Dan Slovenije u Hrvatskoj: Živimo jedni uz druge te u najpoželjnijim državama za život u Europi

Dan Slovenije u Hrvatskoj: Živimo jedni uz druge te u najpoželjnijim državama za život u Europi

Slovenija i Hrvatska nedavno su se našle u vrhu najpoželjnijih država za život u Europi. Možda tako ne misli dio stanovnika obiju država, ali sigurno da je razloga za ovu laskavu titulu koju je dodijelilo jedno medijsko istraživanje, jako puno.

Stoga je i futurologinja poduzetništva i socioloških odnosa Sanela Dropulić, direktorica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku www.osjetihrvatsku.hr provela istraživanje u 2021. i prvom dijelu 2022. godine na temu Slovensko – hrvatskih odnosa, a u susret drugoj po redu bilateralnoj poduzetničkoj manifestaciji Dan Slovenije u Hrvatskoj – danu za poslovne suradnje i povezivanje, Varaždinske Toplice, 10. 05. 2023. od 10 do 14 sati. (organizatora Grada Varaždinskih Toplica i poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku, nekadašnji Ženski poduzetnički centar o kojemu više možete pogledati OVDJE)

Slovenija i Hrvatska žive zajedno u Europskoj Uniji, a ponekad se čini kao da su razdvojene cijelim kontinentima. Slovenija i Hrvatska se dobro poznaju, ali se često čine kao da se ne razumiju. Slovenci o građanima Hrvatske misle da su dobri u nogometu, da imaju predivno more, da imaju odlične pjesme (Olivera obožavaju, a tko ne bi). Građani Hrvatske o Slovencima misle da su odlični gosti na našem moru te uvijek dobro došli, da imaju lijepu i očuvanu državu, čija je priroda zadivljujuća te da vole odlaziti na skijanje u Sloveniju – ističe dio rezultata istraživanja futurologinja Sanela Dropulić, napravljenog u cilju promocije i održavanja drugog po redu Dana Slovenije u Hrvatskoj. (više o ovom istraživanju šaljemo u novim press informacijama tijekom travnja i svibnja)

Na Danu Slovenije u Hrvatskoj očekujemo više od 200 poduzetnica i poduzetnika, kao i onih koji to žele biti iz svih krajeva Slovenije i Hrvatske, a s ciljem da u uvjetima koji nas poslovno i egzistencijalno okružuju iznađemo najkvalitetnija rješenja za uspješno poslovanje, prodaju, odnose s klijentima, plasman proizvoda i usluga...

Gospodarstva Slovenije i Hrvatske zajedno čine 1 posto BDP-a Europske Unije (podaci EUROSTAT) čime više nego zorno pokazujemo kako tek zajedno i u međusobnoj suradnji možemo ostvariti očekivane tržišne rezultate. 

Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu neprekidno teži jačanju već inače odlične gospodarske suradnje između Slovenije i Hrvatske. Obje države međusobno su među najvažnijim gospodarskim partnerima s robnom razmjenom koja je prošle godine uz 35% rast premašila 7,4 milijarde eura. U stalnom je porastu i razmjena usluga. Slovenija i Hrvatska jedna su drugoj i najvažniji investitori: čak svaki treći euro slovenskih stranih investicija uložen je u Hrvatskoj i skoro svaki drugi euro hrvatskih investicija u Sloveniji. Sve više jača i prekogranično obavljanje usluga i sve je više prekograničnih projekata. Slovenci sa skoro 10% udjela spadamo i među najvažnije partnere na tržištu hrvatskog turizma. Veleposlanstvo pozdravlja inicijativu poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku za organizacijom 2. Dana Slovenije u Hrvatskoj te u njoj rado surađuje. Događaj dokazuje odličnu bilateralnu suradnju također i na poduzetničkoj razini, a posebice naglašava značenje ženskog poduzetništva i ujedno je važan katalizator poslovne suradnje.
Dobrodošli i vidimo se na 2. Danu Slovenije u Hrvatskoj, u Varaždinskim Toplicama,

10.svibnja 2023. godine – izjavio je veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj Gašper Dovžan.

