Reagiranje na osudu ratnog zločinca - Vasiljević Ima 84 godine, što se čekalo do sada?

Reagiranje na osudu ratnog zločinca - Vasiljević Ima 84 godine, što se čekalo do sada?

Na Županijskom sudu u Osijeku na 20 godina zatvora osuđen je ratni zločinac, bivši šef jugoslavenske Kontraobavještajne službe (KOS) Aleksandar Vasiljević. Teretilo ga se za  niz zločina počinjenih u vrijeme velikosrpske agresije, odnosno stvaranja hrvatske države. Mnogi su ovu presudu čekali godinama, a mnogi je nisu ni dočekali.

Vasiljeviću se sudilo pet godina, gotovo u medijskoj tišini, iako su na sud dovedeni brojni svjedoci. Ova presuda je nepravomoćna, a osuđenik nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Živi u Beogradu, a oni ga sigurno neće izručiti, jer je tamo (sada još i više) – „narodni heroj“!

Međutim, i nakon ove presude, nešto je nažalost ostalo u zraku – što se čekalo s ovim suđenjem, odnosno presudom? Naime, Vasiljević danas ima 84 godine, a kad presuda postane pravomoćna možda će imati i 90 i više godina života, pa se stječe dojam da je ovo suđenje samo „igra“ za nadobudne!

Neki kažu kako će za njim biti raspisana međunarodna tjeralica i da neće moći nigdje izvan Srbije (osim u Republiku Srpsku!). S obzirom da se ovom starcu vjerojatno više i ne putuje, a i bolest ga pritišće, ostat će u Beogradu, među svojima, koji ga ionako dobro čuvaju.

Nu, sada se hrvatskom pravosuđu postavlja i pitanje – što ste čekali do 2023. godine?  Dokaze i svjedoke nisu trebali tražiti, jer su ih imali od početka hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata!

Nakon ove presude, koja je iznimno blaga, za jednog ovakvog ratnog zločinca, također se pitamo – hoće li presuda obvezivati i Republiku Srbiju da plati ratnu odštetu  hrvatskim logorašima, jer je Vasiljević osuđen i za osnivanje koncentracijskih logora u Srbiji i Hrvatskoj, u kojima su završili brojni nevini hrvatski civili, ali i branitelji?

Pojedini osuđeni hrvatski branitelji prisiljeni su plaćati i odštete Srbima, pa onda je nekako logično da i jedan Vasiljević platiti odštetu svima onima koje je progonio i koji su zahvaljujući njemu i – ubijeni. A ovaj visoko rangirani zločinac, bio je umiješan i u već zaboravljena uhićenja tzv. Virovitičke skupine (25. siječnja 1991.).

Po(neki) će se vjerujemo prisjetiti da je tog dana uhićen Antun Habijanac, bivši predsjednik Izvršnog vijeća Općine Virovitica, a potom i ostali njegovi prijatelji i suradnici: Đuro Dečak, Ivan Belani, Vinko Belobrk, ali i bivši pripadnici zločinačke JNA: Franjo Kovač, Vlado Šabarić i Josip Kovač.

Optuženi su što su (kako piše u optužnici) u razdoblju od  „polovice 1990., pa dalje, sudjelovali u pripremanju oružane pobune na teritoriju Republike Hrvatske upravljene na ugrožavanje Ustavom  SFRJ utvrđenog državnog  uređenja i bezbjednosti  Jugoslavije“.

Tom prigodom bio je optužen i tadašnji ministar obrane RH Martin Špegelj, ali njega nisu uspjeli uhititi ni nakon krivotvorenog dokumentarnog „filma“. Pod pratnjom pripadnika zločinačkog KOS-a, na čijem je čelu bio ratni zločinac Aleksandar  Vasiljević, prebačeni su u zagrebački Vojni zatvor u Gajevoj 4 (gdje se sada nalazi Državno odvjetništvo RH) i „u ime naroda“ suđeni.

O tom događaju već je trebao biti snimljen i dokumentarni, ali i igrani film.

Zar stvarno „nikoga“ ne zanima što se događalo i kako je  proteklo uhićenje i dani pritvora prvih hrvatskih političkih zatvorenika, u režiji KOS-a, odnosno Vasiljevića?

O tome je Antun Habijanac objavio i knjigu „Za slobodnu Hrvatsku“ (Meditor, 1997.), a u čijem sastavljanju je sudjelovala i moja malenkost. To mi je dalo ideju da, kao scenarista, pokrenem i snimanje dokumentarnog filma za Hrvatsku radioteleviziju – „Virovitica u Domovinskom  ratu“.

Za obranu svoje, hrvatske Domovine,  Habijanac je na Vojnom sudu, 20. svibnja 1991., osuđen  na tri godine i šest mjeseci zatvora, Dečak na tri, Kovač na dvije godine i šest mjeseci, Šabarić na jednu godinu i tri mjeseca, Belobrk na jednu godinu i Kovač na tri godine i tri mjeseca strogog zatvora.

Nakon izricanja presude, zbog ogromnog pritiska javnosti, Virovitičani su oslobođeni ili bolje rečeno pušteni  na „privremenu“ slobodu, tako da se više i nisu vratili u zatvor.

Međutim, zanimljivo je da ova presuda  još do današnjih dana nije povučena!?

A tek sada je osuđen (nepravomoćno) i glavni „režiser“ velikog zla nad hrvatskim narodom- Aleksandar Vasiljević.

Da su čekali još „malo“ zločinac bi presudu možebitno dočekao i u 100-toj godini! Nu, ne gubimo nadu, možda ga Srbi i izruče, (malo sutra!), kao što su nam svojedobno velikodušno izručili hrvatskog branitelja Veljka Marića, kojeg su u Beogradu osudili, bez dokaza, za smrt jednog srpskog civila na 12 godina zatvora!

Vasiljević je, srećom,  dobio ipak nešto više!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.