Potrebne hitne izmjene zakona koje će ići u korist kupaca električnih vozila

Potrebne hitne izmjene zakona koje će ići u korist kupaca električnih vozila

U prvom kvartalu ove godine vozni park u Hrvatskoj povećan je za samo 648 ekološki prihvatljivih vozila, što je tek 3,69 posto od ukupnog broja registriranih vozila u ovom razdoblju. Na razini EU “čista” vozila u ožujku čine 13,9 posto ukupne prodaje automobila.

Hrvatska po broju ekološki prihvatljivih vozila značajno zaostaje za ostalim zemljama članicama i prosjekom EU. S druge strane, kupnja električnih vozila sufinancira se jednim od najvećih iznosa u EU, većim od onog koji Njemačka daje svojim građanima, rečeno je na panelu Energetski učinkovita budućnost voznog parka u Republika Hrvatska, preduvjeti i problemi u organizaciji Udruženja za promet motornih vozila pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Posljednjih nekoliko godina poremećaji u opskrbnim lancima kočili su automobilsku industriju, koja se suočila s nedostatkom određenih komponenti, što je produžilo rokove isporuke vozila. U ovoj godini došlo je do stabilizacije ponude komponenti i hvatanja koraka s potražnjom, što se pozitivno odrazilo na prodajne rezultate. U ožujku je u EU isporučeno 28,8 posto više vozila nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci ACEA, EU organizacije proizvođača vozila.

"Takvo stanje bilježimo iu Hrvatskoj, gdje je taj broj još nešto veći - prema podacima Promocije plus registrirano je 13.247 novih vozila, što je 35,7 posto bolji rezultat nego u istom razdoblju prošle godine. Nešto veći skok u usporedbi s ostalim članicama EU i možemo protumačiti rekordna predviđanja ove turističke sezone, pa se u tom kontekstu i rent-a-car kuće pripremaju za sezonu i traže 'veće vozilo',” rekao je Josip Zaher, predsjednik ŽK Zagreb i savjetnik predsjednika HGK za trgovinu.

Članovi Udruženja trgovine motornim vozilima HGK zalažu se za veći broj ekološki prihvatljivijih vozila na hrvatskim cestama, no trenutni udio takvih automobila u godišnjoj prodaji u 2022. iznosi samo 3,1 posto, što je znatno manje od prosjeka EU.

Prema podacima ACEA-e, prodaja električnih vozila u zemljama EU u stalnom je porastu te je lani u prosjeku zauzimala 12,1 posto ukupnog tržišta. U prvom tromjesečju ove godine broj novih električnih vozila u RH bio je tek neznatno veći - 3,69 posto od ukupnog broja registriranih vozila u ovom razdoblju, dok su u EU električna vozila činila 13,9 posto od ukupno prodaja u ožujku.

Hrvoje Paver, tajnik Udruženja trgovine motornim vozilima HGK, istaknuo je kako Hrvatska sve više zaostaje za ostalim članicama Europske unije te je krajnje vrijeme da se omoguće značajne izmjene zakonskog okvira koje će ići u korist kupaca električnih vozila.

"Jedna od mogućnosti koju je Udruga već predložila je povećanje ukupnog proračuna namijenjenog sufinanciranju električnih vozila. No, ako to rješenje trenutno nije moguće, drugo, manje popularno, ali realnije rješenje je smanjenje iznosa sufinanciranja po vozilu.Bogata Njemačka, primjerice, sufinancira kupce električnih vozila s iznosom od 4500 do 6750 eura, a mi smo u zadnjem krugu natječaja nudili do 9290 eura po vozilu, a prvi susjed Slovenija više nego upola manje – do 4500 eura po vozilu”, iznio je zanimljivu usporedbu Paver.

Također, kupci električnih vozila u Sloveniji imaju pravo na 100-postotni odbitak pretporeza pri kupnji za pravne osobe, dok je kod nas još uvijek 50 posto, što je rezultat koji su Udruga i Ministarstvo financija dogovorili od 2018. godine – za sva osobna vozila koja koriste pravne osobe.

U Hrvatskoj je trenutno registrirano oko 1,5 milijuna vozila, od čega najviše osobnih automobila (oko 1,83 milijuna). Prosječna starost registriranih vozila je 14,6 godina, a osobnih automobila gotovo 13,3 godine. Najveću skupinu vozila čine ona starija od 10 godina i to gotovo 70 posto, statistika je iznesena u raspravi o temi Stanje voznog parka u Republici Hrvatskoj - realnost i vizija budućnosti.

Hrvatska nikada dosad nije imala stariji vozni park, što je loše sa sigurnosnog i ekološkog aspekta, a zaključak rasprave je da se situacija neće promijeniti dok se ne promijeni porezni sustav. Sadašnje trošarine su vrlo visoke i demotivirajuće za kupnju novih automobila.

Sudjelujući u drugom dijelu panela na temu Energetski učinkovita vozila i održivo gospodarstvo , Maja Rajčić , voditeljica Sektora za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ocijenila je kako je suradnja s HGK u provedbi programa uspješna. za poticanje energetski učinkovitih vozila bila vrlo dobra, što pokazuju izvrsni rezultati, odnosno iskorištenost dodijeljenih sredstava.

"Svakako ćemo nastaviti s programom, ali planiramo prilagodbu modela financiranja. Naime, u tijeku je detaljna stručna analiza postojećeg sustava i rezultata, nakon čega ćemo dodatno optimizirati način raspodjele i postotak ko -financiranja, odnosno pojedinačnih iznosa poticaja", najavio je Rajčić.

"Ima prostora za značajan napredak i veću promociju energetski učinkovitih vozila. Nadamo se da ćemo ovim panelom uspjeti potaknuti izvršnu vlast na još učinkovitije korake, jer samo tako se možemo približiti zajedničkom cilj Europske komisije - smanjiti štetne emisije u prometu do 2030. godine za (čak) 55 posto“, zaključio je Hrvoje Paver.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.