Sućut predsjednika Vlade u povodu smrti Nikice Valentića

Sućut predsjednika Vlade u povodu smrti Nikice Valentića

U srijedu je u Zagrebu umro istaknuti hrvatski političar Nikica Valentić, koji je početkom 90-tih bio predsjednik Vlade Republike Hrvatske te saborski zastupnik u dva mandata. Pravnik i političar rođen je u Gospiću 24. studenoga 1950. godine. Diplomirao je 1974. na Pravnom fakultetu u Zagrebu, piše enciklopedija.hr.

Kao član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) bio je saborski zastupnik u dva mandata (1992.–93. i 1995.–2000.) te predsjednik vlade od 3. rujna 1993. do 7. studenoga 1995. godine. Za njegova je mandata pokrenut antiinflacijski program te je kao nova valuta uvedena kuna. Tijekom njegova mandata, u kolovozu 1995. hrvatska vojska i policija izvele su operaciju Oluja koja je u konačnici dovela do kraja rata u Hrvatskoj. Za mnoge je ratni premijer Nikica Valentić bio i jedan od najuspješnijih hrvatskih premijera

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je sućut obitelji u kojoj stoji:

"Poštovana obitelji,
  s iskrenim žaljenjem primio sam vijest o preranoj smrti gospodina Nikice Valentića, bivšeg predsjednika hrvatske Vlade, kojeg sam osobno poznavao i izuzetno cijenio. U ovim tužnim trenucima suosjećamo s vama i sjećamo se čovjeka koji je svojim radom i djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj političkoj povijesti.  
Bio je predsjednik Vlade tijekom sudbonosnih dana Domovinskog rata te je kao političar, pravnik i gospodarstvenik, svoje znanje i iskustvo utkao u temelje samostalne i slobodne Hrvatske.  
Tijekom njegovog premijerskog mandata, zahvaljujući stabilizacijskom programu i uvođenju nove nacionalne valute, stvoreni su preduvjeti za zaustavljanje inflacije, kao i za pripremu i provedbu ključnih vojnih operacija koje su dovele do kraja rata u Hrvatskoj. Ujedno, Hrvatska je tada zbrinula brojne izbjeglice i prognanike.  
Obnašajući u dva mandata dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru svoj je obol dao i u zakonodavnoj vlasti. Odlaskom Nikice Valentića izgubili smo prijatelja, suradnika i državnika, koji je sjedinjavao znanje, rad i iskustvo te svojom ličkom tvrdoglavošću, kako je sam znao reći, svladavao prepreke i rješavao probleme.
 
Molim Vas da uime Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i najdubljeg poštovanja."
FOTO: Roberta F., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16068401
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.