Uhićenja u Rijeci i Međimurju - zbog riječke sortirnice otpada

Uhićenja u Rijeci i Međimurju - zbog riječke sortirnice otpada

Na području Rijeke i Međimurja traje velika policijska akcija prema nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO). Zbog sumnje u malverzacije s novcem iz fondova EU-a vezano za projekt izgradnje sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi - pet je osoba uhićeno. U tijeku je premetačina njihovih domova. Sumnja se na nezakonito pogodovanje prilikom natječaja, ali i da je cijeli projekt neosnovano preplaćen.

Među osumnjičenima su bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan, direktor velike međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar.

 

Odvjetnik Cišper: Moj klijent aktivno iznio obranu, nije priznao kazneno djelo

17:37

Odvjetnik Darka Žagara, Igor Cišper rekao je da je njegov klijent aktivno iznio obranu i odgovorio na sva pitanja javnog tužitelja.

- Nije priznao kazneno djelo, ispričao je cijelu proceduru, rekao je. 

Istaknuo je da će sutra dobiti rješenje i o provođenju istrage i da će doznati hoće li javni tužitelj predlagati istražni zatvor.

 

Moderna sortirnica dobila uporabnu dozvolu, no nije započela s radom

17:13

Podsjetimo, moderna sortirnica u Mihačevoj Dragi prije godinu dana je dobila uporabnu dozvolu, no do danas nije započela s radom.

 

Obersnel iznenađen, vjeruje u nevinost svojih suradnica

16:57

- Iznenađen sam ovime što se dogodilo. Irena Miličević i Jasna Kukuljan su moje dugogodišnje suradnice u koje imam apsolutno povjerenje. Naravno da vjerujem u njihovu nevinost i s obzirom da ih dobro poznajem siguran sam da nisu bile uključene u nikakve nedozvoljene i nezakonite radnje i vjerujem da će se to i dokazati kroz daljnji proces, rekao je Vojko Obersnel, bivši gradonačelnik Rijeke.

 

Osumnjičeni pred javnim tužiteljem

16:48

Svi osumnjičeni trebali bi doći u ured javnog tužitelja i biti ispitani, rekla je za Vijesti HTV-a Lucija Judnić.

Potvrdila je da je pred javnog tužitelja nešto prije 15 sati stigao gospodin Darko Žagar, vlasnik tvrtke Žagar.

- Prije njega u prostorije je došao i njegov odvjetnik koji je na pitanje novinara za što se tereti njegovog branjenika rekao da nije vidio pouku o pravima i kako će biti pametniji nakon ispitivanja, rekla je HRT-ova novinarka.

 

Izjava Ante Župića, odvjetnika Đure Horvata

16:37

Izjavu za medije dao je Ante Župić, odvjetnik Đure Horvata.

- Znam samo da se radi o gospodinu koji ima 80 godina, koji je međunarodno priznati inovator koji promovira tehnologiju saniranja i razvrstavanja otpada koju Europska unija želi, a u Hrvatskoj je nedostaje, tzv. zelenu tehnologiju kružnog gospodarenja otpadom. Znam da je projekt sortirnice u Rijeci bio bez ikakvih nedostataka, izvršen u svim rokovima, a o čemu se točno radi i koje mu se optužbe stavljaju na teret znat ću kad branjenik iznese obranu, rekao je odvjetnik Župić.

Dodao je da se čuo sa svojim branjenikom koji je, kako je rekao, jako potresen.

- Radi se o čovjeku koji nikada nikakve mrlje nije imao, radi se o uglednoj firmi koja zapošljava stotine inženjera i ima 55 zaštićenih patenata, a jedan od njih je tehnologija koja je ugrađena u sortirnicu Rijeka, istaknuo je. 

 

Jandroković o manipulacijama novcem EU-a

14:40

Upitan nakon sjednice Predsjedništva Sabora za komentar akcije EPPO-a, Gordan Jandroković je rekao da mu je nedavno članica Europskog revizorskog suda Ivana Maletić rekla da u Hrvatskoj nema više slučajeva u kojima se sumnja na zlouporabu europskog novca od drugih zemalja EU-a.

- Kaže mi da su to fenomeni koji se događaju u svim ostalim europskim zemljama. Gdje god ima europskog novca, postoje pokušaji da se s tim sredstvima manipulira i da se troši mimo zakona, rekao je Jandroković novinarima. Na novinarski komentar da je EPPO učinkovitiji od našeg DORH-a, Jandroković je odgovorio kako to ne zna. "Pogledajte statistike, ne samo o tome koliko tko pokrene postupaka nego i koliko ih uspješno privede kraju", kazao je. 