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što će Grad Varaždinske Toplice, grad prijatelj poduzetništva biti domaćin drugog po redu bilateralno poduzetničkog susreta Dan Slovenije u Hrvatskoj koji će se održati 10. 05. u kongresnoj dvorani Minerva Varaždinske Toplice. Budući da se nalazim na čelu jednog prekrasnog malog grada, u kojem živim i kojeg živim, a s druge strane svoj radni vijek sam provela na realnom sektoru, moje zadovoljstvo time je još veće jer su prepoznate te male, a zapravo velike vrijednosti koje zajednički vode istom cilju. Rastu, razvoju i napretku poduzetništva i lokalne zajednice, kako kod nas, tako i u nama prijateljskoj i uvijek otvorenoj za suradnju u mnogim poljima, pa tako i u gospodarstvu – Republike Slovenije. Jer jedino tako kroz zajedničku suradnju možemo razviti mnogo projekata i dobrih rezultata, te pozitivnu i zdravu budućnost za sve nas – ocijenila je Dragica Ratković, gradonačelnica Varaždinskih Toplica.

Valores kompanija sa sjedištem u Ljubljani te u Zagrebu drugi puta sudjeluje na bilateralno poduzetničkoj manifestaciji Dan Slovenije u Hrvatskoj, Sretni smo da možemo svoja iskustva, ideje, kao i sadržaje koje baštinimo na oba tržišta, podijeliti na ovoj manifestaciji  te da možemo i naučiti i od slovenskih i od hrvatskih sudionika nešto dodatno za još bolji i kvalitetniji tržišni nastup. Izazovna su vremena, koja traže odlučna i kvalitetna rješenja, a siguran sam da je ova manifestacija jedan od tih. Povezivanje, suradnja i prije svega uzajamnost djelovanja posebice sada kada više nema niti granice između Slovenije i Hrvatske, dolaze sve više do izražaja te sam sretna da kompanija kojoj sam na čelu može biti dio tih angažiranih i poduzetnih bilateralnih aktivnosti – izjavila je Irena Linasi, CEO Tim Valores Ljubljana i CEO Gold Valores Zagreb.

Po drugi puta sudjelujemo na Danu Slovenije u Hrvatskoj, a koji je prilika za razmjenu iskustva, učenje i umrežavanje poduzetnika. Jer poduzetnici uvijek imaju što reći jedni drugima i potpuno se razumiju; bilo da se radi o onima koji tek sada kreću u poduzetništvo, bilo da se o radi o onima s dugim poduzetničkim iskustvom, bilo da se radi o naglom usponu, o propasti i ponovnom dizanju iz pepela. Sve je to normalno na  poduzetničkom putu. Vidimo se u Varaždinskim Toplicama – poručila je Darinka Bistrović, direktorica tvrtke Didacta Advance doo iz Čakovca.

Na Danu Slovenije u Hrvatskoj sudjeluje i Milena Pleško iz Ljubljane, vlasnica tvrtke AGLAIA organiziranje srečanj d.o.o., prvi puta kao sudionica, ove godine i kao predavačica, s obzirom da kao izniman poznavatelj međuljudskih odnosa stiže i na hrvatsko tržište i među buduće hrvatske klijente.

Predavat ću o odnosima u današnje vrijeme. Kako smo se mi ljudi, a time i naši odnosi, promijenili dolaskom moderne tehnologije. O zamkama i izazovima današnjih odnosa. Znamo li slušati i biti saslušani? Odnos prema sebi i prema drugima. Kakav odnos imate prema sebi i prema sebi? Govorit ću o strahovima i formulama ljubavi. Ne gubite život u potrazi za pravom osobom. Želim na hrvatsko tržište prenijeti mogućnosti za još više ljudi, svijest i mogućnost pronalaska prave osobe te mogućnosti edukacije i nadogradnje znanja o rješavanju naših emocionalnih čvorova koji nas vežu i oduzimaju životnu energiju i zamagljuju nam pogled stvarnog svijeta – ističe Milena Pleško, slovenska stručnjakinja za matchmaking i povezivanje samaca.

Za uspješnu slovensku tvrtku s bogatom tradicijom poslovanja radi na hrvatskom tržištu poduzetnik Filip Babli iz Osijeka.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.