Udruga HGK očekuje brži razvoj projekata obnovljivih izvora energije

Udruga HGK očekuje brži razvoj projekata obnovljivih izvora energije

Dva ključna podzakonska akta koja nedostaju za stvaranje pravnog okvira za razvoj projekata obnovljivih izvora energije bila su tema okruglog stola održanog u utorak na inicijativu Udruge obnovljivih izvora energije HGK.

Riječ je o Uredbi o poticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije te Uredbi kojom će se definirati uvjeti javnih natječaja za ishođenje energetske suglasnosti, ključnom dokumentu bez kojeg se, prema novom Zakonu o tržištu električne energije, ne može ostvariti nikakva zakonska regulativa. nije moguće razvijati projekte obnovljivih izvora energije.

Uredba kojom se uređuju energetske suglasnosti, koja je trebala biti donesena u siječnju prošle godine, bit će u veljači u javnom savjetovanju, najavili su iz ministarstva. Također, najavljeno je da će se u sljedeća dva mjeseca rješavati svi zahtjevi za energetsku suglasnost prema prijelaznim odredbama Zakona. Valja naglasiti da je u više od godinu dana riješeno tek 30 posto od ukupno zaprimljenih zahtjeva.

"Pozdravljamo najavu donošenja ovih podzakonskih akata, no treba naglasiti da je to tek početak za uspostavu cjelokupnog regulatornog okvira za razvoj projekata obnovljivih izvora energije. Donijet će se niz zakonskih i podzakonskih akata koji trebale biti donesene prošle godine još nedostaju.Kako bi se donijeli potrebni propisi i potaknuli na rješavanje višegodišnjeg problema razvoja projekata obnovljivih izvora energije, HGK planira nastaviti organizirati tematske okrugle stolove koji će okupiti ključne dionike ovog tržište na jednom mjestu i na taj način doprinijeti stvaranju sigurnog regulatornog okvira za investicije“, istaknula je direktorica Sektora industrije i održivog razvoja HGK Marija Šćulac Domac .

Energetska politika u području obnovljivih izvora energije treba biti usmjerena na dugoročnu dobrobit građana, a to znači brzu izgradnju visokokvalitetnih proizvodnih pogona koji će se po prihvatljivim cijenama isporučivati ​​hrvatskim građanima i gospodarstvu, istaknuo je. predsjednik Udruge obnovljivih izvora energije HGK Ivo Čović .

Na okruglom stolu također je istaknuto da geotermalni projekti (s važećim dozvolama za istraživanje) i hidroelektrane (s važećom vodnom koncesijom) neće konkurirati za energetsku dozvolu. Sudionici su raspravljali i o prijedlogu kriterija za provedbu javnog natječaja za izdavanje energetske suglasnosti koje je Udruga OIE HGK dostavila MINGOR-u u prosincu prošle godine.

Drugi dio okruglog stola bio je posvećen Uredbi o poticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije koju je potrebno promijeniti zbog usklađivanja s novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije. Uredba će donijeti neke novine, poput dodavanja kategorije otpada za bioplinska postrojenja, a definirat će i neke nove tehnologije, primjerice agrosolarne elektrane, plutajuće elektrane, hibridna postrojenja itd.

Budući da važeći Program potpora obnovljivim izvorima energije istječe krajem 2023. godine, iz kojeg je od planiranih 2000 MW dodijeljeno samo 107,5 MW, postavlja se pitanje kako će nadležno ministarstvo i HROTE realizirati odobrena sredstva u državnoj potpori. programa u iznosu od 783 milijuna eura. Prema najavama, Ministarstvo planira izmijeniti minimalni uvjet za sudjelovanje u natječaju, pa će umjesto lokacijske dozvole to biti energetska dozvola dobivena na javnom natječaju sukladno Zakonu.

Ostaje otvoreno pitanje što će biti s bioplinskim postrojenjima u pogonu čija je sirovina u posljednje dvije godine poskupjela za čak 170 posto. Naime, potvrđeno je da novom Uredbom neće biti obuhvaćeni postojeći pogoni koji zbog spomenutog poskupljenja sirovina trenutno posluju s velikim gubicima. O ovom pitanju će se, međutim, razgovarati s Europskom komisijom.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.