Cappelli: U turizmu nema problema tamo gdje je podignuta kvaliteta

Cappelli: U turizmu nema problema tamo gdje je podignuta kvaliteta

Ministar turizma Gari Cappelli danas je, nakon sastanka s čelnicima istarske općine Sveti Petar u Šumi, istaknuo da u turizmu nema problema tamo gdje je podignuta kvaliteta, što je po njegovoj ocjeni posebno naglašeno u Istri.

"Turizam više nije onaj kakvog smo viđali do prije tri godine. Hrvatska, tamo gdje je podigla turističku kvalitetu, nema nikakav problem i to je u Istri posebno naglašeno",  izjavio je Cappelli. Dodao je kako rastu turistički dolasci u gotovo svim zračnim lukama te da slijedi izvrsna posezonu, jer su rujan i listopad izvrsno "bukirani".

"Smatram kako ćemo godinu završiti u blagom rastu, i financijski i fizički", rekao je Cappelli, koji je u Svetom Petru u Šumi na temu razvoja turističkog potencijala središnje Istre i paketa turističkih zakona razgovarao s načelnikom Mariom Bratulićem i suradnicima.

Dati važnost razvoju unutrašnjeg dijela Istre

Ustvrdivši kako Ministarstvo turizma želi dati važnost razvoju unutrašnjeg dijela Istre, Cappelli je izvijestio kako se razgovaralo o projektima na tom prostoru koji će se realizirati na temelju novoga zakona o turističkim zajednicama.

"Ova je općina svijetli primjer razvoja turizma, a dokaz tome je podatak da, bez obzira što je dosta udaljena od mora, u vilama s bazenima na njenom području popunjenost je 90 dana godišnje, što netko nema ni na moru. Stoga, kada je kvaliteta u pitanju, nije sporno hoće li objekti biti popunjeni", ustvrdio je ministar turizma.

Govoreći o prvom srpanjskom vikendu rekao je kako više neće biti usporedbi po tjednu ili mjesecu.

"Prvo prolazno vrijeme je bilo prvih šest mjeseci, a oni su bili pozitivni i najvažnije je da smo za prva tri mjeseca, po izvješću HNB-a, uprihodili 25 milijuna eura više nego prošle godine i to u izvanturističkoj sezoni kada su cijene niže. Dokaz je to da je kvaliteta podignuta, da su cijene malo veće nego što su bile, ali i da svi objekti koji imaju četiri ili pet zvjezdice i koji su podigli kvalitetu, ostvaruju dobre rezultate", kazao je Cappelli. 

Dodao je kako će Ministarstvo turizma tek početkom rujna dati sljedeće "prolazno vrijeme", a potom krajem godine.

Rast bi mogao biti oko tri posto

"Vjerujem da ćemo ono što smo planirali u konačnici i ostvariti. Ono što smo planirali početkom srpnja, a to je tri posto više turista i jedan do dva posto više noćenja, ostvarujemo. Dakle, računamo da bi rast mogao biti oko tri posto", poručio je ministar Cappelli.

Kazao je kako ne smatra da je Hrvatska skupa već drži da treba podizati kvalitetu, jer je to, kako je rekao "ključ uspjeha".

Komentirajući podatke Hrvatske udruge turizma prema kojima su usporile rezervacije u hotelima, kampovima i apartmanskim naseljima, Cappelli je rekao kako se može razgovarati o usporavanju, ali i podizanju kvalitete i cijena.

"Ne bih radio neku posebnu paniku. To će biti opet "last moment booking" odnosno igra živaca, no, po onome što sam čuo i vidio kod mnogih hotelijera, nije da se previše žale u smislu financija. Oni sa 75 posto popunjenosti ostvaruju financijske rezultate kao da su stopostotno popunjeni. Od iznimne je važnosti podići kvalitetu", zaključio je Gari Cappelli.

Izvor: Hina / Vlada 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.