Hrvatske tvrtke na sajmu gospodarstva u Mostaru

Hrvatske tvrtke na sajmu gospodarstva u Mostaru

Danas je u Mostaru svečano otvoren Međunarodni sajam gospodarstva 2023. koji će od 2. do 6. svibnja okupiti izlagače iz 30 zemalja. Zemlja partner ovogodišnjeg izdanja je Izrael.

"Zbog sve većeg broja izlagača iz zemalja cijelog svijeta, ovo je i prilika da se predstavimo i drugim potencijalnim izvoznim partnerima. Važnost tržišta BiH za Hrvatsku, s obzirom na snažnu prisutnost naših tvrtki, ne treba precijeniti. Upravo s tim ciljem otvorili smo urede u Sarajevu i Mostaru, ujedno i za tvrtke iz Bosne i Hercegovine koje se žele probiti na hrvatsko tržište“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović .

Na sajmu će na štandu HGK izlagati hrvatske tvrtke Badel 1862, Poljopromet, Naše klasje, Tvornica ulja Vinkovci i Autoflota, te Udruga Graševina Croatica i Hrvatska turistička zajednica (Sektor za sajmove i poslovne radionice).

"Naša prehrambena industrija tradicionalno je prisutna na Mostarskom sajmu. To je jedno od najvažnijih i najvjernijih tržišta za naše tvrtke", rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević .

Na sajmu sudjeluju i poduzetnici Koprivničko-križevačke županije u organizaciji HGK – Županijske komore Koprivnica, Koprivničko-križevačke županije i Obrtničke komore Koprivnica. Na zajedničkom izložbenom prostoru svoje proizvode i usluge predstavljaju Podravka, Dergez, Radnik, Cemix Croatia, Hartmann i još 10-ak poduzetnika i obrtnika iz Županije koji su već prisutni na tržištu BiH ili žele proširiti poslovanje na susjednu zemlju. Uz Njemačku i Italiju ovo je izuzetno važno tržište za gospodarstvo ove županije.

Bogat program konferencije

Kao i prethodnih godina, uz sajam, posjetitelje očekuje i bogat popratni konferencijski program. Vanjskotrgovinska komora BiH 2. svibnja organizira okrugli stol s predstavnicima komora iz regije i stranih gospodarskih komora u BiH na temu cirkularne ekonomije i kako komorski sustavi mogu doprinijeti rješavanju izazova s ​​kojima se suočavaju gospodarstva regije. s kojima će se suočiti u narednom razdoblju, kao što su energija, otpad i nearshoring. U ime HGK na okruglom stolu sudjelovat će Mirjana Čagalj , savjetnica predsjednika HGK za graditeljstvo i promet .

Sveučilište u Mostaru i Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine 3. svibnja organiziraju Sveučilišni gospodarski forum i Mostarski gospodarski forum.

“Na panelu o kandidatskom statusu BiH i EU fondovima govorit ćemo i o ulozi EU u potresnoj obnovi, kao i mogućnostima energetske obnove višestambenih zgrada i financiranja velikih infrastrukturnih projekata, koji su otvoreni pred BiH kao moguća buduća članica EU“, rekao je Čagalj.

U sklopu istog foruma na panelu o izazovima energetske tranzicije sudjelovat će i predsjednik Udruge obnovljivih izvora energije HGK Ivo Čović  . Tijekom Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru održat će se sjednica Upravnog vijeća Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora (AIC Forum), kojim predsjedava HGK - Županijska komora Split.

Predviđen je i panel o budućnosti Jadrana, aspektima koji bi trebali biti prioriteti, odnosno pitanje kako izbalansirati održivost s drugim važnim aspektima i ciljevima.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.