Poticanje gospodarstvenika na ulaganja u sport rješenje je izazova financiranja sportskih klubova

Poticanje gospodarstvenika na ulaganja u sport rješenje je izazova financiranja sportskih klubova

Formiranje konkretnih i konstruktivnih prijedloga te stručni, sustavni i strukturirani razgovori s nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti bit će u središtu aktivnosti Zajednice sportskih klubova HGK.

Udruga je osnovana danas s ciljem unaprjeđenja sustava financiranja hrvatskog klupskog sporta. Za predsjednika saveza izabran je Vedran Šupuković , direktor RK PPD Zagreb , za dopredsjednike Dino Bošnjaković ispred KK Cibona Zagreb i Branimir Kos ispred HGK .

Uvodno je potpredsjednik Zajednice sportskih klubova HGK Branimir Kos naglasio kako je sport generator gospodarskog rasta.

"Mi u Hrvatskoj gospodarskoj komori sport vidimo kao sastavni dio hrvatskog gospodarstva. Uz dobro poznate društvene učinke sporta, poput utjecaja na zdravlje opće populacije, smanjenje pretilosti kod djece, posebno fokus na ekonomske i financijske učinke sporta na gospodarstvo, kao što su: rast turizma, rast zaposlenosti, rast konkurentnosti i produktivnosti, rast investicija“, rekao je Kos. 

Početkom godine na snagu je stupio novi Zakon o sportu koji je donio niz novina u funkcioniranju sustava sporta. Josip Pavić , državni tajnik iz Ministarstva turizma i sporta istaknuo je kako Ministarstvo podržava sve koji rade na razvoju i unapređenju sustava na svim razinama, te da su klubovi baza na kojoj počiva naš sport.

"U sljedećem razdoblju započet će i ulaganje u sportske građevine od državnog interesa za što je već osigurano 27 milijuna eura. Prošle godine dodatno smo potpomogli i nacionalne saveze za organizaciju državnih prvenstava za što smo osigurali kune. 58 milijuna Na taj smo način pomogli financijskim rasterećenjima klubova, a ta potpora nastavljena je i ove godine te će ostati trajno izdvajanje u proračunu Novim Zakonom o športu po prvi puta uvodi se izravno sufinanciranje 21 županijskog sporta zajednice iz proračuna za stručni rad i materijalne uvjete za djecu i mladež do 18 godina, što će dodatno financijski rasteretiti klubove.Oni su prvenstveno javna potreba grada i općine, no država je prepoznala problem i poduzela odgovornost i već pomaže kroz razne programe“, rekao je Pavić.

Formiranje konkretnih i konstruktivnih prijedloga za rješavanje izazova financiranja sportskih klubova te stručni, sustavni i strukturirani razgovori s nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti bit će u fokusu djelovanja Zajednice.

"Inicijativu za osnivanje Zajednice pokrenuli smo radi povezivanja sportskih klubova na nacionalnoj razini kako bismo, uz potporu HGK, jasno artikulirali teme od iznimne važnosti za funkcioniranje klupskog sporta. Sve klubove karakterizira neadekvatna struktura prihoda, ovisnost o određenim prihodovnim segmentima, visoka razina fiksnih rashoda i velika varijabilnost prihoda.Namjera nam je tražiti rješenja financiranja klupskog sporta jer je to gorući problem u funkcioniranju klubova, a sve veći problem na tako i na reprezentativnoj razini - jer klubovi su baza reprezentativnih selekcija," rekao je Vedran Šupuković, predsjednik Saveza .

Financiranje klupskog sporta u Hrvatskoj tema je mnogih rasprava i problem koji traje već godinama.

"Činjenica je da država izdvaja značajna sredstva za sport u Republici Hrvatskoj, a najavljuju se i veća ulaganja. Zato rješenje ne vidimo u izdvajanju većih sredstava iz proračuna, već u poticanju - kroz porezne olakšice - privatne tvrtke ulagati u sport. Smatramo da je to u ovom trenutku bila najučinkovitija i najbrža strategija. Vjerujemo da nam HGK može pomoći u komunikaciji s državnim institucijama, ali i povezati nas sa subjektima u gospodarstvu", rekao je Dino Bošnjaković, zam. predsjednik Udruge .

Hrvatski olimpijski odbor podržao je udruživanje sportskih klubova jer smatra da ono služi boljitku i razvoju sporta te ostvarenju jednog od njegovih strateških ciljeva - kontinuiteta u osvajanju medalja na međunarodnim sportskim natjecanjima.

"Važno je naglasiti da su sportski klubovi baza iz koje se crpe reprezentativci, a tu bazu treba podržati, prvenstveno financijski, ali i potporom u ovakvim inicijativama. Moram naglasiti da se radi o simbiozi Vlada RH, Ministarstvo turizma i sporta i HOO uočenu potrebu sportskih klubova, te je u 2022. godini nacionalnim sportskim savezima izdvojeno dodatnih 58 milijuna kuna za pomoć sportskim klubovima, a nastavit će se iu 2023. godini, koja svakako predstavlja važan iskorak u pomoći sportskim klubovima“, zaključio je Siniša Krajač, glavni tajnik HOO-a.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.