U HGK su dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK su dodijeljene nagrade Top of the Funds

Povodom Svjetskog dana investicijskih fondova Hrvatska gospodarska komora dodijelila je godišnje nagrade Top of the Funds za poslovne rezultate ostvarene u 2022. godini. Grupacija UCITS fondova Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova HGK tradicionalno dodjeljuje nagrade prema kriterijima Grupe u osam kategorija.

„Nagradama UCITS Funds Group odaje priznanje najuspješnijim investicijskim fondovima i tvrtki koja je ostvarila dobre rezultate u 2022. godini, iako su rast referentnih kamatnih stopa, visoka inflacija i usporavanje gospodarskog rasta u svijetu predstavljali važne komplikacije na vrhu. dugogodišnjih strukturnih čimbenika prijetnji poput digitalizacije“, rekao je glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja i izrazio zadovoljstvo što je uspješna suradnja udruge koja okuplja financijske institucije s regulatorima: HANFA-om, HNB-om i Ministarstvom financija. , postignut je na svim područjima od interesa za članove.

Predsjednik Udruge investicijskih i mirovinskih fondova i predsjednik Grupacije UCITS fondova Hrvoje Krstulović zahvalio je ulagačima na povjerenju u investicijske fondove i trudu kompanija.

"Investicijski fond omogućuje jednostavan i učinkovit način ostvarivanja dugoročne štednje i ulaganja građana na tržištu kapitala, posebice kroz investicijske planove, odnosno redovite mjesečne uplate. Dostupnost i modernost investicijskih fondova neprestano raste kroz inicijative poput digitalizacije i nove strategije upravljanja, kao i usmjerenost na promicanje ekoloških i društvenih čimbenika“, istaknuo je Krstulović.

Nagradu za najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom dobio je InterCapital Dollar Bond fond, koju je u ime InterCapital Asset Managementa preuzeo Dario Bjelkanović , fond manager.

InterCapital Short Term Bond najbolji je kunski kratkoročni obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom, a nagradu je primio Niko Maričić , fond menadžer u InterCapital Asset Managementu.

Nagradu za najbolji europski kratkoročni obveznički investicijski fond s javnom ponudom dobio je OTP e-start fond kojim upravlja tvrtka OTP Invest.

„OTP e-start započeo je s radom prije 10 godina. U tom smo razdoblju pomno birali investicije i nastojali svim investitorima pružiti kvalitetnu uslugu. Prošlogodišnje okruženje potaknuto visokom inflacijom i kamatnim stopama stvorilo je značajne izazove u upravljanju imovinom ne samo za nas, već i za druge upravitelje. No, uspjeli smo dokazati da je u takvim uvjetima moguće ploviti i da uz velike napore možemo opravdati povjerenje naših investitora. Tim načelom nastojat ćemo se voditi i ubuduće, kako bismo dokazali da je dugoročno ulaganje dobar način za unapređenje imovine“, istaknuo je Igor Filipović, voditelj Odjela upravljanja nekretninama OTP Investa, koji je prihvatio nagrada.

Nagrada u kategoriji najboljeg dioničkog otvorenog investicijskog fonda s javnom ponudom i ove je godine pripala fondu Capital Breeder. Primajući nagradu, Ivan Beljan , predsjednik Uprave Global Investa, istaknuo je kako je Capital Breeder drugu godinu zaredom proglašen najboljim otvorenim dioničkim fondom.

"Nakon fantastične 2021. godine, prošla je godina bila puno zahtjevnija te smo tim više ponosni na ostvareni rezultat u situaciji kada su gotovo svi svjetski dionički indeksi imali negativne prinose. Zahvaljujem UCITS Funds Group na dodjeli ove nagrade i svim ulagačima na njihovom kontinuiranom povjerenju", rekao je Beljan.

Nagradu za najbolji umjereni mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom dobio je fond Allianz Portfolio kojim upravlja Allianz Invest.

"Unatoč izazovnim kretanjima na tržištima kapitala u 2022. godini, ova je nagrada dokaz da Allianzov fokusiran i agilan pristup upravljanju ulaganjima uz pažljivo praćenje tržišta, makroekonomskih osnova te kvalitetnih i perspektivnih izdavatelja donosi uspješne rezultate. Zahvaljujemo svima koji su prepoznali našu vrijednost te ostajemo fokusirani na ostvarenje investicijskih ciljeva iu narednom razdoblju“, izjavila je prilikom primanja nagrade Ana Cvitan Penezić , članica Uprave Allianz Investa.

Nagradu za najbolji konzervativni mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom dobio je fond Eurizon HR Conservative 10. Prilikom primanja nagrade Marko Polić , glavni fond menadžer Eurizon Asset Management Croatia, istaknuo je kako je riječ o iznimnom čast im je da su drugu godinu zaredom dobitnici nagrade u kategoriji - konzervativni mješoviti fondovi.

„Ove godine to je naš fond Eurizon HR Conservative 10, otvoreni investicijski fond s javnom ponudom, koji je također dobio nagradu za najbolji mješoviti fond u 2017. i 2018. godini. Ovo je priznanje za naš dosadašnji rad i trud, a mi ćemo i dalje ulagati maksimalne napore i nastojati u zadanim tržišnim uvjetima ostvariti zadovoljavajuće rezultate za naše dioničare iu narednim godinama. Koristimo ovu priliku da zahvalimo svim našim klijentima na ukazanom povjerenju", rekao je Polić. 

U kategoriji najboljeg posebnog otvorenog investicijskog fonda s javnom ponudom ove godine nagradu je dobio fond ZB bond 2024 USD društva ZB Invest. Nagradu je primio Davor Vorih , fond menadžer, koji je istaknuo važnost financijskog opismenjavanja i nastavka edukacije investitora kako bi bolje razumjeli investicijske fondove te investirali i štedjeli putem tržišta kapitala.

Nagradu za najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2022. godini dobio je InterCapital Asset Management.

"Ova nagrada, koja dolazi od naših kolega iz branše, predstavlja priznanje našem predanom radu, stručnosti i talentu koji svakodnevno ulažemo u ono što radimo. InterCapital je svojim kontinuiranim inovacijama nastojao i nastoji odgovoriti na trendove tako što pokretanjem prvih ETF-ova u Hrvatskoj i susjednoj Sloveniji, uvođenjem ESGa principa u naš investicijski proces te uvođenjem FinTech aplikacije Genius - prvog hrvatskog robo-savjetnika Sve to nam daje priliku da s dozom optimizma gledamo u budućnost, znajući da da smo svoje poslovanje već počeli prilagođavati vremenu koje dolazi. Koristim priliku i dodatno zahvaljujem svim kolegama u InterCapitalu na predanom radu bez kojeg cijeli ovaj rezultat ne bi bio moguć. Najbolji primjer za to su dr. dvije nagrade koje smo danas dobili u dva,nama dragim i važnim kategorijama, kategorijama obvezničkih fondova“, rekao jeNagradu je primio Hrvoje Čirjak , član Uprave InterCapitala.

Svjetski dan investicijskih fondova obilježava se 19. travnja jer je na taj dan rođen Abraham van Ketwich, Nizozemac koji je prije 240 godina osnovao prvi investicijski fond u svijetu i postavio temelje fondovske industrije. Tim će povodom HGK i Grupacija fondova UCITS tijekom travnja i svibnja održati predavanja za studente nekoliko fakulteta s ciljem približavanja fondova mladima i podizanja financijske pismenosti društva.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.