Filipović: Reguliranje rada nedjeljom pridonijet će jačanju hrvatskog gospodarstva

Filipović: Reguliranje rada nedjeljom pridonijet će jačanju hrvatskog gospodarstva

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović poručio je u srijedu u Saboru da reguliranje rada nedjeljom neće dovesti do nikakvog katastrofalnih scenarija, otpuštanja radnika ili pada gospodarske aktivnosti, već upravo suprotno.

„Zakon će pridonijeti jačanju hrvatskog gospodarstva, a nikako slabljenju“, kazao je Filipović odbacivši katastrofična predviđanja pojedinih zastupnika i interesnih skupina o padu prihoda trgovina i otpuštanjima radnika.
 
Praksa iz drugih zemalja u kojima se ne radi nedjeljom, Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Francuskoj i drugima, pokazuje da rastu prihodi i broj zaposlenih, očekujem da će doći do prebacivanje prihoda s nedjelje na druge dane, rekao je Filipović.
 

„Zadovoljan radnik puno bolje radi i to se onda preljeva na poslovne rezultate”, ustvrdio je.
 
Kao pozitivan primjer izdvojio je trgovački lanac KTC koji već nekoliko godina ne radi nedjeljom, a porasli su mu prihodi, ima više zaposlenih i zadovoljne radnike . "Vjerujemo da će zakon imati takav utjecaj i na druge trgovačke lance”, poručio je Filipović odgovarajući na replike zastupnika.
Napomenuo je kako često napadi na reguliranje rada nedjeljom dolaze od trgovačkih lanaca koji u matičnim zemljama ne rade nedjeljom.
 
118 tisuća zaposlenih u trgovinama imat će više slobodnog vremena
 
Trgovine neće moći zaobilaziti odredbe novog zakona, a institucije će istražiti nepravilnosti ukoliko ih bude, odgovara Filipović, dodavši radnici neće raditi više od zadanih 16 nedjelja, obavljajući poslove slaganja i pakiranja robe za kupce, odnosno naručitelje.
 
"Što se tiče toga da će netko pokušati manipulirati ovim zakonom, zna se koliko sati ima radni tjedan, to je 40 sati. Na bilo kakve nepravilnosti nadležne će institucije pravovremeno reagirati“, odgovorio je Filipović.
 
Ministar Filipović kazao je da će novi zakon podignuti kvalitetu života, tako što će oko 118 tisuća zaposlenih u trgovinama imati više slobodnog vremena koje će moći provesti sa svojim obiteljima i najbližima.
 
"Obavili smo konzultacije s trgovcima i sa socijalnim partnerima koji su zadovoljni ovim prijedlogom, a trgovci će organizirati svoje poslovanje na način na koji misle da je najbolje“, rekao je.
 
Institucije će istražiti nepravilnosti
 
Dodao je da nikome ne bi trebao biti problem obaviti kupnju petkom ili subotom i uvjeren je da će se građani brzo prilagoditi.
 
Novi zakon stupio bi na snagu 1. srpnja, a radne nedjelje u prvoj polovici ove godine ne bi se ubrajale u kvotu od 16 radnih nedjelja koje novi zakon dopušta poslodavcima. U odnosu na prvo čitanje zakona, osnovna se razlika odnosi na zabranu rada pekarnica nedjeljom.
 
Međutim, među iznimkama ostaju prodavaonice u sklopu autobusnih i željezničkih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, muzeja i kulturnih ustanova te benzinskih postaja.
 
Filipović ponavlja da će postoje druge institucije koje će istražiti nepravilnosti, ukoliko se benzinske postaje bude bavile onima što nije njihov temeljeni biznis.
 
"Benzinske postaje su ostale 'unutra', jedan od razloga je kontinuirana opskrba stanovništva, ali uvijek se može dogoditi a netko zlorabi situaciju“, poručio je Filipović.
 
Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.