Kako snažna i izvozna orijentirana industrija Zagorja zadržava konkurentnost

Kako snažna i izvozna orijentirana industrija Zagorja zadržava konkurentnost

Za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije 2021. godina bila je najbolja godina do sada. Od 2017. godine ova županija ostvaruje godišnji rast broja poduzetnika i broja zaposlenih. Ukupni prihodi i izvoz porasli su za više od 30 posto, a važno je naglasiti da je povećana produktivnost rada. O snazi ​​zagorskog gospodarstva, koje je među najboljim izvorima u Hrvatskoj, govori analiza glavnog ekonomista HGK Gorana Šaravanja . To su rezultati koji su omogućili rast plaća kao važnog čimbenika zadržavanja i privlačenja kvalificirane radne snage.

Jednako dobri rezultati očekuju se iu 2022. godini, ali tvrtke ove županije očekuju i mnoge neizvjesnosti s rastom kamata, inflacije i utjecajem rata u Ukrajini na cijene energenata i sirovina u narednom razdoblju. Kako u ovakvim vremenima postići ravnotežu između opreza i razvoja bila je tema konferencije u organizaciji HGK ŽK Krapina Industrija Zagorje: Konkurentnost, održivost i modernizacija koja je održana danas u Zaboku.

Najvažniji zagorski gospodarstvenici govorili su o tome kako prilagođavaju svoje poslovanje s obzirom na smanjenu globalnu gospodarsku aktivnost, a istovremeno ispunjavaju investicijske uvjete potrebne za održavanje konkurentnosti. Tako su na okruglom stolu sudjelovali predstavnici tvrtki AquafilCRO, Kotka, Omco Croatia, Prostoria, Valoviti papiri-Dunapack i Vetropack Straža . Industrijske tvrtke kontinuirano dokazuju svoju opredijeljenost za proizvodnju, izvoz i zapošljavanje. Svjesni su da svoju konkurentnost mogu održati samo ulaganjem u automatizaciju, digitalizaciju, energetsku učinkovitost i dekarbonizaciju.


Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je kako je gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije izvozno orijentirano te da Zagorje ima pokrivenost uvoza izvozom od oko 180 posto.

"Od trećeg tromjesečja 2013. naše gospodarstvo kontinuirano raste i lani je bilo preko 15,3 milijarde kuna, dobit nikada nije bila veća i vjerujem da ćemo se ove godine približiti novim rekordima. U Zagorju smo naučili da prije svega moramo vjerovati u sebe, u svoje ljude i svoje znanje, nikad nam nitko ništa nije dao, sami smo se borili, ali smo uvijek htjeli biti partner, uvijek smo htjeli biti na prvoj crti i koristili smo europske Sindikalni fondovi koji su nam jako dobro stajali na raspolaganju „Zagorje je s prijateljima iz Međimurja i Varaždina bilo na dnu ljestvice, između 16. i 18. mjesta, a jučer je objavljena informacija da smo peti po prosječnim plaćama u Republike Hrvatske, a na tome moramo zahvaliti našim gospodarstvenicima“, rekao je župan Wheeler.

Strateškim projektima od nacionalnog interesa. Niz objektivnih pokazatelja pokazuje da nešto radimo dobro - od rejting agencija do ulaganja međunarodnih korporacija u Hrvatsku. I u tom smjeru nastavljamo raditi, vodeći računa o poticanju uspješnih ljudi poput vas, ali i pomoći našim građanima kojima je pomoć potrebna, posebice u kriznim vremenima. Izazovi će i dalje biti pred nama, ali uvjeren sam da ih možemo iskoristiti kako bismo Hrvatsku još bolje pozicionirali kao poželjnu investicijsku destinaciju i učinili je još boljim mjestom za život“, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja. ali i da kao društvo pomažemo onim našim građanima kojima je pomoć potrebna, posebice u kriznim vremenima. Izazovi će i dalje biti pred nama, ali uvjeren sam da ih možemo iskoristiti kako bismo Hrvatsku još bolje pozicionirali kao poželjnu investicijsku destinaciju i učinili je još boljim mjestom za život“, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja. ali i da kao društvo pomažemo onim našim građanima kojima je pomoć potrebna, posebice u kriznim vremenima. Izazovi će i dalje biti pred nama, ali uvjeren sam da ih možemo iskoristiti kako bismo Hrvatsku još bolje pozicionirali kao poželjnu investicijsku destinaciju i učinili je još boljim mjestom za život“, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja.Davor Filipović.


"Planovi koje su danas predstavile najveće izvozne tvrtke iznimno su značajan, ali svakako ne i jedini potencijal za razvoj zagorske industrije. Za dugoročno očuvanje udjela industrije i izvoza u BDP-u ove županije te eventualno iskorištavanje Mogućnosti povratka proizvodnje u EU nisu dovoljne same aktivnosti tvrtki, već nam treba opći društveni konsenzus o važnosti industrije i izvoza, a potom i kreiranje novih mjera i politika u obrazovanju, zadržavanju mladih i uvoza radne snage“, rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš .

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.