Predsjednik HND-a u pismu ministru Malenici: izmjene ZKP-a žestok udar na slobodu medija

Predsjednik HND-a u pismu ministru Malenici: izmjene ZKP-a žestok udar na slobodu medija

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je u petak ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu da najavljene izmjene Zakona o kaznenom postupku predstavljaju žestok udar na slobodu medija.

Zadnje izjave suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića to dodatno potvrđuju. Izjavom o mogućem privođenju novinara u slučaju da se ne odazovu pozivu suda u kaznenom postupku, Turudić je u razgovoru za televiziju N1 otkrio u kojem smjeru idu najavljene izmjene ZKP-a. "Novinari bi bili upitani. Po potrebi ne bi bili uhićeni, nego samo prisilno dovedeni", rekao je Turudić.

U pismu koje je ministru poslao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ocjenjuje se da je za HND takva izjava zastrašujuća i neprihvatljiva, kao i sama najava izmjena Zakona o kojoj se govori posljednja dva mjeseca, a o kojoj je prvi u javnom prostoru govorio premijer Andrej Plenković. 

"Hrvatsko novinarsko društvo kao strukovna organizacija odmah je upozorilo da je informacije do kojih su došli novinari i novinarke i objavili ih u medijima nedopustivo etiketirati kao curenje informacija", upozorio je Zovko ministra Malenicu. 

Sudac Turudić, kao član radne skupine za izmjene Zakona o kaznenom postupku, u svojim istupima u javnosti očito daje prednost zaštiti privatnosti u odnosu na slobodu medija, suprotno praksi Europskog suda za ljudska prava da političari i politički angažirane osobe moraju tolerirati niži stupanj zaštite privatnosti. Sastav radne skupine za izmjene ZKP-a, a na kojem je, sudeći prem izjavama člana Turudića, da donese načelni stav o tome gdje je granica slobode medija, uključuje, međutim, samo pravne stručnjake, dok u HND-u vjerujemo kako bi o ovako osjetljivom pitanju ipak trebala raspravljati šira zainteresirana javnost.

Umjesto toga, od premijera do članova radne skupine, umjesto poziva na raspravu sa zainteresiranom javnošću, dolaze prijetnje mogućim posljedicama ako bi novinari nastavili otkrivati tajne klijentelističke mreže u vrhu državne vlasti.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.