Ubojica iz Splita raspravno nesposoban, upućen u zatvorsku bolnicu

Ubojica iz Splita raspravno nesposoban, upućen u zatvorsku bolnicu

Filip Zavadlav (25) osumnjičen za trostruko ubojstvo u subotu popodne u splitskom naselju Varoš zbog psihičkog stanja nije bio sposoban iznijeti obranu u tužiteljstvu zbog čega je proglašen raspravno nesposobnim te će biti poslan u Zatvorsku bolnicu Zagreb, potvrđeno je Hini u državnom odvjetništvu.

● Cvrtila: Kad policija odradi posao nastupa ključni problem - pravosuđe
● Vukušić: Nekome je dozvoljeno da bude nasilnik, nekome ne
● Policija završila kriminalističko istraživanje trostrukog ubojice
● Grupe podrške za mladića koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu
● Konferencija za medije na kojoj je splitska policija iznijela detalje tog strašnog događaja.
● Split: Otac jednog od trojice ubijenih mladića demolirao kafić

Osumnjičeni pomorac na odvjetništvu nije mogao aktivno sudjelovati u davanju svoje obrane baš kao što dan ranije nije mogao odgovarati na pitanja policije.
Neslužbeno se doznaje kako je sinoć kod pritvorskog nadzornika govorio o samoubojstvu.

Zbog toga jutros nije mogao iznijeti obranu pa je na splitsko Županijsko državno odvjetništvo stigla psihijatrijska vještakinja koja je procijenila da Filip Zavadlav nije raspravno sposoban.

Podsjetimo, u stravičnom krvavom pohodu ove subote u Splitu, 25-godišnji Filip Zavadlav ubio je trojicu muškaraca, a danas bi trebao biti ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu. Policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog trostrukog ubojstva i općeopasne radnje te je u nedjelju predvečer odveden pritvorskom nadzorniku.

Kolinda Grabar-Kitarović: Osuđujem svaku vrstu nasilja

O ubojstvu su se danas oglasili i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara te predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Osuđujem svaku vrstu nasilja. Neprihvatljivo je da pojedinci 'uzimaju pravdu u svoje ruke', ali je isto tako neprihvatljiva sporost i neučinkovitost pravosuđa, napisala je predsjednica  na Twitteru.

- Moramo pravosudni sustav i sustav progona organiziranog kriminala učiniti učinkovitijim, kako bi se građani osjećali sigurni i zaštićeni", dodala je u drugoj objavi reagirajući na trostruko ubojstvo koje se u subotu dogodilo i središtu Splita.

Božinović: Ne znam od kuda Opari informacija o uhićenju

Ministar Božinović na konferenciji za novinare je rekao kako je cijelo vrijeme bio u kontaktu s načelnikom splitske policije i Glavnim ravnateljem policije.

- Nisam sumnjao da će policija u najkraćem vremenu otkriti počinitelja i vratiti sigurnost na ulice Spita", istaknuo je Božinović na konferenciji za novinare u Banskim dvorima na kojima se osvrnuo na trostruko ubojstvo u Splitu.

Kaže da ne zna od kuda gradonačelniku Opari informacija o uhićenju počinitelja.

- Čuo sam što je rekla i policija i splitski gradonačelnik i vidio sam i ja da nije dobio informaciju od policije, ja mu nisam mogao dati tu informaciju zbog toga što u trenutku kad sam se ja čuo s njime, tada još nije bila uhićena osoba koja se povezuje s tim djelom, rekao je Božinović dodavši kako ne zna od kuda Opari ta informacija.

Ministar Božinović ustvrdio je da su splitski trostruki ubojica i njegove žrtve od ranije poznati policiji, ali nije bilo poveznica ili naznaka da bi se moglo dogoditi takvo ubojstvo.

- Oni jesu bili od ranije poznati policiji po nekim drugim djelima, ali nije bilo nikakve veze koja bi ih spajala u konkretnom djelu, i koja bi bila neka vrsta naznake da bi se moglo dogoditi što se dogodilo, kaže Božinović.

Božinović ističe da je zabrinut percepcijom i osjećajem javnosti i građana o ubojstvu, budući da se na društvenim mrežama pojavilo mnoštvo komentara koji slave Zavadlava jer je likvidirao trojicu pripadnika krim-miljea i optužuju policiju da ne radi svoj posao.

- Ova konferencija je sazvana sa ciljem da bismo ukazali da je policija i u ovom slučaju radila svoj posao profesionalno, nije imala nikakva saznanja koja bi povezala počinitelja s osobama koje su poginule, rekao je Božinović.

Opara: Split je siguran grad
 

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara održao je konferenciju za novinare o trostrukom ubojstvu koje se u subotu dogodilo u Splitu.

U uvodnom dijelu Opara je rekao da je grad "miran, sunčan i spokojan, onakav kakav je i bio prije ovog nemilog događaja". Rekao je da grad nudi građanima i gostima sigurnost, iako u ovome trenutku nije utješno govoriti o statistici jer smo svi pod psihozom i velikom traumom. Dodao je da je riječ o događaju kakav nije zabilježen posljednjih desetljeća.

Opara je rekao da je, po svim statistikama, Split grad koji ima najmanje kaznenih djela. Rekao je da ne smijemo zatvarati oči i biti sretni jer nismo među najgorima. Za trostruko ubojstvo koje se dogodilo u subotu, kaže da nas mora natjerati da preispitamo djelovanje svih onih čiji je to posao.

Dodao je da treba dopustiti policiji i odvjetništvu da dovrše svoj posao i treba se suzdržati od brzih zaključaka kako bi se postupalo u interesu građana i mira.

- Posebno je važno izbjeći stigmatiziranje grada Splita kao grada slučaja, naglasio je.

Opara je rekao da grad živi od sigurnosti i nije u interesu građana stvarati psihozu. Zahvalio je policiji na brzom djelovanju, a analize treba ostaviti za kasnije. Siguran je da će analiza pokazati u kojem smjeru ide naše društvo.

Rekao je da se Splitom može slobodno kretati, to je grad bez opasnosti. Zahvalio je svim političkim strankama u gradskom vijeću koje si nisu dopustile politikantstvo.

- Ovo nije u domeni gradske politike, ali zajedno moramo surađivati, dodao je.

Što se tiče informacije o ubojstvu koju je objavio u 19 sati u subotu, Opara kaže da je ta informacija bila točna i pravovremena jer nije normalno da građani misle da osumnjičenik šeta s oružjem po gradu i mogla je nastupiti histerija.

- Htio sam smiriti građane i u tome sam uspio, dodao je.

Rekao je da se mir na ulice vratio jako brzo, zahvalio je policiji na brzom  i kvalitetnom djelovanju. Medijima je zahvalio jer su na kvalitetan način izvještavali.

Na novinarsko pitanje da Opara nije dobio od policije informaciju o uhićenju napadača, rekao je da je cijelo vrijeme bio u kontaktu s odgovornima u policiji. Dodao je kako je svatko napravio svoj dio posla.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/573427/trostruki-ubojica-ceka-ispitivanje-u-zdo-u

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.