HGK priopćenje - Ključnu ulogu u tranziciji hrvatskog gospodarstva imat će financijski sektor

HGK priopćenje - Ključnu ulogu u tranziciji hrvatskog gospodarstva imat će financijski sektor

Hrvatski financijski sustav je stabilan i otporan. Od ulaska u EU, bilježimo konstantne suficite u tekućem računu platne bilance zbog čega je inozemna zaduženost poduzeća i države u stalnom padu, rečeno je na godišnjoj konferenciji Dan hrvatskih financijskih institucija, pod nazivom Poslovanje s novom valutom i monetarnim okvirom. U organizaciji Odjela za financijske institucije i makroekonomske analize HGK, a pod pokroviteljstvom Ministarstva financija i u partnerstvu s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga, Konferencija se održava u zagrebačkom u Hotelu Westin.

 Makroekonomske neravnoteže u Hrvatskoj danas su znatno manje nego ikada u našoj povijesti. Prije ulaska u EU, imali smo gotovo kronični deficit u tekućem računu platne bilance i proračuna. Danas, čak i s izraženim energetskim i sirovinskim i cjenovnim šokovima je prošlogodišnji deficit u tekućem računu iznosio jedva 1,2% BDP-a.

Stabilan i snažan financijski sustav bit će važan i u budućnosti, za zelenu i digitalnu transformaciju gospodarstva koja je jedan od glavnih prioriteta Europske unije i Hrvatske.

 „Ključnu ulogu u tranziciji hrvatskog gospodarstva prema održivom poslovanju imat će financijski sektor, a vi poduzetnici već danas svojim pozitivnim primjerima pokazujete spremnost na promjene svojih poslovnih modela prema održivosti. Pokrenuli smo ESG Akademiju HGK koja  kroz sektorske radionice na praktičan način detaljno obrađuje problematiku određenih sektora u području ESG upravljanja i izvještavanja. HGK i putem Digitalne komore pridonosi povezivanju gospodarstvenika s izvorima financiranja“, kazao je na otvaranju Konferencije Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj.

Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav Ministarstva financija, kazala je da je za sve uspjehe hrvatske ekonomije zasigurno uvelike zaslužan uspješan i otporan financijski sustav te da je velika zasluga financijskog sektora i za uspješan prelazak na euro.

Guverner HNB-a Boris Vujčić ocijenio je da je hrvatski bankovni sustav iznimno stabilan i profitabilan u neizvjesnom okružju rastućih troškova financiranja i previranja u globalnom bankarstvu. „Tome pridonose stabilizacija gospodarskog rasta i popuštanje inflacijskih pritisaka, kao i visoka razina kapitala i likvidnosti domaćih banaka. Profitabilnost banaka mogla bi dodatno porasti u okružju rastućih kamatnih stopa, unatoč mogućem povećanju kreditnog rizika zbog rasta tereta otplate duga za građane i poduzeća. Pritom su prilagodbe povezane s uvođenjem eura ublažile intenzitet prijenosa restriktivne politike Europske središnje banke na domaće kamate u odnosu na ostale članice europodručja“, kazao je Vujčić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.