.

 

Do 300 pripadnika Hrvatske vojske u pomoći od poplava u Sisačko-moslavačkoj županiji

12:19

- Na aktivnostima obrane od poplava na području Hrvatske Kostajnice i Nove Drenčine angažirat će se do 300 pripadnika Hrvatske vojske, temeljem zahtjeva Civilne zaštite i sukladno odluci ministra obrane

Do 300 pripadnika Hrvatske vojske pružit će pomoć u provedbi mjera obrane od poplava u Sisačko-moslavačkoj županiji, na području Hrvatske Kostajnice i Nove Drenčine, od 15. svibnja 2023. godine.

Pripadnici Hrvatske vojske angažiraju se na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite i u skladu s Odlukom ministra obrane Marija Banožića.

Naime, zbog obilnih oborina koje su pale tijekom vikenda uvedene su izvanredne mjere na rijeci Uni, odnosno području Hrvatske Kostajnice, ističu u priopćenju iz MORH-a. 

 

Velik broj intervencija vatrogasaca

12:13

Zbog velike količine oborina u Zadarskoj županiji, izlijevanja rijeke Zrmanje u Obrovcu te rijeke Otuče u Gračacu, zabilježeno je 30 intervencija vatrogasaca koje su se odnosile na ispumpavanje, plavljenje prometnica i dvorišta, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

- Vatrogasci u Gračacu rješavaju situaciju po prioritetima i pozivima građana. U Obrovcu se još izlijeva Zrmanja i čeka se povlačenje vodostaja, a vatrogasci ispumpavaju koliko mogu, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić.

U Gračacu je angažirano 30 vatrogasaca s 13 vozila iz Vatrogasne zajednice Zadarske županije, JVP-ova Gračac, Zadar i Pag te DVD-ova Gračac, Sveti Filip i Jakov, Pakoštane-Vrgada-Vrana i Pag-Gračac.

Rudić je dodao kako su u Obrovcu angažirani DVD-ovi Žegari i Obrovac te će se tu pojačati vatrogasne snage kada se voda povuče.

HVZ je također priopćila kako je u Zadarskoj županiji zabilježeno 30 tehničkih intervencija uzrokovanih nevremenom koje su se odnosile na ispumpavanja vode iz objekata, plavljenje prometnica i dvorišta.

U promatranom razdoblju na intervencijama sudjeluju JVP Zadarske županije i lokalni DVD-ovi, dok je na područje Gračaca upućena i Intervencijska vatrogasna postrojba (IVP) Zadar, a ukupno je angažirano 66 vatrogasca s 35 vatrogasnih vozila.

Tijekom večeri i noći kod Gračaca je na terenu bilo sedam timova za ispumpavanja, odnosno 18 vatrogasaca.

Samo do večeri su izvršili 30 ispumpavanja, a kod mnogih objekata to nisu mogli učiniti jer su cijele ulice pod vodom pa se čeka povlačenje.

Ispumpavanja i saniranja posljedica poplava su u tijeku, ističe HVZ.

Kišno nevrijeme uzrokovalo je i intervencije u ostatku Hrvatske gdje su vatrogasci ispumpavali vodu iz kuća, podruma, dvorišta i bunara, uklanjali grane s prometnica i sanirali šahtove.

U Šibensko-kninskoj županiji zabilježeno je 13 intervencija na području Knina, Đevrska, Uzdolja, Piramatovaca, Tribunja i Srime na kojima je ukupno sudjelovao 31 vatrogasac s ukupno 13 vatrogasnih vozila.

U Požeško-slavonskoj županiji bilo je šest intervencija na području Oljasi, Radovanci, Prekopakra, Pakrac i Dervišaga na kojima je sudjelovalo 35 vatrogasaca sa šest vozila.

U Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno je šest intervencija. Objekti su se branili izgradnjom zečjih nasipa uz sudjelovanje 28 vatrogasaca s ukupno osam vatrogasnih vozila.

 

Štrbac: Najgora je vremenska prognoza, najavljuju se nove kiše

12:12

- Stanje u Obrovcu je iznimno teško, sve se službe bore s ogromnom snagom Zrmanje. Kada se situacija u Gračacu popravila, ovdje se pogoršala. Sva voda iz Otuče slila se u Zrmanju, koja je dosegnula povijesni maksimum, izlila se iz korita sa svih strana, izvijestila je u podnevnom Dnevniku naša reporterka Kristina Štrbac.

