Energetska ranjivost: Uz posljednje mjere potrebni su dodatni resursi i brži postupci

Energetska ranjivost: Uz posljednje mjere potrebni su dodatni resursi i brži postupci

Najnoviji paket mjera pomoći u značajnoj mjeri amortizira pritisak rasta cijena energenata kao jednog od glavnih uzročnika inflacije. Iako nužne, mjere predstavljaju kratkoročno osiguranje stabilnih i pristupačnih izvora energije, dugoročno se moramo fokusirati na stvaranje regulatornog i financijskog okvira za što bržu, najučinkovitiju i najveću moguću energetsku samodostatnost, a to su poruke gospodarstva s predstavljanja 4. paketa Vladinih mjera koje je održano u HGK i koje je okupilo 130 gospodarstvenika.

"Moramo industriji osigurati dodatna bespovratna sredstva te s Povjerenstvom ispregovarati dodatna izdvajanja iz drugih mjera NPOO-a koje se neće realizirati. Također je potrebno ubrzati procedure ishođenja raznih dozvola koje onemogućuju tvrtkama prijavu na natječaje, te regulatorni okvir za ulaganje u obnovljive izvore također kritični izvori energije.HGK će se u narednom razdoblju zalagati za ubrzanje ovih procesa kako bi se sinergijom bespovratnih potpora i pojednostavljenjem zakonodavne procedure omogućilo gospodarstvu da prijeđe na što brže do jeftinijih i dugoročno sigurnijih izvora energije“, rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš .

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je kako imamo četvrti rast BDP-a u Europskoj uniji od 6,3 posto, koji nije došao sam od sebe, već su tome pridonijeli svi gospodarstvenici, ali i Vlada Republike Hrvatske. Republika Hrvatska sa svojim potezima i svim paketima.mjere donesene u prošloj godini.

„Zato smo i ove godine odlučili nastaviti u tom smjeru na način da zaštitimo hrvatsko gospodarstvo, uzmemo u obzir rast cijena energenata, zaštitimo se od inflacije te damo ciljane potpore i poticaje onim skupinama građana kojima su potrebni. Dio Vladinog paketa mjera koji se odnosi na ublažavanje poskupljenja energenata je milijardu i 180 milijuna eura, od čega je električna energija 600 milijuna eura.Posebno bih istaknuo da je za više od 80.800 mikro i malih poduzetnika i Za obrte koji troše manje od 250.000 kWh osigurali smo cijenu od 62 eura po MWh, kao i za javne ustanove Svi oni poduzetnici koji troše od 250 MWh do 2,5 MWh, zahvaljujući Vladinom paketu mjera plaćat će 180 eura po MWh. Oni koji troše više od 2,5 GWh platit će cijenu od 230 eura po MWh. Važno je da smo i mi veliki poduzetnici, koji imaju najveću potrošnju,ostavljeni u paketu Vladinih mjera jer daju snažan impuls cjelokupnom gospodarstvu“, rekao je ministar Filipović, koji je dodatno istaknuo Vladinu donesenu Uredbu o kriterijima za plaćanje smanjene naknade za OIE i visokoučinkovitu kogeneraciju, kojom je smanjen kriterija potrošnje električne energije i time proširio krug korisnika i smanjio naknade.

Prema Uredbi, pravo na umanjenje naknade imat će poduzetnici s godišnjom potrošnjom od 500 MWh, dok su do sada to mogli ostvariti samo oni s potrošnjom od jednog GWh.

„Ministarstvo gospodarstva izradilo je program potpore, koji je odobrila i Europska komisija, temeljem kojeg će više od 200 poduzetnika moći plaćati smanjenu naknadu, u iznosu od 104 milijuna eura, čime se pomaže hrvatskom gospodarstvu ”, kazao je Filipović.

 Izazovi energetski intenzivnih industrija

 Energetski intenzivne industrije suočavaju se s najvećim izazovima, tj. svi oni koji koriste velike količine toplinske ili električne energije, te određene djelatnosti u segmentu malih i srednjih poduzetnika. HGK je od samog početka krize isticala nužnost proširenja mjera, posebice na velike potrošače energije koji ne mogu izdržati pritisak enormnog poskupljenja energenata.

Predsjednika Udruge industrije nemetala i građevinskog materijala Davora Blažeka zanimalo je zašto poslovni subjekti s potrošnjom plina većom od 10 GWh nisu uvršteni u novi paket Vladinih mjera, odnosno zašto veliki gospodarski subjekti nisu uvršteni u novi paket Vladinih mjera. paket Vladinih mjera za plin i struju.

Ministar Filipović istaknuo je da se cijena plina stabilizirala u odnosu na prošlu godinu, stanje u Europi, gdje su skladišta popunjena na dobroj razini, tako da sve velike tvrtke mogu reagirati i dobiti plin", rekao je ministar Filipović.

Ivan Strunje iz Udruge za obnovljive izvore HGK otvorio je temu zašto u novi paket mjera nisu uvrštene mjere usmjerene na uklanjanje administrativnih i regulatornih prepreka koje su kočile razvoj i realizaciju projekata OIE.

"Predlažemo hitno osnivanje Međuresorne radne skupine na razini Vlade čiji je cilj izrada Akcijskog plana koji će u zakonskoj regulativi pronaći rješenje za hitnu realizaciju projekata", rekao je Strunje.

Ministar Filipović je odgovorio da u ovaj paket mjera nisu uključene administrativno-regulatorne prepreke jer se intenzivno radi na njihovom otklanjanju.

Učinit ću sve da se sve što se odgađa što više ubrza, jer sam svjestan da ima prostora za značajno ubrzanje, rekao je ministar.

Budući da za građane ovaj novi paket mjera ne uključuje električnu energiju koja je potrošena od 1.1. do 31.3. ove godine, već kreće od 1. travnja, tvrtke je zanimalo i odnosi li se to i na poduzetništvo ili će se cijena određivati ​​prema potrošnji u prethodnom razdoblju. U tom slučaju tvrtku je zanimalo koje će se razdoblje promatrati.

Ministar Filipović istaknuo je kako će se potrošnja odnositi na sve, pa tako i na poduzetnike, od 1. travnja 2023. godine. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.