Hrvatska ima sve preduvjete biti predvodnik energetske tranzicije

Hrvatska ima sve preduvjete biti predvodnik energetske tranzicije

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti danas je održana PowerUp konferencija o energetskoj učinkovitosti i zelenoj tranziciji. Okupljeni domaći i europski stručnjaci iz poslovnog i energetskog sektora na tragu klimatskih promjena, sigurnosti opskrbe, volatilnosti cijena ponudili su moguća rješenja kroz obnovljive izvore energije te osvijestili potrebu za što bržom zelenom tranzicijom. Iako energetska tranzicija i obveza dekarbonizacije te smanjenja ovisnosti o fosilnim gorivima nosi značajne izazove, ulaganje u energetsku učinkovitost i vlastite proizvodne energetske kapacitete može stvoriti čvrste temelje za dugoročno održivi rast hrvatskog gospodarstva, čulo se na konferenciji.

 „Zahvaljujući iznimnim resursima obnovljivih izvora energije, Hrvatska ima odlične preduvjete za uspješnu energetsku tranziciju, no pred nama je još puno koraka kako bismo to i ostvarili. Prvenstveno je potrebna znatno veća suradnja svih dionika kako bi se otklonile regulatorne i administrativne prepreke“, poručila je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK.

Prijelaz na održivu industriju zahtijeva i čišću energiju, slaže se i Stephanie E. Trpkov, dugogodišnja konzultantica u Svjetskoj banci: ’’Udio industrijskog sektora u ukupnoj potrošnji energije u Hrvatskoj je 2021. godine iznosio petnaest posto, dok je prometni sektor činio 32,3 posto. Kompanije u Hrvatskoj pod utjecajem su globalnih trendova i morat će se prilagoditi kako bi ostale konkurentne, stoga su nužne konkretne mjere za dekarbonizaciju i njihova provedba kroz strateška partnerstva i održive mogućnosti financiranja.’’

Unatoč brojnim izazovima, postoje kompanije koje su odvažile krenuti ‘’zelenim’’ putem, te već bilježe iznimne rezultate. Vodeća turistička kompanija Valamar Riviera realizirala je ambiciozan projekt solarnih elektrana uz pomoć tvrtke E.ON Solar, vodeće kompanije u Hrvatskoj za projektiranje i izgradnju solarnih elektrana, dio E.ON Hrvatska grupe. Suradnja je obuhvatila  postavljanje solarnih elektrana na 32 Valamarova objekta duž obale Jadrana što pokriva šest posto Valamarove ukupne potrebe za električnom energijom

“Valamar već niz godina ulaže značajna sredstva u projekte energetske učinkovitosti i obnovljive izvore energije, s čime ćemo intenzivno nastaviti u idućem periodu. Naš je cilj do 2025. godine, u sklopu naše ESG strategije,  putem solarnih elektrana pokriti 15% ukupne potrebe za električnom energijom”, izjavila je Tea Pestotnik Prebeg, direktorica sektora kvalitete i održivosti Valamara, koja je navedena rješenja predstavila na PowerUp konferenciji.

Isto je odlučila i Pliva, u čijem će pogonu u Savskom Marofu uskoro u rad biti puštena solarna elektrana instalirane snage 9.71 MWp, što odgovara prosječnoj godišnjoj potrošnji 2000 kućanstava.

"Postavljeni solari zadovoljit će gotovo 30% potreba za električnom energijom Plivinih proizvodnih pogona na toj lokaciji. Za nas je to dodatna potvrda Tevinih i Plivinih nastojanja da unaprijede ekološke standarde u sklopu svoga poslovanja s ciljem povećanja energetske učinkovitosti. Pliva je već danas, na obje svoje lokacije, certificirana prema ISO 50001 standardu, koji se odnosi na upravljanje energijom te već više od 6 godina posjeduje Certifikat ZelEn koji se dodjeljuje onim subjektima koji koriste zelenu energiju odnosno onu dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora“, izjavila je Romana Šantar, izvršna direktorica Teva Active Pharmaceutical Ingredients Hrvatska (TAPI) i članica Uprave Plive.

Kroz svoje poslovanje E.ON Hrvatska, organizator PowerUp konferencije, pozicionirao se kao pouzdan energetski partner koji se može nositi sa svim izazovima u energetskom  sektoru, ima mogućnost isporučiti potrebna rješenja i pružati podršku tijekom duljeg razdoblja.

''Kao predvodnici zelene energetske tranzicije, preuzeli smo vodeću ulogu u projektima infrastrukturnih energetskih rješenja i na tome ne planiramo stati. Vjerujemo da je upravo sada vrijeme da se iskoristi ovaj zamah s obnovljivim izvorima energije. Iza nas je najgora godina za energetsko tržište, ali i godina nam je otvorila vidike kako postati efikasniji i kako se nositi s krizama.  Zadaća svih dionika je oblikovati buduće energetsko tržište, što nije moguće bez ispravne strategije i ubrzanja investicija, posebno u infrastrukturu, što će nam omogućiti razvoj tržišta u smjeru postizanja održive energetske budućnosti. Naša je zadaća u poticanju energetske tranzicije omogućiti kupcima da postanu učinkoviti u korištenju energetskih rješenja. Tu smo i spremni smo odraditi svoj dio posla. Vjerujemo u svijetlu energetsku budućnost i da će dio ovih rješenja donijeti takvu budućnost i na hrvatsko tržište'', poručio je Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON Hrvatska.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.