- Najgora je vremenska prognoza, najavljene su nove kiše i nitko ne zna što će se događati. Neke su prometnice zatvorene zbog odrona, dodala je. 

 

Rastu vodostaji Une i Save

11:51

Zbog obilnih kiša rastu vodostaji rijeka diljem zemlje. Una raste nekoliko centimetara na sat i u Hrvatskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave.

Raste i Sava nizvodno kod Jasenovca pa se očekuje daljni porast vodostaja Une zbog čega je moguće novo izlijevanje rijeke na gradske ulice, što je, nažalost, postala česta pojava.

- Kuće nisu trenutno ugrožene. Sve se poduzima, sve su jedinice na terenu i čine što mogu da se spriječi poplava. Poslijepodne najavljuju kišu ali najviše očekujeno sa 16. na 17. u noći ali mislim da ne bi trebalo biti nekih poplava jer mi dosta pripremu radimo, rekao je Duško Grbić, načelnik Stožera civilne zaštite Hrvatske Kostajnice. 

 

Split: Preporučuje se prokuhavanje vode

11:38

Zamućen je izvor rijeke Jadro iznad propisanih vrijednosti, izvijestila je danas komunalna tvrtka Vodovod i kanalizacija te pozvala građane da radi opreza prokuhavaju vodu za piće.

- Preporučuje se prokuhavanje vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju, priopćeno je iz splitskog Vodovoda i kanalizacije.

 

Zrmanja za 39 centimetara nadvisila stari rekord

11:15

Zrmanja je u Obrovcu dosegnula u ponedeljak nikad zabilježen vodostaj od 302 centimetra i raste, a prehodni je rekord bio čak 39 centimetara niži (263 cm), što znači da je stanje "vrlo ozbiljno", rekao je Hini voditelj zadarske Službe Civilne zaštite Mario Andrić.

- Za sada su u Obrovcu pod vodom samo neki poslovni prostori i par kućanstava, ali nitko nije životno ugrožen. No znamo da vodni val Otuče iz Gračaca dolazi u Zrmanju i pripremamo obranu od još višeg vodostaja, rekao je Andrić, koji je osobno stigao u Obrovac.

Pohvalio je požrtvovnost Državne interventne postrojbe iz Rijeke i Splita, te vatrogasce koji na lijevoj obali Zrmanje nizvodno od mosta cijelu noć i prijepodne utvrđuju nasip i stavljaju vreće na vrh.

Na pitanje ispumpava li se voda iz poplavljenih poslovnih objekata, Andrić odgovara da se voda "nema kamo ispumpavati", da je sve pod vodom, uglavnom oko pola metra, ponegdje i više te će biti velika materijalna šteta.

Iako je s prestankom kiše na zadarskom području u ponedjeljak došlo do blagog pada vodostaja Otuče, Zrmanja raste.

Zbog prognoziranih obilnijih oborina na području srednjeg i južnog Jadrana i njegove unutrašnjosti, postoji mogućnost pojave bujičnih poplava.

Istovremeno, zbog već vodom zasićenog podzemlja postoji mogućnost daljnjeg poplavljivanja krških polja.

Zbog obilnih oborina koje su pale i prognoze novih oborina sljedećih dana, očekuje se značajan porast vodostaja rijeka, stoji u priopćenju Glavnog centra obrane od poplave.

 

Plenković razgovarao sa županima o poplavama i pružanju pomoći

11:08

Razgovarao sam sa županima Androvićem i Longinom o posljedicama poplava u Virovitičko-podravskoj i Zadarskoj županiji.

Vlada će pružiti pomoć u saniranju šteta. Sustav domovinske sigurnosti i civilne zaštite poduzima sve potrebne radnje s ciljem zaštite stanovništva, objavljeno je na Twitter profilu premijera Andreja Plenkovića

 

Problemi s bujicama i u susjednoj BiH

11:06

Nekoliko rijeka izlilo se u sjeverozapadnom dijelu BiH, dok su odroni i bujične poplave otežali prometovanje na više cesta, priopćila je u ponedjeljak Civilna zaštita Federacije BiH.

