„Termička oporaba nije konkurencija reciklaži, riječ je o bavljenju otpadom koji nije reciklabilan, a ima energetski potencijal“

„Termička oporaba nije konkurencija reciklaži, riječ je o bavljenju otpadom koji nije reciklabilan, a ima energetski potencijal“

U prvom danu konferencije W2E, koja daje glas struci, fokus je bio na trenutnom stanju termičke oporabe otpada u EU, energetskim potencijalima u Republici Hrvatskoj u području W2E, uz panel diskusiju o tome treba li se u Hrvatskoj uopće primjenjivati termička oporaba otpada

U zagrebačkom Hilton Garden Innu je u četvrtak, 27. travnja, održan prvi dan konferencije Waste2Energy (W2E) koja se već drugu godinu zaredom bavi temom termičke oporabe otpada. Konferencija je okupila stručnjake iz područja održivog razvoja, energetike i zaštite okoliša s ciljem raspravljanja o najnovijim dostignućima u području termičke oporabe otpada. Konferenciju su organizirali PROdukcijski tim, Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom (HUGO) i International Solid Waste Association (ISWA), uz pokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore.

Kako je tom prilikom istaknuto, sve veća količina proizvedenog otpada predstavlja jedan od najvećih izazova modernog društva. S obzirom na to da su se konvencionalne metode odlaganja pokazale neodrživima, tražimo nove načine kako smanjiti količinu otpada koji završava na odlagalištima te kako otpad pretvoriti u koristan izvor energije.

U kontekstu energije, konferencija W2E je usredotočena upravo na termičku oporabu različitih vrsta otpada te kroz dvodnevni program okuplja znanstvenike, stručnjake, gospodarstvenike i predstavnike državnih i lokalnih tijela iz područja gospodarenja otpadom u Hrvatskoj i regiji.

‘’Godišnje se u Europi, u preko 500 postrojenja, termički oporabi 101 milijun tona otpada. Važno je znati da termička oporaba otpada nije nikakva konkurencija reciklaži, zato što se kroz termičku oporabu tretira otpad koji se ne može reciklirati. Takav pristup pridonosi kružnoj ekonomiji, a svaki W2E projekt je bitan jer smanjuje volumen komunalnog otpada te je zbog toga riječ o nečemu što treba nama i regiji’’, poručio je dr.sc. Tomislav Lukić, nezavisni stručnjak i konzultant PROdukcijskog tima.

‘’Dio koji nije reciklabilan ima energetski potencijal te se upravo zato u Europi taj otpad usmjerava na energane, ali u Hrvatskoj to nije slučaj. Energetska oporaba otpada je ključno pitanje kojem se Hrvatska mora posvetiti. U EU pa tako i Hrvatskoj korištenje otpada za dobivanje energije regulirano je propisima, te se primjenjuju niske granične vrijednosti emisija. Međutim, priča o energetskoj oporabi otpada u Hrvatskoj dobiva veliki otpor, a glas ne preuzima struka, nego najglasniji pojedinci’’, istaknula je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore Marija Šćulac Domac.

Upravo iz tog razloga, konferencija W2E u prvom redu daje glas struci.

Kako su poručili iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, današnja W2E postrojenja, ključna su jer generiraju obnovljivu energiju, proizvode sekundarne sirovine te pridonose visokokvalitetnom recikliranju. Također, važno je naglasiti i da smanjuju emisije stakleničkih plinova te na koncu imaju male emisije u okoliš.

Hrvatska nema postrojenje za energetsku oporabu otpada, a upravo u navodima FZOEU-a krije se odgovor na pitanje ‘’Treba li termička oporaba u Hrvatskoj?’’. Jednoglasno – treba.

Da je to dobar put dokazuje i činjenica da je u EU termička oparoba najzastupljeniji oblik zbrinjavanja komunalnog otpada.

Zaključno, na prvom danu konferencije fokus je bio na temama kao što su stanje termičke oporabe otpada u Europskoj uniji, energetski potencijali u Republici Hrvatskoj u području W2E, uz panel diskusiju o tome treba li se u Hrvatskoj uopće primjenjivati termička oporaba otpada.

Konferencija Waste2Energy nastavlja se i danas (petak, 28. travnja) s razgovorima  u području termičke oporabe otpada, uz naglasak na primjerima dobre prakse i konstruktivnoj razmjeni mišljenja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.