Papa Franjo se u Mađarskoj susreo sa siromašnima, izbjeglicama i mladima

Papa Franjo se u Mađarskoj susreo sa siromašnima, izbjeglicama i mladima

Drugi je dan posjeta pape Franje Mađarskoj. U crkvi svete Elizabete u središtu Budimpešte - susreo se s oko 600 siromaha i izbjeglica, većinom iz Ukrajine. Poslijepodne Sveti Otac održao je govor ispred 11 tisuća mladih. 

Kao neumorni zagovornik otvorenosti prema drugima i drukčijima, papa Franjo sastao se sa siromašnima i izbjeglicama, uglavnom iz Ukrajine, u neogotičkoj crkvi svete Elizabete Ugarske u središtu Budimpešte. Papa koristi svaku priliku da pozove na mir u toj zemlje, a ukrajinskim izbjeglicama, kojih je u Mađarskoj oko 35 tisuća, poželio je da se što prije vrate kući, a Mađarima zahvalio na gostoprimstvu.   
- Hvala i vama što ste ih prihvatili toliko izbjeglica iz Ukrajine ne samo s velikodušnošću nego i s entuzijazmom, rekao je papa Franjo. 
Neki od izbjeglica prenijeli su papi svoje iskustvo progona, straha i bijega od ratnih strahota. Papa je rekao da je dirnut njihovim iskustvima i pozvao da se iskorijeni zlo ravnodušnosti, naglasivši da crkva treba govoriti jezikom milosrđa. 
- U središtu evanđelja su siromašni i potrebiti. Isus je došao donijeti radosnu vijest siromasima. Za nas je pomaganje siromašnima izazov, jer se naša vjera ne može pretvoriti u duhovni egoizam ili protiv života. 
Uz izbjeglice iz Ukrajine, u crkvi svete Elizabete bilo je i mnogo migranata iz drugih zemalja te pripadnici mađarske romske zajednice.
- Patji, patji vasa. To je na našem romskom jeziku znači najveće poštovanje, a njega možemo izraziti Njegovoj Svetosti tako da dovedemo što više vjernika gdje se god pojavi, kazao je pripadnik mađarske romske zajednice Csaba Kovesi. 
- Budući da je Mađarska katolička i kalvinistička zemlja, mislim da će mađarski narod obratiti pozornost na njegove riječi i poslušati ga, rekla je Viktorija Kalinčuk, izbjeglica iz Ukrajine. 
Franjo je posjetio i centar za slabovidnu i djecu s poteškoćama u razvoju. Poslušao je kako izvode glazbu uglavnom mađarskih skladatelja. Sveci ne bježe od stvarnosti, nego nastoje poboljšati život drugih, rekao je Papa.
Papu je zatim u sportskoj areni u Budimpešti, gdje je priređen bogat glazbeni i kulturni program, euforično dočekalo 11 000 mladih. 
- Njegov posjet je za mene velika čast, što bi nama mladima moglo dati neku vrstu misije, rekao je Milan Mudra.
- Mislim da je ovo vrlo značajan događaj jer ne samo da Papa postaje puno bliži mađarskom narodu i mladima, nego i cijela Katolička crkva, primijetila je Reka Palkovics. 
Papa je mladima poručio da budu aktivni i da se ne boje, da iskoriste svoje talente, a ako žele uspjeti, poručio je, ne smiju biti samotnjaci, već djelovati u zajednici s drugima.

Foto: REMO CASILLI / REUTERS

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.