 

Prekid prometa na cesti D 27

10:51

- Zbog povišenog vodostaja Zrmanje i izlijevanja vode sinoć u 21:45 sati aktiviran je gradski Stožer civilne zaštite. Tijekom noći, pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i djelatnici Hrvatskih voda s ostalim operativnim snagama i mještanima punili su vreće s pijeskom i povećavali zaštitni zid kako bi obranili uži dio grada od nabujale Zrmanje. Aktivnosti su i dalje u tijeku. Na snazi su mjere izvanrednog stanja obrane od poplave. Na cesti D 27, neposredno ispred Obrovca, došlo je do većeg odrona zemlje i kamenja, te je promet u prekidu, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite. 

Sisačko - moslavačka županija


Uslijed pojave bujičnih voda 14. svibnja, Županijski centar 112 Sisak zaprimio je nekoliko zahtjeva za tehničkom intervencijom vatrogasaca na ispumpavanju vode iz podruma i drugim tehničkim intervencijama na odvodnim kanalima i dvorištima u mjestima Ilova, Kutina, Borovac, Matijevići i Dvor.

Hrvatske vode uvele su jutros izvanredne mjere obrane od poplava - Sektor D, branjeno područje 10, Banovina - vezano uz visinu Une na vodomjeru Hrvatska Kostajnica, u 8h visina +383 cm s tendencijom daljnjeg porasta.

U cilju optimizacije provođenja mjera obrane od poplava na sektoru D Hrvatske vode izdale su 15. svibnja u 9 sati naloge za otvaranje ustava Trebež i Prevlaka.

 

 

"Stagnacija Zrmanje, središte Obrovca pod vodom"

10:07

 

Prava je drama ovdje u Obrovcu, sve su službe na terenu. Bujična poplava preplavila je samo središte grada.

- Borimo se s poplavama i u Gračacu i Obrovcu, uslijed velikih oborina posljednjih dana. Došlo je do bujične poplave u Gračacu, a ta voda koja je ušla u rijeku Otuču, podigla je vodostaj rijeke Zrmanje. Došlo je do izljevanja rijeke Zrmanje, od jutros traje borba s poplavom. Vatrogasci i druge službe su na terenu. Nažalost, ne možemo fizički ukloniti svu vodu dok ona naplavljiva iz rijeke Zrmanje. Sada je stagnacija, to je dobra vijest, a podižemo zečje nasipe da bi se spriječilo prodiranje vode te da bi s pumpama mogli ukloniti vodu iz središta grada, rekao je Matej Rudić, županijski vatrogasni zapovjednik dodajući da pumpe trenutno ne mogu previše pomoći jer sve ono što se ispumpa, ponovno se vrati u grad.

- To je Sizifov posao, dok ne spriječimo prodiranje u centar grada, ne možemo vodu ispumpati, dodaje zapovjednik Rudić dodajući da će šteta biti velika.

- Nažalost, prognoza je da će biti još padalina, nadamo se da ćemo uspjeti riješiti stvari ovdje prije nove kiše. 

 

Vodostaj Zrmanje i dalje raste, proglašeno izvanredno stanje

09:15

Vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu prešao je povijesnu razinu i još uvijek raste pa su Hrvatske vode proglasile sinoć izvanredno stanje, priopćeno je u ponedjeljak iz Civilne zaštite Zadarske županije.

- U Obrovcu je poplavljen dio stare gradske jezgre, prizemlje općinske zgrade te pojedini poslovni prostori. Zasad nisu poplavljeni stambeni objekti, rekao je načelnik Civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.

Sve operativne snage na čelu sa vatrogasnim postrojbama, stožerima Civilne zaštite Obrovca te predstavnicima Civilne zaštite Zadarske županije i mještanima ulažu maksimalne napore u obrani od poplave.

- Vatrogasci i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja i Crvenoga križa i dalje rade na ispumpavanju vode i pružaju pomoć stanovništvu, kazao je Vicković te istaknuo da će se, bude li šteta u visini zakonskog minimuma, proglasiti elementarna nepogoda.

Na poplavljenom području Zadarske županije pripadnici Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite Rijeka i Split, Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a i djelatnici Hrvatske vode cijelu su noć s mještanima i ostalim operativnim snagama punili vreće s pijeskom i povećavali zaštitni zid kako bi obranili uži dio Obrovca od nabujale Zrmanje.

Na terenu su i pripadnici HGSS-a Gospić, Šibenik, Split i Zadar, a čamci za potrebe evakuacije stanovništva su spremni.

Na terenu su cijelu noć dežurali i županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić te voditelj Službe Civilne zaštite Zadar Miroslav Andrić.

