Nova uredba o ambalažnom otpadu potencijalna je prijetnja našim tvrtkama

Nova uredba o ambalažnom otpadu potencijalna je prijetnja našim tvrtkama

Zbog sve veće količine ambalažnog otpada, EU želi smanjiti njegovu potrošnju za 15 posto po stanovniku po državi članici do 2040. godine. O reviziji relevantnog zakonodavnog okvira žustro se raspravlja na sastancima Vijeća za okoliš u Bruxellesu. Između ostalog, aktualna verzija prijedloga Uredbe daje veliku prednost biokompostabilnoj plastici i ograničava korištenje drugih vrsta ambalaže, iako se one mogu u potpunosti reciklirati.

"Plastika na biološkoj bazi, biorazgradiva plastika i plastika koja se može kompostirati sve se više pojavljuju kao alternative konvencionalnoj plastici. Međutim, naziv 'bio' kod potrošača stvara percepciju da je takva plastika dobra za okoliš, što je samo djelomično točno. Takva plastika je dizajnirana za razgradnju samo pod određenim uvjetima, ponekad isključivo u industrijskim uvjetima. HGK će s tvrtkama raditi na izmjenama uredbe koja uvažava nacionalne posebnosti, tehnološke mogućnosti i, prije svega, pravo na izbor materijala koji se mogu 100 posto reciklirati", poručili su. Gordana Pehnec Pavlović iz Sektora za industriju i održivi razvoj HGK.

S obzirom na značajan utjecaj na poslovanje tvrtke, radna mjesta i potrebna inovativna ulaganja, Predstavništvo HGK u Bruxellesu i Sektor za industriju i održivi razvoj HGK organizirali su danas online prezentaciju Prijedloga Uredbe o ambalaži i ambalažnom otpadu, koji je održala predstavnica Europske komisije iz Opće uprave za okoliš Nataša Kačić-Bartulović.

Novi prijedlog Uredbe izazvao je pozornost članova Hrvatske gospodarske komore, što je potvrdilo više od 250 sudionika ovog skupa. Članovi HGK pozdravljaju prijedlog nove Uredbe i njezine ciljeve, ali se protive pojedinim člancima, poput zamjene reciklabilnih aluminijskih kapsula ambalažom od biokompostabilne plastike. Tvrtke smatraju da nije potrebno ograničavati upotrebu ambalaže ako se ona može 100 posto reciklirati, poput fleksibilne folije. Nema potrebe za obvezom ugradnje recikliranih materijala u svu ambalažu jer to u nekim slučajevima nije tehnološki moguće.

“Aktualni prijedlog Uredbe uvelike se oslanja na tehnologiju i infrastrukturu industrijskog kompostiranja čiji je domet trenutno ograničen te nema jasnih dokaza da se kompostiranjem postižu bolji rezultati od recikliranja”, rekla je Pehnec Pavlović.

Posebno ga zabrinjava dio propisa koji omogućuje korištenje otpada u ponovnoj proizvodnji ambalaže za hranu, jer se time otvara prostor za kontaminaciju, a proces koji bi to spriječio - kemijsko recikliranje - još nije usavršen.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.