Proglašen kraj epidemije COVID-a u Hrvatskoj - Kakve promjene nam donosi proglašenje kraja pandemije?

Proglašen kraj epidemije COVID-a u Hrvatskoj - Kakve promjene nam donosi proglašenje kraja pandemije?

 Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija 5. svibnja obznanila da se COVID-19 više ne smatra javnozdravstvenom opasnošću, Vlada Republike Hrvatske u četvrtak, 11. svibnja 2023. godine donijela je odluku o proglašenju kraja epidemije koronavirusne bolesti u našoj zemlji, što znači da - po stupanju odluke na snagu – prestaje obveza protupandemijskih mjera koje su od proljeća 2020. godine vrijedile i u Hrvatskoj.

Ono što je građanima najvažnije jest da proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj znači da osobe kojima su istekli dokumenti (osobna iskaznica, putovnica, vozačka dozvola…) u roku 30 dana moraju u Policijskoj upravi međimurskoj pribaviti nove dokumente. Režim prelaska naše državne granice ne podrazumijeva protuepidemijske mjere (potvrde o obavljenom testiranju, izolaciju).

Također, maske za lice više nisu obavezne, no epidemiolozi naglašavaju da ih i dalje preporučuju jer virus SARS-Cov-2 je i dalje među nama, samo što zbog postizanja kolektivnog imuniteta više ne predstavlja opasnost tako visoke razine kao što je bio slučaj na početku pandemije. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke koje se prvenstveno odnose na zdravstvene ustanove te ustanove socijalne skrbi u kojima su smještene starije i nemoćne osobe te osobe s invalidnošću.  „Nošenje maski, uz provjetravanje prostorija, respiratornu higijenu, fizičko distanciranje, te higijenu ruku ključne su mjere za smanjenje transmisije respiratornih infekcija. Proglašenje prestanka epidemije ne znači da je koronavirus nestao, naprotiv još uvijek je prisutan u relativno visokom intenzitetu te predstavlja opasnost za osobe čije je zdravlje narušeno kroničnim bolestima i poodmaklom dobi“, kažu u HZJZ-u te dodaju da zato preporučuju nošenje maski u radu s ljudima iz osjetljivog dijela populacije kao i tijekom posjeta osobama u domovima i bolnicama.

Prvi slučaj obolijevanja od koronavirusne bolesti u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače 2020. u Zagrebu, dok je u Međimurju prva oboljela osoba dijagnosticirana 23. ožujka 2020. U našem kraju u razdoblju epidemije Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije evidentirao je više od 57.000 oboljelih.

Medicinski djelatnici svih međimurskih zdravstvenih ustanova – od Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu medicinu, Doma zdravlja i Županijske bolnice Čakovec – podnijeli su tijekom epidemije ogroman teret. Među službama koje su bile dodatno angažirane tijekom epidemije svakako treba spomenuti i djelatnike Centra 112, vatrogasce, policije, članove lokalnih stožera civilne zaštite te Gradskog društva Crvenog križa Čakovec na čemu im još jednom zahvaljuju župan Međimurske županije Matija Posavec te zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Josip Grivec.

Služba za poslove župana Međimurske županije

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.