 

Na području Zadarske županije poplavljeni objekti

09:06

Velika količina padalina prouzrokovala je na području Zadarske županije izlijevanje rijeke Zrmanje u Obrovcu te rijeke Otuče u Gračacu.

Putem aplikacije Upravljanje vatrogasnim intervencijama zabilježeno je 30 tehničkih intervencija uzrokovanih nevremenom koje su se odnosile na ispumpavanja vode iz objekata, plavljenje prometnica i dvorišta.

U promatranom razdoblju na intervencijama je sudjelovalo ili i dalje sudjeluju JVP Zadarske županije, lokalni DVD-ovi te je na područje Gračaca upućena i Intervencijska vatrogasna postrojba (IVP) Zadar, a ukupno je angažirano 66 vatrogasca s 35 vatrogasnih vozila.

Tijekom večeri i noći kod Gračaca je na terenu bilo 7 timova za ispumpavanja odnosno 18 vatrogasaca iz JVP Gračac, DVD Gračac i IVP Zadar s pumpama.

Samo do večeri je izvršeno 30 ispumpavanja, a kod mnogih objekata trenutno nije bilo moguće izvršiti ispumpavanja jer su cijele ulice pod vodom te se čeka njeno povlačenje. Ispumpavanja i saniranja posljedica poplava su u tijeku.

Prema izjavi Mateja Rudića, zapovjednika Vatrogasne zajednica Zadarske županije, u Gračacu je situacija trenutno bolja jer se voda povukla iz objekata, a još je nekoliko objekata poplavljeno.

- Vatrogasci u Gračacu rješavaju situaciju po prioritetima i pozivima građana. U Obrovcu se još izlijeva Zrmanja i čeka se povlačenje vodostaja, a vatrogasci ispumpavaju koliko mogu. U Gračacu je angažirano 30 vatrogasaca sa 13 vozila iz Vatrogasne zajednice Zadarske županije, JVP-ova Gračac, Zadar i Pag te DVD-ova Gračac, sveti Filip Jakov, Pakoštane-Vrgada-Vrana i Pag – Gračac“.

Dodao je i kako su u Obrovcu angažirani DVD-ovi Žegari i Obrovac te će se tu pojačati vatrogasne snage kada se voda povuče.

 

U Gračacu se smiruje situacija s poplavom

08:58

Stanje s poplavom smiruje se u ponedjeljak u Gračacu nakon alarmantnog stanja i evakuacije 13 osoba iz četiri kućanstva, a pronađena je i živa i nestala osoba za kojom je tijekom noći trajala potraga, doznaje Hina u Stožeru Civilne zaštite.

Evakuirano je 13 osoba iz četiri poplavljene kuće, s tim da je dio građana odbio evakuaciju.

- Svim građanima koji zbog vode ne mogu izaći iz kuća pomoć u opskrbi i u eventualnom hitnom prijevozu pružit će vatrogasci i HGSS, rekao je Hini pročelnik HGSS-a Josip Brozičević.

Sinoć je pronađen automobil bez vozača, koji je kasnije pronađen.

- Tijekom bujične poplave izašao je iz vozila i sklonio se u objekt u kojemu je ostao zarobljen nekoliko sati, rekao je Brozičević.

Naglasio je da su dobro i svi drugi ljudi pogođeni poplavom na tom području.

Načelnica Stožera Civilne zaštite Natalia Turbić pojasnila je da se zbog obilnih kiša krško podzemlje napunilo vodom, a rijeka ponornica Otuča naglo izlila na području Gračaca.

U Novom naselju 2 ugroženo je desetak kućanstava, a potom je voda prodrla u niz kuća u naselju Žabarica.

Voda je posvuda po prometnicama.

- Sinoć je zbog vode na prometnicama promet bio u potpunom prekidu, a sada se voda povlači i prometuje se po posebnoj regulaciji i oprezno, rekla je Turbić i naglasila da Stožer koordinira svim aktivnostima, na terenu je policija, vatrogasci, Crveni križ i HGSS.

Na terenu su i danas 23 spasioca iz četiri stanice HGSS-a, iz Zadra, Gospića, Šibenika i Splita, ali jutros novih poziva za pomoć nema ni u Gračacu ni u Obrovcu, rekao je Brozičević.

 

Izvanredne mjere obrane od poplave u Hrvatskoj Kostajnici

08:18

Zbog višesatnog porasta vodostaja rijeke Une, izazvanog obilnim kišama, u Hrvatskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave.

