Komentar HGK na 4. paket mjera Vlade RH

Komentar HGK na 4. paket mjera Vlade RH

Hrvatska gospodarska komora pozdravlja najnoviji paket mjera Vlade Republike Hrvatske za pomoć gospodarstvu i građanima. HGK drži da su mjere uravnotežene i da u okviru proračunskih mogućnosti značajno amortiziraju pritisak poskupljenja energenata kao jednog od glavnih uzročnika inflacije. Dugoročnost nekih od mjera za poskupljenje struje i plina, čije se formalno usvajanje očekuje na sjednici Vlade u četvrtak, omogućit će sigurnije poslovno okruženje i mogućnost dugoročnijeg planiranja troškova gospodarstva, a građani će spriječiti daljnji pad kupovne moći i standarda.

"Kontekst u kojem se donose nove mjere karakterizira neizvjesnost, stoga je predvidljivost i planiranje poslovnih obveza i aktivnosti koje donose ove mjere ključni. Svima nam je drago da smo ovu zimu u Europi uspješno prebrodili bez uobičajenih količina Ruski plin, a imali smo i sreće s vremenom, dok je kineska industrijska potražnja za plinom bila manja zbog ograničenja u aktivnostima vezanim uz pandemiju. No, ne možemo predvidjeti kakva nas zima i geopolitičke okolnosti čekaju krajem godine, stoga je razdoblje pred nama potrebno iskoristiti za daljnje poticanje energetske samodostatnosti i obnovljivih izvora energije“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Vlada je novim mjerama potpore građanima i gospodarstvu, koje se u različitim oblicima provode gotovo tri godine od izbijanja koronakrize, a to su ublažavanje rasta cijena, zaštita od inflacije i posebne potpore, drži Burilović, ispunila tri ključna cilja. i poticaji .

"Posebno nas veseli nastavak mjere potpore javnom prijevozu putnika za koju se zalagala HGK. Ova mjera doprinijet će prevladavanju negativnih trendova u poslovanju cestovnih prijevoznika putnika u postcovidnom razdoblju koji su se očitovali kroz povećanje ulaznih troškova i stalnog pada broja putnika i prihoda prijevoznika“, rekao je predsjednik HGK.

Također smatra kako je potrebno uložiti dodatne napore kako bi Hrvatska povećala udio obnovljivih izvora energije i otvorila alternativne opskrbne pravce za opskrbu energijom.

"Prošla godina pokazala je da je energetska tranzicija vrlo složen pothvat. Financijski trošak tranzicije bit će znatan, a ne znamo kada će sve potrebne tehnologije i popratna infrastruktura biti spremne, dok se u međuvremenu smanjuju pritisci na europske industrijska baza će se samo povećavati, što dodatno intenzivira potrebu za ubrzanjem energetske tranzicije koju Hrvatska još nije u potpunosti iskoristila.Zahvaljujući postojanju ključne energetske infrastrukture poput LNG terminala, Hrvatska je na vrijeme osigurala sigurnu opskrbu energijom, čime smo u značajno boljoj poziciji u odnosu na zemlje u regiji, no pred nama je još dug put kako bismo osigurali što veći stupanj energetske samodostatnosti, što bi trebao biti jedan od ključnih izazova ove godine. Vladu u narednom razdoblju“, rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvojTomislav Radoš.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.