 

Uhićen direktor Tehnixa Đuro Horvat

13:59

Pod istragom su osobe povezane s međimurskom tvrtkom Tehnix koja je izvodila radove na sortirnici, a uhićen je direktor Đuro Horvat

Osim policajaca, u krugu obiteljske kuće viđen je i Horvatov odvjetnik te zaposlenici tvrtke Tehnix, koji su nakon nekog vremena napustili kuću. Na novinarsko pitanje što su radili u kući, kratko su odgovorili da su "obavljali poslove ličenja".

Osim obiteljske kuće, obavljen je i pretres vozila parkiranog na dvorištu, a neslužbeno se doznaje da su u kuću, kao svjedoci pretresa, bila pozvana dvojica radnika. Nakon pretresa, oko 13,30 sati, Horvat je odvezen u policijskom vozilu.

 

Bauk: Ako je netko u sustavu pogriješio, bit će kažnjen

13:44

- Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj uživao je, uživa i mislim da će uživati naše povjerenje. Ako su našli osnove za postupanje, vjerujemo da će postupak provesti profesionalno, da će oni koji su krivi biti kažnjeni. U ovom trenutku mi nije poznato da postoje političke osobe koje su obuhvaćene postupanjem pa ću se suzdržati od komentara, a ako je netko u sustavu pogriješio, bit će kažnjen, kazao je Arsen Bauk (SDP).

 

Istražne radnje u Gradu Rijeci i Čistoći u proteklih pola godine

13:34

Riječki gradonačelnik Marko Filipović izvijestio je na izvanrednoj konferenciji za novinare da su se u proteklih oko pola godine u gradskoj upravi i komunalnom društvu Čistoća provodile istražne radnje, ali ti su izvidi tajna pa da o tome ne može govoriti.

- Ako su medijski napisi točni, pozivam sve institucije da što prije obave sve radnje zakonom propisane i da se utvrdi je li sve što se stavlja na teret osobama koji su predmet istrage ili su uhićene čim prije razriješi. Ja kao gradonačelnik i gradska uprava se zalažemo za transparentnost svih javnih nabava jer se radi o novcu građana i sve mora biti obavljeno sukladno zakonu, rekao je.

Dodao je kako su tijekom istražnih radnji istražitelji razgovarali sa zaposlenima u gradskoj upravi i komunalnim društvima, a pružene su im sve informacije i dokumentacija koju su tražili, rekao je i dodao da s njim nisu razgovarali.

 

Uhićena dugogodišnja pročelnica za komunalni sustav Rijeke?

11:02

- Jutros je oko 9.30 počela i sjednica Gradskog vijeća Rijeke, no uoči same sjednice došlo je do komešanja i došaptavanja jer se ne zna tko je sve uhićen. No, do nas je došla informacija da je riječ o bivšoj dugogodišnjoj pročelnici za komunalni sustav Ireni Miličević, javila je novinarka Blanka Kukec. Dodala je kako će i aktualna direktorica Komunalnog društva 'Čistoća' Jasna Kukuljan danas podnijeti ostavku.

 

Na koji je način upletena velika međimurska tvrtka Tehnix?

12:02

Projekt sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi jest projekt tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca. Oni su zaduženi za tehničko izvođenje projekta. Prije dvije godine direktor Đuro Horvat kao predstavnik zajednice ponuditelja potpisao je ugovor o izgradnji sortirnice s riječkim gradonačelnikom. Projekt je težak 37 milijuna kuna, a sufinanciran je s 31,2 milijuna kuna iz europskog kohezijskog fonda, javila je za Dnevnik u podne Sara Badžek.

Javila se ispred kuće Đure Horvata koji je našoj ekipi bio nedostupan. O cijelom slučaju šute i Međimurci jer Horvat slovi kao ugledni poduzetnik i inovator na području gospodarenja otpadom. 

 

Bernardić o Vojku Obersnelu

11:55

- Što se tiče Vojka Obersnela i njegovog upravljanja - ja o tome ne mogu ništa reći budući da raspolažem s jako malo činjenica. Ali, naravno - pozivam da se svaki korupcijski slučaj, bez obzira o kojem je gradu riječ - utvrdi i da s korupcija sankcionira. Međutim - ovdje je riječ o sistemskoj korupciji, izjavio je Davor Bernardić (Socijaldemokrati). 

