Ministar Banožić s mađarskim i slovačkim kolegama u Székesfehérváru u Mađarskoj

Ministar Banožić s mađarskim i slovačkim kolegama u Székesfehérváru u Mađarskoj

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u petak 31. ožujka 2023. u Mađarskoj na svečanosti proglašenja Inicijalne operativne sposobnosti Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva Centar (HQ MND-C), zajedno s ministrom obrane Mađarske Kristófom Szalay-Bobrovniczky i državnim tajnikom Ministarstva obrane Slovačke Marianom Majerom. Svečanosti su nazočili zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije u Monsu i zapovjednik Američkih snaga za Europu (SACEUR) general Christopher G. Cavoli te zapovjednik Združenog savezničkog zapovjedništva (Allied Joint Force Command) u Brunssumu general Guglielmo Luigi Miglietta.

Današnjom ceremonijom obilježava se postizanje inicijalne operativne sposobnosti Zapovjedništva koja je postignuta tijekom 2022., koje predstavlja važan korak i prekretnicu u daljnjem razvoju ovog Zapovjedništva. Dostizanje pune operativne sposobnosti planirano je do kraja 2023. godine.

“Istaknuta je uloga Hrvatske u osnivanju Zapovjedništva kao i doprinos prvog zapovjednika, hrvatskog general-bojnika Denisa Tretinjaka u procesu uspješnog razvoja Zapovjedništva”, poručio je ministar Banožić istaknuvši kako će se ustrojavanjem ovog Zapovjedništva povećati sigurnost srednjoeuropske regije.

“Mađarski, slovački i hrvatski časnici, dočasnici i vojnici stoje rame uz rame i rade zajedno na izgradnji sposobnosti koje su potrebne Savezu”, rekao je Banožić istaknuvši kako mu je zadovoljstvo vidjeti da se i druge saveznice pridružuju ovom stožeru što je još jedan dokaz jedinstva NATO-a i solidarnosti svih saveznica.

“Ujedinjeni smo u naporima stalnog poboljšavanja sposobnosti i povećanja interoperabilnosti obukom i zajedničkim radom s našim partnerima i saveznicima. Hrvatska je predana i ostat će predana tim nastojanjima, osobito sada kad je ruska agresija na Ukrajinu promijenila sigurnosnu situaciju u Europi čime je značajno porasla i važnost multinacionalnog zapovjedništva u Mađarskoj”, poručio je Banožić.

Osnivanje Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva Centar pokrenule su Hrvatska i Mađarska uz naknadno pridruživanje Slovačke u cilju jačanje regionalne suradnje zemalja Središnje Europe. Aktivacijom od strane Sjevernoatlantskog vijeća u svibnju 2022. Zapovjedništvo je dijelom NATO strukture snaga čime je postalo sastavni dio vojne strukture NATO-a i podređeno Vrhovnom zapovjedniku savezničkih snaga za Europu (SACEUR) sa statusom Međunarodnog vojnog stožera. Zapovjednik je brigadni general Denis Tretinjak.

Na kraju posjeta, ministar Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj susreli su se s pripadnicima Hrvatske vojske koji se nalaze u Mađarskoj.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.