Ponovno prijeti opasnost izlijevanja rijeke na kostajničke ulice, što je u ovakvim situacijama redovna pojava.

Zbog porasta vodostaja rijeke Save, koja je u 7 sati kod Jasenovca dostigla 688 centimetara, u pripremi su redovne mjere obrane od poplava. Sava ne može prihvatiti svu vodu Une, čiji vodostaj raste u cijelom toku rijeke, pa se očekuje daljnji porast vodostaja.

Problema je sve više i u prometu između Hrvatske Kostajnice i Dvora, jer je voda već na kolniku državne ceste 47.

Najkritičnije je kod mjesta Kuljani, Golubovac i Unčani, gdje se zbog vode vozi usporeno, ali prijeti i potpuni prekid prometa. 

 

Uništen dječji vrtić u Čačincima

08:12

Poplave su obilježile protekli vikend i u Virovitičko-podravskoj županiji, posebno u Čačincima, gdje je potpuno uništen dječji vrtić.

Djeca su zbrinuta na alternativnim lokacijama. 

U Velikoj vjećnici, potom u sportskoj školskoj dvorani te dio u samoj osnovnoj školi. 

Točna šteta trebala bi se danas procijeniti.

 

"Ovakva se situacija još nije dogodila"

08:06

- Mještani su imali neprospavanu noć, bila je ovdje prava drama, ali dobra je vijest da je nešto iza ponoći prestala padati kiša. Sva voda iz Otuče ovdje kod Gračaca krenula je prema Zrmanji i izljeva se po Obrovcu. Samo središte je pod vodom. Nema štete u smislu evakuacije. Poplavljeni su poslovni prostori i slično, javila je naša reporterka Kristina Štrbac.

Načelnica Stožera civilne zaštite općine Gračac Natalija Turbić pojasnila je što se događa.

- Rijeka Otuča se počela izlijevati, potopila je naselje pod nazivom Žabarica. Sve su operativne snage radile, vatrogasci, Čistoća, Crveni križ, HGSS. Imali smo nekoliko poziva za evakuaciju, evakuirano je pet osoba, ističe, dodajući da se ovakva situacija još nije dogodila, da je voda navirala sa svih strana. 

 

Stanje se pomalo smiruje

07:48

- Stanje na području Gračaca jutros se pomalo smiruje, rijeka Otuča vratila se u svoje korito. I dalje vatrogasci i pripadnici HGSS-a i Crvenog križa rade na ispumpavanju vode i pružaju pomoć stanovništvu.

Vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu prešao je povijesnu razinu i još uvijek raste pa su Hrvatske vode proglasile sinoć izvanredno stanje.

Tamo su tijekom cijele noći pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka i Split Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH i djelatnici Hrvatske vode s mještanima i ostalim operativnim snagama civilne zaštite punili vreće s pijeskom i povećavali zaštitni zid kako bi obranili uži dio grada od nabujale Zrmanje.

Sve operativne snage na čelu sa Stožerima civilne zaštite Gračaca i Obrovca te predstavnicima Službe civilne zaštite Zadar i mještanima čine maksimalne napore u obrani od poplave, izvijestio je HGSS. 

 

Zatvorene prometnice

07:07

Zbog obilne kiše i poplavljenih cesta, u Zadarskoj županiji zatvorene su neke prometnice.

Za sav je promet zatvorena državna cesta Udbina-Gračac-Palanka, te cesta Gračac-Zaton Obrovački i Obrovac-Karin, gdje je problem odron.

Zbog vode je zatvoren i podvožnjak u Biogradu te županijska cesta između Gornje Ploče i Lovinca i ceste Dobroselo-Mazin-Bruvno i Srb-Otrić.

Zbog poplave je u Slavoniji zatvorena cesta Požega-Orljavac.

Zbog odrona je prekinut promet na cesti Sljeme - Pila.

Zatvoren je i vozni trak u tunelu Pećine u Rijeci, u dužini od oko 100 metara, iz smjera Brajdice prema Vežici.

Nevrijeme je ponovno poharalo i dio Virovitičko-podravske županije, drugi put u dva dana.

Zbog obilne kiše, stradali su Čačinci, ali i općine Mikleuš i Slatina.

Poplavljeni su mnogi objekti, pod vodom su imanja i podrumi. Najveća je šteta na poljoprivrednim površinama.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/poplave-zatvorene-prometnice-evakuiran-dio-stanovnika-10776190

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.