 

Miletić: Umiješani su izgleda svi

11:21

- Neka mi ne zamjere u Crkvi, ali ja bih i Papu birao svakih nekoliko godina, a u Rijeci se vlast nije mijenjala od 1945. Nije dobro da netko zasjedne na stolicu i onda tamo bude 10 ili 20 godina, poručio je nakon najnovijih uhićenja Marin Miletić (Most) te dodao: "Umiješani su izgleda svi, Obersnelova desna ruka, a oni kažu - neka institucije neka rade svoj posao. Trebali bi svi dati ostavke, od gradonačelnika na niže".

 

Erlić: EPPO radi potpuno neovisno

11:19

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Šime Erlić u Karlovcu je izjavio da nema načina na koji bi oni o jutrošnjim uhićenjima znali više od onoga što doznaju iz medija, jer europski javni tužitelj radi potpuno neovisno.

- Mi kao ministarstvo, kao upravljačko tijelo za potrošnju europskih fondova imamo svoj sustav kontrole trošenja europskih fondova, da surađujemo sa svim tijelima koje se bave kontrolom trošenja europskih fondova, i da je europski javni tužitelj potpuno neovisan u svome radu i da pokreću ovakve postupke kao što je ovaj jutros sukladno njihovim istragama koje oni provode naravno tajno. Tako da u ovom trenutku ne mogu kazati ništa više o tome, izjavio je. 

 

Pretraga kuće Đure Horvata - stigla i hitna pomoć

11:14

U tijeku je i pretraga kuće predsjednika kompanije Tehnix Đure Horvata. Uz policiju na mjesto događaja došla je i ekipa Hitne pomoći. 

Naime, radove na postrojenju za sortiranje otpada na lokaciji Mihačeva Draga obavile su tvrtke Tehnix i GP Krk.

 

Istragom obuhvaćene osobe iz riječke gradske uprave?

10:21

Riječki gradonačelnik Marko Filipović komentirao je navode da su istragom obuhvaćene neke osobe iz riječke gradske uprave, među njima i jedna bivša pročelnica nadležnog gradskog ureda.

- Mogu reći samo da je projekt sortirnice proveden u roku i prema troškovniku. Također tijekom kontrola projekata od strane SAFU-a i ARPA-e nisu uočene nikakve nepravilnosti i nije bilo penala. Korištenje europskih sredstava je sad predmet istrage i tijekom dana ćemo vidjeti koliki je obuhvat akcije, odgovorio je Filipović na vijećničko pitanje na aktualnom satu riječkog Gradskog vijeća. 

- Naravno da kao gradonačelnik pozdravljam rad svih institucija i u tom kontekstu i ovu situaciju. Ako se ispostavi da su medijski napisi točni, volio bih da se ova situacija što prije razriješi. (...) Zalažem se za potpunu transparentnost rada gradske uprave i komunalnih poduzeća, a javna nabava i trošenje sredstava moraju biti u skladu sa zakonom, zaključio je Filipović. 

 

EPPO: Provjerava se pet osoba i jedno trgovačko društvo

09:26

Ured europskog javnog tužitelja, u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, uhitio je danas, 4. travnja 2023., u Hrvatskoj, pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU-a. U tijeku je provođenje hitnih istražnih radnji radi prikupljanja dokaza.

Činjenice koje se provjeravaju odnose se na pet osoba i jedno trgovačko društvo, za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u sklopu projekta izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi u Rijeci. Ured europskog javnog tužitelja nakon ispitivanja osumnjičenika donijet će odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti.

 

Sporan projekt sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi

09:21

Projekt "Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnica) na lokaciji Mihačeva Draga" proveden je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. - iz europskog kohezijskog fonda projekt je sufinanciran s 31,2 milijuna kuna, a ostatak su osigurali Grad Rijeka i susjedne lokalne jedinice. Radove su u roku obavile tvrtke Tehnix i GP Krk.

Gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je, kad je prije godinu dana sortirnica otvorena, da je riječ o prvom hrvatskom postrojenju za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada, koje će omogućiti veću iskoristivost i vrijednost prikupljenih korisnih sirovina iz otpada. Zahvalio je gradovima Kastvu, Kraljevici i Bakru te općinama Viškovu, Klani, Čavlima, Jelenju i Kostreni koji su suvlasnici riječkog Komunalnog društva Čistoća što su, zajedno s Gradom Rijekom, odlučili ući u projekt i sufinancirati ga.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/po-nalogu-eppo-a-uhiceno-nekoliko-osoba-u-rijeci-i-medimurju-10697918

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.