Predstavljeno stajalište Udruge: Traži se Lex specialis za obnovljive izvore energije

Predstavljeno stajalište Udruge: Traži se Lex specialis za obnovljive izvore energije

Udruga OIE HGK predstavila je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Position Paper, dokument koji sažima i analizira najveće administrativne prepreke u razvoju obnovljivih izvora energije te nudi prijedloge za njihovo rješavanje.

Izrada ovog dokumenta potaknuta je alarmantnom stagnacijom ulaganja u proizvodnju zelene energije uzrokovanom nedorečenošću zakonskog okvira, kao i višegodišnjim zanemarivanjem ove iznimno važne gospodarske grane.

U dokumentu se govori o preprekama u području ishođenja dozvola i rješenja, poštivanja propisa, priključenja na elektroenergetsku mrežu, uređenja prostora i utjecaja na okoliš i prirodu te se predlažu konkretne mjere i aktivnosti za njihovo otklanjanje.

Donošenjem novog zakonskog okvira za obnovljive izvore energije 2021. godine, ulaganja u ovaj sektor su potpuno zaustavljena. Glavni razlog tome je nepostojanje provedbenih akata bez kojih trenutno nije moguće realizirati niti jedan projekt OIE. Osim nedorađenog zakonskog okvira, OIE sektor se već dugi niz godina bori i s nedosljednim propisima te dugotrajnim i složenim administrativnim procedurama koje onemogućuju bržu energetsku tranziciju. Ovo stajalište je kreirano upravo kako bi ovo područje koje je godinama sustavno zapostavljano dobilo mjesto koje mu pripada te kako bi se ubrzala ulaganja u proizvodne kapacitete OIE. Nadamo se da će to biti polazište za rješavanje čitavog niza problema i da će potaknuti sve dionike na cjelovito i sustavno uređenje ovog prostora“, rekla je.Marija Šćulac Doma c, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore.

Na konferenciji je istaknuto da donošenje pojedinih podzakonskih akata kasni više od 430 dana. Unatoč najavama državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ive Milatića iz siječnja da će biti doneseni u prvom kvartalu ove godine, ti provedbeni propisi još nisu uvršteni u javnu raspravu. Isto tako, natječaji za energetsko ovlaštenje raspisuju se izuzetno sporo prema prijelaznim odredbama Zakona o tržištu električne energije.

U godinu i dva mjeseca riješeno je samo 17,6 posto zahtjeva. Problematična je i činjenica da ni nakon dobivanja energetske suglasnosti ti projekti ne mogu nastaviti s razvojem jer nedostaju podzakonski akti vezani uz priključenje na elektroenergetsku mrežu, točnije Pravilnik o priključenju na mrežu i naknadama za priključak.

"Uzimajući u obzir činjenicu da obnovljivi izvori energije predstavljaju odgovor na povećane prijetnje okolišu, paradoksalna je činjenica da je zaštita okoliša najduži pojedinačni postupak u cijelom postupku ishođenja dozvola za projekte OIE. Trajanje postupaka utjecaja na okoliš traje i do šest puta dulje od zakonski propisanog.Na primjer, postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš (PUO) umjesto dva mjeseca traje od 8 do 12 mjeseci, dok Procjena utjecaja na okoliš (PUO) traje 24 mjeseca. umjesto propisanih 6 mjeseci.Upravne procedure za ishođenje rješenja o prihvatljivosti zahvata za okoliš zakrčene su prevelikim brojem predmeta, a da bi se rasteretilo potrebno je isključiti određene postupke i obveze,“ rekao je Aljoša . Pleić, zamjenik predsjednika Udruge HGK OIE.

Uz hitno donošenje podzakonskih akata, u cilju rješavanja navedenog problema, Udruga OIE HGK predlaže provedbu izmjena i dopuna Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju, te angažiranje potrebnih kapacitete na razini Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kako bi se povećala dinamika rješavanja pitanja raznih dozvola. Također, s obzirom na sveobuhvatnost teme i međusektorsku povezanost, a u cilju bržeg rješavanja neusklađenosti propisa, predlaže se osnivanje Međuresorne radne skupine, sastavljene od predstavnika MINGOR-a, MPUGiDI-ja, HEP ODS-a, HOPS-a, HERA, HROTE- i predstavnik Udruge OIE HGK, koji bi u roku od 30 dana donio zaključak i jasne rokove za usklađivanje propisa.

Sudeći prema dosadašnjim iskustvima, cjelovito usklađivanje propisa zahtijeva višegodišnje napore, što može dodatno usporiti realizaciju projekata OIE. Stoga Udruga OIE HGK kao sustavnu mjeru predlaže izradu Lex Specialisa za pripremu i provedbu realizacije projekata OIE. Tim bi zakonom sektor konačno dobio pravni okvir koji bi omogućio bržu provedbu izgradnje novih OIE postrojenja. Time bi se aktivirale brojne grane hrvatskog gospodarstva, ubrzala zelena tranzicija i ostvarili višestruki kratkoročni i dugoročni učinci na BDP.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.